Defiance: wanneer mens en alien de aarde moeten delen

Titel
Defiance
Seizoen
1
Acteurs
Grant Bowler
Stephanie Leonidas
Julie Benz
Jaar
2013 – 2015
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Lang geleden kocht ik het eerste seizoen van Defiance voor minder dan twee euro bij de Action. Jarenlang stond deze alien serie ongekeken in mijn kast, maar afgelopen januari begonnen Jimi en ik er dan eindelijk aan! Na het kijken van alle seizoenen van Under the Dome en Cordon was het  immers hoog tijd voor iets nieuws. Hoewel ik niet zo goed wist wat ik van Defiance moest verwachten, stelde de serie allesbehalve teleur.

Defiance

Het jaar 2046

Defiance speelt zich af in 2046. Ongeveer 30 jaar nadat verschillende alienrassen op aarde zijn gearriveerd, is het landschap compleet anders dan wij het kennen. Zowel oorlogen als buitenaardse machines hebben de planeet helemaal verwoest. De serie start wanneer Nolan en Irisa in de stad Defiance arriveren – op de plaats waar vroeger St. Louis lag. Nolan is een vroegere marineofficier en Irissa is zijn geadopteerde (alien)dochter. Algauw krijgen ze samen een belangrijke taak in het stadje te vervullen.

Aliens in alle soorten en maten

Wat ik tof vind aan Defiance zijn de verschillende rassen aliens. Deze zijn goed bedacht en vooral ook goed uitgewerkt. Elke groep heeft zijn eigen gebruiken en normen en waarden. Toch proberen al deze verschillende groepen samen te leven in de stad Defiance – en rekening te houden met elkaars geloof en tradities.

Er zijn verschillende personages die ik een warm hart toedraag, waaronder Irisa en Nolan. Maar eigenlijk vind ik Datak Tarr, zijn vrouw en hun zoon ook heel erg cool, evenals de burgemeester en haar zus. Iedere aflevering lijk ik wel een nieuw favoriet personage te hebben. De band tussen Nolan en Irisa vind ik bovendien erg mooi. Het voelt niet alleen heel realistisch als vader-dochter relatie, ik vind het ook gewoon fijn dat hier zoveel aandacht naar gaat. Vaak ligt in series de nadruk op romantiek , maar hier zien we liefde in een heel andere vorm.

Defiance

Onvoorspelbaar

Toch kan ik na het complete eerste seizoen, nog altijd niet echt zeggen waar het plot naartoe gaat. Enerzijds lijkt het alsof iedere aflevering op zich staat, omdat er bijvoorbeeld een moord of een verdwijning opgelost moet worden. Tegelijkertijd is er een grotere verhaallijn, maar ik kan echt niet voorspellen wat daar het idee achter is. Waar ik bovendien in Under the Dome geen genoeg kreeg van de fantasy-elementen, vond ik het het hier af en toe een beetje vaag. Zeker bij de cliffhanger dacht ik: ‘oei, waar gaat dit toch heen?’ Desondanks is seizoen twee al aangeschaft, dus ik ga zeker verder kijken.

Defiance schetst een interessante toekomstvisie: mens en alien (in verschillende rassen) moeten planeet aarde delen. In de stad Defiance leven de verschillende groepen in vrede naar elkaar, maar toch lijkt er altijd wel iets de orde te verstoren. Gelukkig zijn Nolan en Irisa ter plaatse om alles in goede banen te lijden. Een toffe en onvoorspelbare serie.

Defiance Season 1

6 reacties

 • Evelyne

  8 maart 2017 at 18:55

  Bij mij staat seizoen 3 al meer dan een jaar onbekeken in de kast… Zal er dringend eens werk van moeten maken, want ook seizoen 2 eindigt met een cliffhanger van jewelste 🙂

  Reageer

  • Marcia

   12 maart 2017 at 16:30

   oeh spannend! Ik ben benieuwd naar seizoen twee 😀

   Reageer

 • jelsiverhalen

  8 maart 2017 at 21:29

  Spannende reeks.. Maar canceled na derde serie.
  Nog een soortgelijke reeks. Star crossed. (Ook gecanceld na reeks 1.)
  En de reeks Colony (Reeks 2 wordt uitgezonden)

  Reageer

 • Annemieke

  11 maart 2017 at 14:55

  Aaaw. Ik vond seizoen 2 een beetje teleurstellend. Ook wat aan de vage kant (en dat komende van een fantasie liefhebber) maar toch nog zeker waard om te kijken.

  Reageer

  • Marcia

   12 maart 2017 at 16:31

   oei dat maakt me toch een beetje bang.. ik ben benieuwd!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan