Interstellar: Inventief cinematografisch geweld overbrugt tijd en ruimte

Titel
Interstellar
Regisseur
Christopher Nolan
Acteurs
Matthew McConaughey
Anne Hathaway
John Lithgow
Michael Caine
Jaar
2014
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Eerder deze maand was het weer tijd voor een beamer avondje met vriendlief – en ik mocht deze keer de film kiezen! Dus besloot ik voor mijn recenst aangekochte dvd te gaan. Interstellar, een geweldige film van Christopher Nolan. Maar wist hij ook op het grote scherm van onze thuisbioscoop te bekoren?

Diverse Science Fiction dvds

Op zoek naar een bewoonbare planeet

In Interstellar kruipt Matthew McConaughey in de huid van boer en ex-NASA piloot Cooper. De film speelt zich af rond het jaar 2050. Regeringen en economieën over de hele wereld zijn ingestort, de aarde kampt met grote voedselproblemen en de wereldbevolking is flink uitgedund. Grappig feit: in deze toekomstige wereld wordt de maanlanding ontkent én zijn er slechts enkele wetenschappers bij NASA over. Zij ontdekken in de buurt van Saturnus een wormhole waardoor het mogelijk is een grote afstand af te leggen naar een ander sterrenstelsel. Misschien bevinden zich daar wél bewoonbare planeten voor de mens. Het is aan Cooper om deze missie te aanvaarden en de toekomst van de mensheid proberen veilig te stellen. Hiervoor moet hij echter wel zijn zoon Tom en dochter Murph achterlaten op aarde.

De vele puzzelstukjes komen maar traag bij elkaar

Het kan de vermoeidheid geweest zijn, maar stiekem vond ik het af en toe iets te traag gaan. Interstellar duurt maar liefst 169 minuten. Wat mij betreft had de film best een beetje ingekort gemogen. Of is dat nu heiligschennis om zoiets te zeggen van een Christopher Nolan film? Daarentegen kan ik niet zeggen dat het een slecht verhaal is. Het plot zit tot in de details goed in elkaar. Tijdens het kijken vallen steeds meer puzzelstukjes op hun plaats. Ik had het persoonlijk gewoon fijn gevonden als alle losse lijntjes iets sneller bij elkaar waren gekomen.

Wondermooie cameravoering en een betoverende soundtrack

Waar het plot hier en daar wat stroef aanvoelt, laten de bijzondere locaties – wondermooi in beeld gebracht – je wegdromen naar buitenaardse taferelen. Dit in combinatie met de fantastische soundtrack van Hans Zimmer, maakt Interstellar een audiovisueel pareltje. De cameravoering is wondermooi. Wijdse shots tonen je de verwoeste aarde of juist de aantrekkingskracht van outer space.

Hoewel ik geen groot fan ben van Matthew McConaughey – met uitzondering van zijn rollen in ‘Dallas Buyers Club’ en in guilty pleasure film ‘How to loose a guy in ten days’ – vond ik dat hij de rol van Cooper met volle overtuiging weet neer te zetten. Als vader doet hij zijn kinderen te kort, door ze achter te laten op aarde. We zien hoeveel impact dit heeft op zijn emoties. Prachtig geacteerd. Dochter Murph speelt trouwens ook een glansrol in Interstellar. Anne Hathaway is fantastisch als altijd. Bovendien zijn de robots ook heel tof!

Interstellar is een spectaculair en ontroerend verhaal dat zich afspeelt in outer space. Het is een zoektocht naar een nieuwe thuisplaneet voor de mensheid. Het verhaal voelt heel realistisch aan en vooral het menselijke aspect weegt zwaar. Interstellar is geen film enkel voor geeks, aangezien wetenschap hand in hand gaat met naastenliefde. De manier waarop heden, verleden en toekomst met elkaar in verbinding staan is bovendien mega interessant. Hoewel de film wat mij betreft wat korter had mogen duren, genoot ik van het inventieve verhaal, de wondermooie shots en de muziek. Een aanrader!

Interstellar

9 reacties

 • Evelyne

  21 april 2017 at 07:54

  Die zag ik ooit in de Imax in Berlijn. Maar ik begon toen ook net ziek te worden en zat met koorts in de zaal waardoor ik de helft van de film gemist heb. 🙁

  Misschien hem toch nog eens thuis proberen te bekijken, maar hij duurt wel erg lang he…

  Reageer

  • Marcia

   21 april 2017 at 13:35

   De lengte is voor mij wel een serieuze drempel om overheen te stappen om zo’n film te gaan kijken.. maar het verhaal in combinatie met de mooie shots blijft de moeite waard!

   Reageer

 • verhaalverliefd

  21 april 2017 at 08:16

  Ik heb deze film in de bioscoop gezien en ik vond hem echt indrukwekkend! Hij duurt inderdaad lang, maar als je dan in zo’n donkere zal naar een enorm scherm met de prachtigste beelden zit te kijken, heb je daar helemaal geen last van. De weidsheid van het universum wordt treffend en voelbaar in beeld gebracht, waardoor het bijna voelt alsof je ook door de ruimte zweeft.
  Nou krijg ik zin om Interstellar opnieuw te kijken.

  Reageer

  • Marcia

   21 april 2017 at 13:36

   haha alvast veel plezier met het herbekijken :p

   Reageer

 • zwartraafje

  22 april 2017 at 14:40

  Ik had een beetje schrik toen ik zag dat Matthew McConaughey de hoofdrol ging spelen. Net als jij ben ik niet zo gek van hem, maar gelukkig wist hij me aangenaam te verrassen in deze film. Maar om heel eerlijk te zijn ben ik vooral fan van de soundtrack. Echt, die bezorgt me nog steeds kippenvel.

  Reageer

 • Jolien

  23 april 2017 at 15:43

  Net als jij en Liesbet ben ik geen bijzonder grote fan van Matthew McConaughey, maar na het lezen van je stukje ben ik toch heel benieuwd naar deze film geworden! 😀

  Reageer

  • Marcia

   23 april 2017 at 21:28

   Het is zeker een aanrader!

   Reageer

 • Karlijn

  24 april 2017 at 19:51

  Interstellar is een van de weinige films waar ik spijt van heb dat ik hem niet in de bioscoop heb gezien! En tja, mijn grootste issue met Matthew McConaughey is dat ik hem zonder ondertiteling moeilijk kan verstaan :’)

  Reageer

  • Marcia

   25 april 2017 at 22:02

   Ik heb Interstellar destijds ook niet in de bioscoop gezien en dat vind ik nog altijd jammer! Hetzelfde geldt voor Arrival, daar ben ik helaas ook nooit naar toe kunnen gaan.. en ik heb hem nog altijd niet gezien 🙁

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan