District 9: een vluchtelingenkamp vol aliens

Marcia van der Zwan22 september 201780/1002
Titel
District 9
Regisseur
Neill Blomkamp
Acteurs
Sharlto Copley
David James
Jason Cope
Jaar
2009
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Afgelopen weekend besloten Jimi en ik om de film District 9 te kijken. Het verhaal, waarin aliens naar de aarde komen als vluchtelingen, leek me erg tof. Verder had ik geen verwachtingen bij het verhaal, maar gelukkig nam de film van Neill Blomkamp me vanaf de eerste seconde bij de hand. Wat een spannende en originele film!

 District 9

Aliens als vluchtelingen

Twintig jaar geleden kwam een groot ruimteschip boven Johannesburg (Zuid-Afrika) te hangen. De buitenaardse wezens kwamen niet om de aarde aan te vallen of met vooruitstrevende technologieën – het ruimteschip zat vol vluchtelingen. Deze garnaalachtige wezens werden door de MNU (Multi-National United) ondergebracht in een speciaal kamp, genaamd District 9. Eigenlijk is dit een veredelde sloppenwijk, waar de buitenaardse vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven. Wegens aanhoudende overlast is het echter tijd om de aliens te verhuizen naar een verder gelegen kamp, District 10. Wikus Van De Merwe krijgt de leiding over deze operatie, maar door een bizar voorval op de eerste dag van het project, krijgt de uitzetting van de aliens een heel ander verloop dan gepland.

Wat ik erg tof vind aan District 9 is de bijna documentaire-achtige stijl waarin het verhaal verteld wordt. Aan het begin en het einde van de film komen verschillende experten aan bod die vertellen over de aliens, hoe ze op aarde terecht zijn gekomen, over District 9, … Ook zie je in de introductie een interview met Wikus Van De Merwe, de nerdy medewerker van MNU die het uitzetten van de aliens zal leiden. Dit in combinatie met verschillende nieuwsberichten geeft de film, ondanks de aliens, een zeer realistisch gevoel.

Een originele invalshoek

District 9 vertrekt vanuit een zeer originele premisse. De aliens zijn niet naar aarde gekomen om ons aan te vallen of vooruitstrevende technologieën met ons te delen. Het zijn simpelweg ondervoede, arme vluchtelingen. Ook de locatie van het ruimteschip, boven Johannesburg in plaats van boven Amerika of Europa, geeft de film een compleet eigen karakter. De rauwe setting van de sloppenwijken – zoals we ook zagen in Elysium van dezelfde regisseur – zet de toon voor het verhaal.

De aliens, die minachtend prawns genoemd worden, zijn intelligenter dan ze eruit zien. Zo hebben ze bijvoorbeeld wapens ontwikkeld die door mensenhanden niet te gebruiken zijn. Wel is het opvallend dat ze er gedurende de film zelf eigenlijk weinig meedoen. Ik begrijp dat ze als vluchtelingen naar de aarde zijn gekomen, maar als je zo slecht behandeld wordt, kan ik me niet voorstellen dat je de wapens zijdelings laat liggen. De buitenaardse wezens zien er overigens ontzettend tof uit en dat geldt ook voor de Special Effects in de film.

Neill Blomkamp: Elysium, District 9, Chappie

Aandacht voor personages

Hoewel District 9 bol staat van de actie, is er ook veel aandacht voor de ontwikkeling van het plot en de personages. Het is zeker niet zo dat we enkel naar gevechten tussen mens en alien zitten te kijken. Ik vond Van de Merwe echt een heel sympathiek personage. Ook waren er verschillende aliens die mij wisten te raken. Qua acteerprestaties is dit echt een zalige film. Ik ging helemaal mee met de personages en had niet het gevoel dat ik naar acteurs keek. Maar misschien kom dit ook doordat ik de acteurs nog nooit eerder had gezien).

Het enige minpunt aan deze film vond ik het einde, dat toch wel een beetje voorspelbaar is. Na zoveel originaliteit in setting, plot en personages had ik toch op een sterkere climax gehoopt. Tegelijkertijd zet het enigszins open einde me ook aan het denken. Ik wil graag weten of de belofte ‘over drie jaar’ uitkomt en hoe het de personages verder zal vergaan.

District 9 is een verrassende film binnen het aliengenre. De buitenaardse wezens komen niet naar onze planeet om ons te vermoorden, maar als vluchtelingen. Helaas is de mensheid allesbehalve gastvrij en komen de prawns terecht in een slecht onderhouden vluchtelingenkamp. Ik genoot van de levensechte personages, de onverwachte verhaallijn, de documentaire-achtige sfeer en de goed uitgewerkte Special Effects. Absoluut een onverwacht goede film.

District 9

2 reacties

 • Karlijn

  22 september 2017 at 20:20

  Elysium heb ik een tijd geleden gezien en die vond ik erg goed, dus deze film wil ik ook nog heel graag een keer zien!

  Reageer

  • Marcia

   23 september 2017 at 13:20

   Ik vond District 9 eerlijk gezegd zelfs nog beter dan Elysium. Hopelijk ga jij er net zo van genieten 😀

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan