Mijn 2017: een boekig jaaroverzicht

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor mij was 2017 een heel fijn jaar. Ik genoot van vele mooie boeken, mocht een aantal toffe auteurs interviewen, ontdekte de literaire evenementen die de stad Gent te bieden heeft en ging verschillende keren naar een bijeenkomst van de Dear Book Nerd Book Club. Kijk je me naar mijn terugblik op dit boekige jaar?

Op reis!

Het hoogtepunt van afgelopen jaar was mijn reis naar Kopenhagen en Malmö. Jimi en ik gingen voor het eerst samen op vakantie en het was één en al perfectie. Beide steden waren zo mooi en ondanks dat we af en toe wat regen hadden heb ik genoten. In Kopenhagen bezocht ik onder anderen de bibliotheek en een Deense boekhandel. In Malmö kon ik mijn geluk niet op toen ik de Science Fiction boekhandel ontdekte.

Bibliotheek Kopenhagen

Mijn favoriete boeken

2017 was het jaar waarin ik steeds minder Young Adult las en genoot van meer literaire science fiction. Dit waren een aantal van mijn favorieten:

Slapende reuzen – Sylvain Neuvel
♥ Ontwakende Goden – Sylvain Neuvel
♥ The Long Way to a Small Angry Planet – Becky Chambers
♥ A Closed and Common Orbit – Becky Chambers
♥ The Humans – Matt Haig
Een seconde later – William R. Forstchen
In de val – S.L. Grey
♥ Only Ever Yours – Louise O’Neill
Artemis – Andy Weir
♥ Waterjager – Chris Polanen
De stad der blinden – José Saramago
Tussen de sterren – Katie Khan
♥ De man die de tijd meenam – Elan Mastai
♥ Bella – Joost Vandecasteele
Tot bloed op het droge – Jerry Goossens

Ontwakende Goden

Literaire evenementen doorheen het jaar

Op 25 februari gingen Jimi en ik naar Saint Amour met Herman Brusselmans. Het was een toffe voorstelling met mooie vertellingen over de liefde. Alleen de livemuziek was niet helemaal naar mijn smaak.

In het weekend van 10 maart vond de opening van de nieuwe Gentse bibliotheek in De Krook plaats. Als ambassadeur van Team Krook – een groep jongeren die mogen meedenken over de jongerenbibliotheek – was ik aanwezig op de zaterdag. We gaven bezoekers boekentips aan de hand van een quiz die hun favoriete genre uitwees.

Zondag 26 maart ging ik met boekenvriendinnetjes Audrey, Sasha en Laure naar Cook & Book in Brussel. Een restaurant en (prachtige!) boekhandel in één. Het was een van de eerste zomerse dagen, dus we hebben heerlijk op een terrasje gezeten en gegeten, alsook de enorme boekwinkel bewonderd.

Ik ontdekte Boekhandel Limerick

In september stonden Jimi en ik opnieuw oog in oog met Herman Brusselmans op de boekpresentatie van ‘Hij schreef te weinig boeken’.

In oktober ontdekte ik Boekhandel Limerick, waar ik naar Jong Literair Geweld ging, waar drie Vlaamse debutanten vertelden over hun debuut en het debuteren op zich. Het was heel interessant en zoals je hierboven al kon lezen ging ik met drie nieuwe boeken naar huis.

Op 14 oktober werkte ik als vrijwilliger op Literair Festival Het Betere Boek. Ik was zaalverantwoordelijke in zaal mus, waar ontzettend toffe dingen op het programma stonden en ’s avonds ging ik naar de uitreiking van de Bronzen Uil. Doorheen de hele dag heb ik zoveel toffe mensen ontmoet, dat ik met een grote stralende glimlach terug thuis kwam.

Het Betere Boek

Dinsdag 17 oktober gingen Jimi en ik ’s avonds naar Vooruit, waar het nieuwe seizoen van Uitgelezen van start ging: Hilde Van Mieghem en Dimitri Verhulst zetelden in het panel dat De SympathisantFahrenheit 451 en De Cirkel besprak.

21 oktober ging ik naar een Pop-up leesclub in boekhandel Limerick. In een klein gezellig groepje bespraken we Halleluja van Annelies Verbeke. Ondanks het feit dat ik niet zo’n groot fan ben van kortverhalen, heb ik ontzettend van deze bundel genoten. Het was dan ook heel leuk om met anderen over deze boeken te spreken.

Zaterdag 4 november ging ik naar de theaterversie van ‘Dit zijn de namen’ in Vooruit Gent, een zeer mooi en actueel stuk over de vluchtelingenkwestie.

Halleluja

In de cinema

Op zaterdag 21 januari zag ik Passengers, een mooie science fiction film over twee passagiers aan boord van een ruimteschip die 90 jaar te vroeg wakker werden. Minder cheesy dan ik had verwacht en met een mooie filosofische boodschap.

Ook Life zag ik in de cinema. Gelukkig viel het horror gehalte goed mee en heb ik oprecht kunnen genieten van deze overweldigende film. Wel zag ik de rest van de avond overal aliens tevoorschijn komen haha! In mei ging ik met een collega naar Alien: covenant, de nieuwste aanwinst in de Alien franchise. Dat waren alle Science Fiction films die ik het afgelopen jaar in de bioscoop zag. Wel weinig eigenlijk..

Life Daniel Espinosa

Connie Palmen, Stefan Brijs en Joost Vandecasteele

Voor mijn werk had ik in mei de eer om de enige echte Connie Palmen te interviewen. Ik kan je eerlijk toegeven dat ik toch een beetje starstruck was. Connie Palmen iseen zeer intelligente vrouw, heel kordaat, maar alles wat ze zei was er boenk op. Ik was ontzettend onder de indruk van haar betoog en ze wist me echt te raken. Soms komt advies uit onverwachte hoek zullen we maar zeggen!

Mijn werk bracht me ook in contact met twee van mijn andere literaire helden: ik mocht Joost Vandecasteele interviewen naar aanleiding van Video Games Day en Stefan Brijs over 20 jaar schrijverschap.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de ban van de boekenbeurs

Ik ging verschillende keren naar de boekenbeurs in Antwerpen dit jaar. Zondag 29 oktober ging de Boekenbeurs van start. Ik trok samen met mijn ouders en Jimi ter plaatse. Naast heerlijk rondwandelen mocht ik de Amerikaanse fantasy auteur Tad Williams interviewen, een hele eer!

Woensdag 1 november ging ik ’s ochtends voor mijn werk naar de expo, waar ik presentaties van Nicholas SparksJojo Moyes en Chokri Ben Chikha bijwoonde. Op vrijdag 3 november trok ik opnieuw naar de boekenbeurs voor een bijeenkomst van Dear Book Nerd Book Club, waarin we Brieven aan de duisternis bespraken.

Op 11 november keerde ik nog een laatste keer terug naar de Boekenbeurs om te genieten van Nico Dijkshoorn, Stefan Brijs en nog heel veel meer toffe auteurs.

Boekenbeurs: Tad WilliamsBoekenbeurs: leesclub

Dear Book Nerd Book Club

Ook de leesclub in Brugge maakte een groot deel uit van mijn boekige jaar. Januari stond in het teken van de eerste verjaardag van onze boekenclub. We lazen en bespraken The Jewel en aten heerlijke taart die de mama van Audrey voor ons had gebakken. In februari was het dan tijd voor de Zilveren Vleugels Release Party in de Brugse Boekhandel, een heel gezellige middag in aanwezigheid van Vanessa Gerrits en Jen Minkman – mét heerlijke pannenkoeken.

In mei was het tijd voor de jaarlijkse sleepover van de Dear Book Nerd Book Club. We bespraken Eerste Leven, skypten met auteur Gena Showalter, aten spaghetti, hielden een boekenmarkt voor het goede doel, deden toffe boekgerelateerde spelletjes en sliepen weinig. Het was een heerlijk!

In juli lazen en bespraken we Op de rand van het niets, een fantastisch boek van Corrine Duyvis. Ook was het heel leuk om met de schrijfster te skypen! De leesclub kwam voor mij precies op het juiste moment: ik had een heftige periode achter de rug en deze dames wisten mij op te vrolijken <3

Op 7 oktober was het Mystery Day in de Brugse Boekhandel. Eerst bespraken we 13 minuten met onze leesclub en daarna was het tijd voor levend Cluedo. Ik kan me maar weinig boekhandels voorstellen waar een bende hysterisch gillende, in Disney figuren verklede, meiden door de winkel mogen rennen om een spel te spelen.

Snowpiercer

In de thuisbioscoop

Met onze beamer speelden Jimi en ik een groot aantal keer voor bioscoop in ons huisje. Hieronder een lijstje van de science fiction films die we dit jaar keken:

Ex Machina
Er ist wieder da
Automata
♥ Interstellar
♥ Snowpiercer
♥ The 5th Wave
♥ Warm Bodies
♥ District 9
♥ The Handmaid’s Tale
Blindness
Arrival

Bloggers high tea

Bloggers High Tea

Een van de hoogtepunten van augustus was de Bloggers High Tea die Liesbet organiseerde. We kwamen bijeen met een grote bende boekbloggers (+ bibliothecaresse Nancy) en we aten enorm veel lekkers. Ik wist al dat Liesbet een echte keukenprinses is, maar deze keer had ze zichzelf opnieuw overtroffen. Van hartige hapjes als wraps, miniboterhammen en scones tot zelfgebakken koekjes, muffins, macarons  -alles was overheerlijk. Ook het gezelschap was fantastisch!

Real Humans Season 1

Binge watching?

Ook een aantal series wisten dit jaar geconsumeerd te worden bij ons thuis. Hieronder een overzicht.

Cordon: Seizoen 2

In Cordon breekt er een mysterieuze, maar dodelijke ziekte uit in Antwerpen. Het ministerie weet niet hoe snel ze moet ingrijpen en plaatst een gedeelte van de stad in quarantaine – het zogenoemde cordon. Terwijl de mensen in het cordon er alles aan doen om te overleven, is de regering vooral gefocust op het binnenhouden van de mensen en dus de ziekte. Dit virus mag niet in de buitenwereld terechtkomen! Maar ondertussen worden de omstandigheden binnen het cordon er alsmaar slechter op..

Defiance: Seizoen 1, seizoen 2 en seizoen 3

Defiance speelt zich af in 2046. Ongeveer 30 jaar nadat verschillende alienrassen op aarde zijn gearriveerd, is het landschap compleet anders dan wij het kennen. Zowel oorlogen als buitenaardse machines hebben de planeet helemaal verwoest. De serie start wanneer Nolan en Irisa in de stad Defiance arriveren – op de plaats waar vroeger St. Louis lag. Nolan is een vroegere marine officier en Irissa is zijn geadopteerde (alien) dochter. Algauw krijgen ze samen een belangrijke taak in het stadje te vervullen.

Black Mirror: seizoen 1 en seizoen 2

Deze Britse televisieserie, bekroond met een internationale Emmy voor beste miniserie, onderzoekt het thema mens en technologie. Elke aflevering vertelt een apart verhaal over de snelle technologische ontwikkelingen van de 21e eeuw.

Real Humans: seizoen 1 en seizoen 2

In Real Humans krijgen menselijk uitziende robots, de zogenaamde hubots, een steeds grotere plaats in het dagelijks leven. Ze doen het huishouden, helpen de kinderen met hun huiswerk of werken in fabrieken. Ondertussen proberen de ‘echte mensen’ zo goed mogelijk om te gaan met de veranderingen in de maatschappij die de hubots met zich meebrengen. Terwijl sommigen deze nieuwe ontwikkeling omarmen, zijn anderen bang om vervangen te worden als werkkrachten, familie of zelfs minnaars. En dan zijn er ook nog eens de ‘vrije hubots’ ontworpen door David Eischer die hun eigen weg lijken te gaan.

The 4400: seizoen 1

4400 mensen die de afgelopen jaren vermist werden, keren allemaal op hetzelfde moment terug zonder ook maar een dag ouder te zijn geworden en zonder herinneringen waar ze de afgelopen jaren / maanden hebben doorgebracht. Ondanks de ietwat knullige Special Effects een ontzettend spannende serie.

Dierentuin Antwerpen pinguins

Naar de dierentuin!

Totaal niet boekgerelateerd, maar wel super leuk: Jimi en ik gingen 27 mei een dagje naar de dierentuin van Antwerpen. Ondanks de ontzettende hitte hebben we er een hele fijne dag van gemaakt en het was erg tof om eens levende modellen voor mijn camera te hebben in plaats van boeken 😉

Blogstatistieken

2017 was een zeer goed jaar voor mijn blog. Hoewel ik naast mijn drukke job en sociale leven niet altijd de tijd vond om consequent te bloggen, stegen mijn bezoekersaantallen iedere maand. In november kwam ik voor het eerst in mijn blogcarrière (haha) boven de 2000 unieke bezoekers, het waren er maar liefst 2230. De bestgelezen blogposts van het afgelopen jaar zijn:

♥ Een (bijna) perfect einde voor Under the Dome
7x post-apocalyptische boeken voor volwassenen
♥ Hoe de verfilming van The 5th Wave mij enorm teleurstelde

Hoe was 2017 voor jou op het gebied van bloggen en boeken?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4 reacties

 • Annemieke

  1 januari 2018 at 18:59

  Een mooi overzicht van een heel mooi jaar. Mag 2018 ook zo’n mooi jaar zijn met veel boeken en veel boekige dingen en vriendinnen. 😀

  Reageer

 • Annelies

  1 januari 2018 at 20:04

  Dat ziet er een meer dan mooi jaar uit. Op naar meer van dat 🙂

  Reageer

 • zwartraafje

  9 januari 2018 at 17:35

  Eigenlijk kijk ik er ondertussen steeds al een beetje naar uit. Ik vind het echt tof om jouw jaarlijkse terugblikpost te lezen. Wat een fijne verrassing om mezelf er ook in te zien opduiken. Nog even wachten én we zien elkaar weer eens in het echt. Nog iets waar ik naar uitkijk. 😉

  Reageer

  • Marcia

   9 januari 2018 at 21:03

   Wow Liesbet wat een lieve reactie! Ik kijk ook al uit naar 20 januari <3

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan