De Cirkel: het belang van de online identiteit

Titel
De Cirkel
Auteur
Dave Eggers
Uitgeverij
Lebowski Publishers
Jaar
2013
Pagina's
445
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Met De Cirkel maakt Dave Eggers een uitvergroting van onze huidige maatschappij. Wat gebeurt er als we social media nog meer macht geven? En hoe belangrijk is onze online identiteit? Een interessant onderwerp, met helaas een oppervlakkige uitwerking.

  De Cirkel - Dave Eggers

Privacy is diefstal

Mae Holland voelt zich de gelukkigste mens op aarde als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De visie van De Cirkel: Alles wat gebeurt moet openbaar zijn. Privacy is diefstal. Geheimen zijn leugens. Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf in een wereld waarin alleen de online identiteit telt.

Dave Eggers brengt met De Cirkel een zeer realistische toekomstvisie, waarin het internet een wel heel machtige rol heeft. Je zou dit zeker kunnen zien als een waarschuwing naar de huidige maatschappij, waar spelers als Apple en Google steeds meer macht in handen krijgen. Een wereld waarin steeds meer mensen verslaafd zijn aan sociale media. Hoe vaak per dag zit jij op Facebook, Twitter, Goodreads, … ?

De Cirkel - Dave Eggers

Naïef gedrag en hersenspoeling

Ik vond De Cirkel erg goed geschreven. Het was dan ook moeilijk om het boek weg te leggen. Tijdens het lezen werd ik helemaal meegetrokken in het verhaal. Ik wilde weten hoe het verder zou gaan.

Eerlijk gezegd vond ik het hoofdpersonage Mae wel behoorlijk naïef. Ze wordt ontzettend makkelijk gehersenspoeld en is erg gevoelig voor sociale druk. Ook de personages Annie en Francis vond ik maar niks. Maar Kalden daarentegen vond ik super tof! Verder zal ik zwijgen over de vreemde seksuele relaties in het boek . Ik hoop dat Dave Eggers hiermee ook enkel een punt wilde maken ten overstaande van de huidige maatschappij..

De Cirkel - Dave Eggers

Voorspelbaarheid van begin tot eind

Ik wil niet spoileren, maar sommige dingen in het verhaal vond ik echt heel voorspelbaar (denk aan de haai of het personage Kalden). Het einde van De Cirkel was bovendien zeer abrupt en allesbehalve bevredigend. Er komt geen echte climax of conclusie. Het boek is gewoon opeens uit. Dat vond ik heel erg jammer. Bij dit boek had ik juist een doeltreffende conclusie verwacht. Een wijze les voor de huidige maatschappij. Op deze manier blijft het verhaal erg oppervlakkig en mis je een soort van plot. Behalve de setting is er weinig aan het verhaal te beleven.

Zou ik De Cirkel aanraden? Ja, dat zeker. Het is een heel interessante toekomstvisie die gemakkelijk realiteit zou kunnen worden. Ik denk dat Dave Eggers met dit boek een belangrijk statement maakt. Maar of De Cirkel tot mijn favorieten behoort? Nee, dat zeker niet. Daarvoor vond ik het boek te voorspelbaar, het einde te abrupt en het totale plot te nietszeggend. Helaas.

De Cirkel - Dave Eggers

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan