Cordon 2 brengt je terug naar post-apocalyptisch Antwerpen

Marcia van der Zwan21 januari 201780/1001
Titel
Cordon
Seizoen
2
Regisseur
Tim Mielants
Acteurs
Wouter Hendrickx
Liesa Van der Aa
Tom Dewispelaere
Veerle Baetens
Jaar
2014 – 2016
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Een dodelijk virus doet de ronde in Antwerpen, waardoor de overheid genoodzaakt is de getroffen wijken binnen een cordon sanitaire te plaatsen. Het eerste seizoen van deze Vlaamse serie wist me al flink te doen gruwelen, dus ik keek enorm uit naar seizoen nummer twee. Hoewel deze tweede reeks wat tijd nodig had om op gang te komen, wist de beangstigende realiteit me opnieuw te raken.

Let op! Al je het eerste seizoen van Cordon niet gezien hebt, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over seizoen 2 spoiler ik natuurlijk niet.

Cordon 2

Antwerpen in Quarantaine

In Cordon breekt er een mysterieuze, maar dodelijke ziekte uit in Antwerpen. Het ministerie weet niet hoe snel ze moet ingrijpen en plaatst een gedeelte van de stad in quarantaine – het zogenoemde cordon. Terwijl de mensen in het cordon er alles aan doen om te overleven, is de regering vooral gefocust op het binnenhouden van de mensen en dus de ziekte. Dit virus mag niet in de buitenwereld terechtkomen! Maar ondertussen worden de omstandigheden binnen het cordon er alsmaar slechter op.

Cordon 2 start waar seizoen 1 eindigde. Jana is herenigd met haar vriend, politieman Lex, die nu ook in het cordon zit. Agent Jokke is besmet met het dodelijke virus. Buiten het cordon probeert topambtenaar Sabine Lommers Operatie Doofpot te starten rond de echte origine van het virus. Zowel in het cordon als daarbuiten duiken nieuwe personages en locaties op, zoals de gevangenis. Gevangenen hebben na de virusuitbraak de keet overgenomen en alle deuren geopend,  ook die van de psychiatrische vleugel. Terwijl de straten nog onveiliger worden, beseffen veel bewoners dat de quarantaine nog lang kan duren. Sommigen zoeken te midden van de chaos hun toevlucht tot de kerk, geleid door predikant Herman.

Volwassenere personages

Ondanks het feit dat ik eerst het complete eerste seizoen opnieuw keek met mijn vriend – die de serie nog nooit gezien had – was de overstap tussen seizoen één en twee voor mij behoorlijk groot. Het is namelijk heel raar om te zien dat personages als Quinten en Tyl opeens zoveel ouder zijn geworden. Seizoen twee gaat direct verder waar de eerste reeks stopt, dus de personages zouden er nog hetzelfde uit moeten zien. Het is natuurlijk logisch dat de acteurs ouder zijn geworden, omdat het een jaar of twee later is opgenomen, maar het verhaal is helaas wel opeenvolgend. Na een paar afleveringen wen je er gelukkig wel aan, maar het blijft gek. Al is het voor sommige, heftigere, onderdelen van het plot misschien maar goed dat ze wat volwassener zijn geworden.

Cordon

Van complot naar complot naar complot

Wat ik erg tof vind aan Cordon is dat er meerdere complotten zijn. Zelfs Lommers blijkt niet 100% slecht te zijn. Dit doet me denken aan Under the Dome waarin de personages je keer op keer blijven verrassen. Hierdoor blijft het verhaal onvoorspelbaar en spannend om naar te kijken. Dit in combinatie met de goede acteerprestaties van de complete cast van Cordon doet je algauw de werkelijkheid vergeten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik na en tijdens het kijken van de serie in het openbaar altijd goed oplette op verschijnselen van het virus. Hoestende mensen liep ik met een boog voorbij..

Aan het begin van seizoen 2 had ik echter wel voor het eerst een gevoel van traagheid en langdradigheid. Aflevering twee, drie en vier duurden voor mijn gevoel gewoon te lang. Ik kon niet langer dagelijks naar de serie kijken. Ik had het gevoel dat Cordon terug op tempo moest komen en keek tussendoor af en toe naar de klok – is de aflevering nu nog niet afgelopen? Het einde vond ik persoonlijk dan weer wat afgeraffeld en te snel gaan. De eerste afleveringen waren behoorlijk traag, dus ze hadden de afwikkeling wat eerder in mogen zetten.

Ik heb genoten van de spannende en beangstigende toekomstvisie geschetst in Cordon. Het verhaal voelt ontzettend realistisch aan, zeker ook door de setting zo dichtbij huis. Hoewel het tweede seizoen even nodig had om op gang te komen, kwam het plot nog altijd goed binnen. Voor mij persoonlijk had de afronding iets meer uitwerking mogen krijgen. Desondanks was ik geraakt door het slot. Cordon toont aan dat we in de lage landen wel degelijk in staat zijn om Science Fiction te maken.

Cordon 2

Eén reactie

  • Evelyne

    21 januari 2017 at 11:55

    Ik heb het na een aflevering of 3 opgegeven bij het tweede seizoen.

    Dat heb ik gelukkig geleerd: als het mij niet kan boeien, hou ik er gewoon mee op 😉

    Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan