7 post-apocalyptische boeken voor volwassenen

Verhalen die zich afspelen in een post-apocalyptische wereld zijn mijn persoonlijke favorieten. Wanneer de wereld zoals wij die kennen vergaan is en mensen moeten vechten om te overleven, zit ik op het puntje van mijn stoel. Natuurlijk is dit thema goed vertegenwoordigd in het Young Adult genre, maar vandaag zet ik juist een aantal ‘volwassenen boeken’ op een rijtje.

Alles wat er was - Hanna Bervoets

Alles wat er was – Hanna Bervoets

Alles wat er was van Hanna Bervoets vertelt het verhaal van acht mensen die voor onbepaalde tijd opgesloten zitten in een schoolgebouw. Ze kwamen hier samen voor de opnames van een wetenschapsprogramma, maar door een enorme knal is dit programma er nooit gekomen. De autoriteiten geven de opdracht ramen, deuren en gordijnen te sluiten en te blijven waar je bent. Tv-redactrice Merel ziet dag na dag de voedselvoorraden slinken terwijl de spanningen tussen de schoolbewoners steeds hoger oplopen. Alles wat er was is een beangstigend, maar vooral ook wondermooi verhaal van de schrijfster die eerder al met Efter wist te verrassen. Ontzettend pakkend geschreven en met een vleugje maatschappijkritiek – nu al één van de toppers die ik in 2016 las.

post-apocalyptische boeken voor volwassenen

De verloren generatie – P.D. James

De Verloren Generatie, de Nederlandse vertaling van The Children of Men, schetst een wereld zonder kinderen. De mensheid is niet langer vruchtbaar en sterft langzaam maar zeker uit. Wat doet het met je als je weet dat jouw generatie de laatste zal zijn? En hoe ziet een wereld zonder kinderen er eigenlijk uit? Wat De Verloren Generatie bovendien ook zeer interessant maakt is het feit dat dit boek zich afspeelt in een wel heel nabije toekomst, namelijk het jaar 2021. Laten we hopen dat de mensheid tegen die tijd gewoon nog vruchtbaar is!

Tip: Kijk ook zeker de fantastische verfilming onder regie van Alfonso Cuarón.

Station Elf – Emily St. John Mandel

Station Elf vertelt over een post-apocalyptische wereld, twintig jaar na de uitbraak van de dodelijke Georgische griep. Het leven in de nieuwe wereld lijkt betrekkelijk veilig, maar de onzekerheid is groot en gevaren liggen overal op de loer. Want kun je overleven zonder antibiotica, stromend water en talloze andere alledaagse gemakken die met de wereld zoals wij die kennen verloren zijn gegaan? Met behulp van sprongen in de tijd en veel verschillende personages schetst Emily St. John Mandel een ijzersterk verhaal, waarvan je als lezer maar al te graag de puzzelstukjes bij elkaar zoekt.

De Weg – Cormac McCarthy

In De weg maken we kennis met vader en zoon die moeten overleven in een post-apocalyptische wereld. Ze doorkruisen een verwoest landschap op weg naar de kust, in de hoop daar meer warmte te vinden en dus meer kans om te overleven. De poëtische schrijfstijl maakt De Weg een genot om te lezen, terwijl het hartverscheurende verhaal over de vergane wereld een weg naar je ziel vreet. Houd zakdoekjes gereed en leer te genieten van de wereld zoals hij nu is – je weet maar nooit wanneer het te laat is.

Ook dit boek heeft trouwens een zeer mooie verfilming gekregen, met duistere decors, overtuigende acteerprestaties en droevige flashbacks. Een aanrader!

post-apocalyptische boeken voor volwassenen

Het meisje met alle gaven – M.R. Carey

Het meisje met alle gaven heeft een zeer originele post-apocalyptische invalshoek. Mijns inziens is dit een boek dat je zonder te veel voorkennis op moet pakken, om je vervolgens te laten verrassen door de fantastische schrijfstijl en het ingenieuze verhaal van M.R. Carey. De toekomstige wereld wordt niet alleen tot in de puntjes uitgewerkt, ook de verklaring hiervoor is waterdicht. Onvoorspelbaar en verrassend.

Metro 2033 – Dmitry Glukhovsky

Het is 2033. Twintig jaar geleden heeft een nucleaire oorlog de beschaafde wereld in puin gelegd. In Moskou heeft een klein deel van de bevolking zijn toevlucht gevonden in de grootste atoomvrije schuilkelder op aarde: de metro…

Silo – Hugh Howey

Omdat de aarde onbewoonbaar is geworden, leven de mensen in een silo onder de grond. Als sheriff Holston na de mysterieuze dood van zijn vrouw besluit de silo te verlaten, neemt hij een verschrikkelijk risico: de atmosfeer buiten is zo giftig dat het vrijwel zeker zijn einde zal betekenen.

Wat is jouw favoriete post-apocalyptische verhaal?

16 reacties

 • Anne

  30 mei 2016 at 11:10

  Er zitten wel een paar boeken bij die ik zou willen lezen. Bedankt voor de tip 🙂

  Reageer

  • Marcia

   30 mei 2016 at 13:39

   Oryx & Crake staat inderdaad nog op mijn lijstje om te lezen 🙂

   Reageer

 • Isabelle

  30 mei 2016 at 12:56

  Ik vond The Girl With All The Gifts ook zo’n ontzettend goed boek! En inderdaad vooral goed om er zonder voorkennis in te gaan. Ik had zelf vooraf een heel ander idee bij het boek haha.
  Verder staan er ook echt nog een hoop boeken in dit lijstje die ik graag wil lezen, even m’n tbr updaten 😉

  Reageer

 • daenelia

  30 mei 2016 at 13:31

  Oh mijn hemel, ik kan The Road echt niet nog een keer lezen. Ja, ontzettend mooi geschreven, maar oh zo ontzettend zielig!
  Ik ben wel erg van The Handmaiden’s Tale (Atwood), wat er wel een beetje in past. En Children of Men gaan we binnenkort zien. De dvd is binnen 🙂

  Reageer

  • Marcia

   30 mei 2016 at 13:39

   Jaaa The Handmaid’s Tale is ook zo mooi <3 en ik ben benieuwd wat je van de verfilming van Children of Men gaat vinden!

   Reageer

 • Annemieke

  30 mei 2016 at 13:51

  The Girl with All the Gifts zie ik alsmaar voorbij komen. Blijkbaar is dit een signaal dat ik hem toch maar eens op mijn TBR moet zetten, haha

  Reageer

 • Ogma

  30 mei 2016 at 16:23

  Zo, daar staan mijn favorieten op een rijtje 😉 The girl with all the gifts ligt klaar voor de vakantie.

  Reageer

  • Marcia

   31 mei 2016 at 18:48

   Ik ben benieuwd wat je ervan gaat vinden!

   Reageer

 • runawayisabella

  30 mei 2016 at 20:42

  Station Elf vond ik zo’n goed boek! Dat is zeker een van mijn favorieten. Verder ben ik ook fan van Margaret Atwood en The Handsmaid’s Tale 🙂

  Reageer

 • Annabel Rianne

  30 mei 2016 at 23:06

  Leuke lijst! Ik ken ze geen van allen maar zal ze eens opzoeken 🙂
  Liefs xxx

  Reageer

 • Jantine

  8 juni 2016 at 14:32

  De trilogie die Lalagé noemt (‘Oryx and Crake’, ‘The Year of the Flood’ en ‘MaddAddam’) is bij mij zeker favoriet. Ook omdat er toch wat hoop uit spreekt: ondanks de verschrikkingen zijn er mensen die overleven, en een nieuw leven opbouwen.

  Reageer

 • Martine

  15 oktober 2017 at 20:13

  Ik mis De Oversteek van J. Cronin. FANTASTISCH boek. Kan ik iedereen aanraden zo goed geschreven!!!

  Reageer

  • Marcia

   15 oktober 2017 at 20:16

   Toen ik deze blogpost anderhalf jaar geleden schreef had ik de Oversteek trilogie nog niet gelezen, ondertussen wel. En ik ben inderdaad groot fan <3 echt een fantastische post-apocalyptische totaalervaring!!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan