The 4400: Een komeet brengt 4400 vermiste personen terug op aarde

Marcia van der Zwan9 december 201780/1004
Titel
The 4400
Seizoen
1
Acteurs
Jacqueline McKenzie
Joel Gretsch
Patrick John Flueger
Jaar
2004 – 2007
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Onlangs kocht ik in een opwelling een stapeltje dvd’s, aangezien ik nog altijd geen Netflix heb. De premisse van The 4400 sprak mij direct aan: 4400 mensen die de afgelopen jaren vermist werden, keren allemaal op hetzelfde moment terug zonder ook maar een dag ouder te zijn geworden en zonder herinneringen waar ze de afgelopen jaren / maanden hebben doorgebracht. Ondanks de ietwat knullige Special Effects een ontzettend spannende serie.

The 4400 - seizoen 1

Een komeet raast richting aarde

We schrijven het jaar 2004. Een komeet raast richting aarde. Maar in plaats van een catastrofale gebeurtenis keren duizenden verdwenen mensen, met geen enkele herinnering van wat er met hen gebeurd is de afgelopen jaren, terug op aarde. Sommigen van hen zijn al vele jaren verdwenen, andere slechts maanden. Allemaal keren ze terug zonder ook maar een dag ouder te zijn geworden.

De Amerikaanse overheid moet de 4400 repatrianten helpen hun leven opnieuw op te bouwen. Sommigen van hen hebben immers geen levende familieleden meer over, terwijl anderen door hun voormalige gezinsleden in de steek worden gelaten. Algauw ontstaan er bovendien conflicten. De tv-presentatrice Barbara Yates pleit voor een quarantaine voor alle 4400 omdat ze meent dat ze gevaarlijk zijn, terwijl Jordan Collier als één van hen strijdt voor een nieuwe en betere wereld.

Paranormale gaven

The 4400 vertelt een enorm spannend verhaal. Je wilt samen met Tom Baldwin en Diana Skouri, twee agenten van Homeland Security, ontdekken wat er met de 4400 gebeurd is en waarom ze teruggekeerd zijn. Als dan ook nog blijkt dat sommigen van de teruggekeerden over speciale paranormale gaven beschikken, zit je als kijker helemaal op het puntje van je stoel.

Elke aflevering een nieuwe gave

Wat ik erg leuk vind, is dat je iedere aflevering nieuwe mensen van de 4400 leert kennen. Hierdoor voelt het verhaal heel realistisch aan en leer je de verschillende manieren kennen waarop de wereld omgaat met de teruggekeerden en hun bijzondere gaven. Toch zijn er een aantal personages die keer op keer terugkeren: politieagenten Tom en Diana, luchtmacht piloot Richard Tyler die de kwetsbare Lily Moore onder zijn hoede neemt, de zesjarige Maia die de toekomst kan voorspellen, Shawn (de neef van politieagent Tom) die drie jaar geleden verdween en Kyle (de zoon van politieagent Tom) die sinds de verdwijning van Shawn in coma ligt. De levensverhalen van de personages zijn met elkaar verbonden. Tijdens het kijken vallen er steeds meer puzzelstukjes op zijn plaats.

Hoewel er veel aandacht gaat naar de personages en hun achtergrondverhalen, worden er ondertussen ook veel psychologische spelletjes gespeeld. Zo heb je Barbara Yates die het grote publiek opjut tegen de 4400. Bovendien voel je al vanaf aflevering één dat er iets niet helemaal pluis is aan Jordan Collier. Dan ontstaat er ook nog eens opschudding binnen de muren van Homeland Security. Oftewel: het verhaal draagt naast straffe personages en knallende actiescènes ook veel onderhuidse spanningen met zich mee.

Simpele Special Effects

Als ik een minpunt zou mogen aankaarten, dan zijn het de Special Effects. Deze zijn helaas niet zo fantastisch – al kunnen we het feit dat de serie uit 2004 stamt misschien aanhalen als argument. Omdat het verhaal zo spannend is maakt het eigenlijk niet eens zoveel uit. Je wilt gewoon weten wat er met de 4400 gebeurt is, of  het nu een lelijke lichtbal was of niet waarmee ze teruggekomen zijn. Daarnaast telt het seizoen slechts vijf afleveringen en dat voelt eerlijk gezegd wel heel erg kort. Het is alsof je naar een spannende inleiding aan het kijken bent en dan is het plots al gedaan. Gelukkig heb ik seizoen twee al in huis, want ik kan echt niet wachten hoe het verhaal verder gaat.

In The 4400 keren 4400 vermiste mensen terug op aarde. Sommigen van hen zijn jaren weggeweest, anderen slechts maanden. Aallemaal zien ze er nog precies hetzelfde uit als op de dag van hun verdwijning. De diversiteit aan personages en de knappe acteerprestaties maken deze serie een feestje om naar te kijken. Het spannende verhaal vol knallende actiescènes en psychologische spelletjes doet je de ietwat knullige Special Effects gauw vergeten. Het einde laat je hunkeren naar meer. 

4 reacties

 • Evelyne

  9 december 2017 at 17:14

  Enkel jammer dat de serie abrupt stopte na het vierde seizoen. Er waren nog zoveel onbeantwoorde vragen 🙁

  Reageer

  • Marcia

   10 december 2017 at 12:09

   Oei shit, dat is wel een minder leuk vooruitzicht 🙁 spijtig dat het niet mooi eindigt, maar toch ga ik zeker verder kijken!

   Reageer

 • Annemieke

  15 december 2017 at 20:12

  Ik hou van the 4400, althans het idee. Soms is de uitwerking (voornamelijk in de latere seizoenen) niet helelmaal geweldig. Maar toch blijf ik het een leuke serie vinden.

  Reageer

  • Marcia

   30 december 2017 at 12:11

   Wij hebben voorlopig enkel het eerste seizoen gezien en dat vond ik erg goed – buiten de special effects af en toe. Hopelijk stelt het vervolg niet teleur..

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan