Hydromania: als drinkwater steeds waardevoller wordt

Titel
Hydromania
Auteur
Assaf Gavron
Vertaling
Hilde Pach
Uitgeverij
Ailantus
Jaar
2008
Pagina's
275
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Jaren geleden kocht Jimi Hydromania tijdens de opruimingsverkoop van de bibliotheek. Na het lezen gaf hij het boek direct door aan mij, aangezien hij wist dat ik gek ben op verhalen die zich afspelen in de nabije toekomst. Hoewel ik hem lang heb laten wachten, kan ik hem nu eindelijk gelijk geven. Hydromania is een spannend verhaal over een toekomst met waterschaarste. Ik ben fan!

Hydromania - Assaf Gavron

De genadeloze jacht op water

We schrijven het jaar 2067. China, Japan en Oekraïne beheersen de watervoorraden op aarde en bepalen wanneer en waar er regen valt. Door de invloed van China zijn de machtsverhoudingen in het Nabije Oosten omgekeerd en wordt het grootste deel van voormalig Israel beheerst door de Palestijnen. De joden wonen in een kleine enclave aan de Middellandse Zee. Als de langverwachte regen drie maanden vertraging oploopt begint de Hydromania, de genadeloze jacht op water.

Maja is zwanger en bezorgd om de toekomst van haar kind. Ze staat er alleen voor, want haar man Ido lijkt van de aardbodem verdwenen. Hij kwam niet terug van een afspraak over de verkoop van zijn unieke methode voor de opvang en zuivering van water. De machtsverhoudingen in de wereld worden bepaald door de landen die de watervoorraden beheersen. Opvang van eigen water ondermijnt hun invloed. Maja kent Ido’s geheime methode. Kan de strijd aan tegen de watergiganten?

Hydromania - Assaf Gavron
De premisse van waterschaarste deed me denken aan Young Adult titel Not A Drop To Drink van Mindy McGinnis.

Drie waterconcerns, geavanceerde technologie en thuisbasis Israël

Assaf Gavron schetst in Hydromania een interessant toekomstbeeld. De Verenigde Staten en West-Europa hebben hun grip op de wereld verloren; de macht is nu in handen van China, Japan en Oekraïne. Het kapitalisme heeft nieuwe vormen aan genomen. In een wereld waar steeds meer droogte heerst, en die dringend behoefte heeft aan steeds creatievere oplossingen om water op te slaan, te filtreren of te ontzilten, hebben de waterconcerns de regeringen en lokale autoriteiten ervan overtuigd – tegen verleidelijk bedragen en gegarandeerde waterquota’s – het eigendom over de waterbronnen aan hen over te dragen. De watermarkt wordt beheerst door de concerns, en in het bijzonder door de drie grote: Ohiya, Vizi en Gobogobo.

Ook technologie speelt een belangrijke rol in Hydromania. Iedereen heeft, vanaf tweejarige leeftijd, een onderhuidse silititachip (silicone-titanium). Dit is bij wet verplicht. De onderhuidse chips voeren alle vereiste handelingen uit voor mens en bevoegde instanties: identificatie, betaling, communicatie, informatie, amusement, reclame. De chip communiceert met een soort bril.

Wanneer is ze voor het laatst de stad uit geweest? In dit leven is het zo makkelijk om onbeweeglijk achter je bril te blijven zitten, daar kun je jaren mee doorgaan, om jezelf dan op een dag oud, vermoeid en vastgeroest terug te vinden.

Ik vond het erg interessant dat Hydromania zich afspeelt in Israël. Ik heb nooit eerder een Science Fiction boek gelezen dat zich in het Midden-Oosten afspeelt. Het verhaal focust echter voornamelijk op het menselijke in plaats van op de SF-elementen. Maja is zwanger en wil een betere toekomst voor haar ongeboren kind. Tegelijkertijd wil ze ook uitzoeken waar haar man Ido is gebleven. Hij is immers van de ene op de andere dag van de aardbodem verdwenen. En wie heeft Netsach eigenlijk vermoord?

Hydromania - Assaf Gavron
Ook in De wetten van water (Cynan Jones) heerst er waterschaarste, terwijl de personages in Tot bloed op het droge (Jerry Goossens) eerder met een overstroming te maken krijgen.

Een 98-jarige man en een sterke vrouw

Mijn favoriete personage was met stip de 98-jarige Assaf-dji. Deze oude man heeft de wereld van voor de waterschaarste, van voor de chips, nog meegemaakt. Hoewel hij zich sterk houdt, denkt hij regelmatig met weemoed terug aan Coca Cola en sportwedstrijden op tv. Aan bioscoopbezoeken en aan het ontmoeten van mensen in levende lijve. Ik denk niet dat het toevallig is dat dit personage dezelfde naam draagt als de auteur – ik denk dat hijzelf op deze manier een link vormt tussen ons heden en de toekomst in het boek.

Het was goed. Toen de rijke oligarchen de baas waren in de wereld en niet de waterconcerns. Toen het Amerikaanse kapitalisme overal zijn stempel op drukte en hamburgers van McDonald’s en koffie van Starbucks naar elke uithoek bracht, in plaats van de grote bedrijven die zich verschuilen achter reusachtige watertanks en waterleidingen.

De meeste aandacht in Hydromania gaat natuurlijk naar Maja. Ik vind het fijn dat Gavron heeft gekozen voor een sterke vrouw in de hoofdrol, zeker in een boek waarin wetenschap zo’n belangrijke rol speelt. Wie weet kan dit boek bijdragen aan een toename van het aantal vrouwen in STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics). Hoe dan ook draagt Hydromania van begin tot eind de echte maker mentaliteit met zich mee. En daar houd ik van.

Wanneer drinkwater wereldwijd een steeds waardevoller product wordt, gaan verschillende waterconcerns met elkaar de strijd aan ten koste van de bevolking. In Hydromania schrijft Assaf Gavron over een wereld waarin de machtsverhoudingen compleet zijn verschoven en kapitalisme hoogtij viert. Ook van privacy is er geen sprake, aangezien iedere beweging geregistreerd wordt door middel van een verplichte silititachip in de bovenarm. Gavron schetst een beangstigende, maar realistische toekomst. Het verhaal bevat voor ieder wat wils: er wordt een poging gedaan een moord en een verdwijning op te lossen, Maja is zwanger van haar eerste kind, er wordt een compleet waterzuiveringssysteem ontwikkeld en nog veel meer.

Hydromania - Assaf Gavron

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan