Black Mirror: hoe technologie de mensheid tot slaaf maakt

Titel
Black Mirror
Seizoen
1
Acteurs
Daniel Westwood
Hannah John-Kamen
Jaar
2011 – heden
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

In juni was het dan eindelijk zo ver. Jimi en ik keken naar het eerste seizoen van de populaire reeks Black Mirror. Deze Britse televisieserie, bekroond met een internationale Emmy voor beste miniserie, onderzoekt het thema mens en technologie. Elke aflevering vertelt een apart verhaal over de snelle technologische ontwikkelingen van de 21e eeuw.

The National Anthem

In de allereerste aflevering van Black Mirror wordt de Britse prinses en publiekslieveling Susannah ontvoerd. De kidnapper heeft een boodschap voor de premier Michael Callow. Hij zal Susannah vermoorden, tenzij de premier live op televisie geslachtsgemeenschap heeft met een varken. Dit verhaal klinkt heel bizar, maar in tijden van zulke krachtige social media, zou dit zomaar werkelijkheid kunnen worden. Tijdens het kijken zat ik op het randje van mijn stoel en balanceerde ik tussen fascinatie en misselijkheid. Een bizar verhaal dat zich heel subtiel ontpopt. The National Anthem zet je aan het denken over de kracht van een viral video. Social media in haar meest genadeloze vorm.

15 Million Merits

In de nabije toekomst verdienen mensen credits – Merits genoemd – door kilometers te maken op hometrainers. We krijgen te maken met een dystopische samenleving waarin mensen, gekleed in grijze trainingspakken, de hele dag aan het fietsen zijn om deze virtuele valuta te verdienen. Om de merits vervolgens in te zetten om te kijken naar talentenjachten en porno. Of accessoires te kopen voor hun avatars. De enige manier om aan de grauwe werkelijkheid te ontkomen is meedoen aan de talentenshow ‘Hot Shot’. 15 Million Merits biedt duidelijk kritiek op reality tv, talentenjachten in het bijzonder. Ook zou je hierdoor aan het denken gezet kunnen worden over onze consumptiemaatschappij. We zijn allemaal voortdurend aan het werk om vervolgens ons geld uit te geven aan nutteloze gadgets.

The Entire History of You

In de toekomst kan iedereen een kleine chip laten implanteren, een grain, waardoor je nooit meer iets vergeet. Je hele leven wordt opgenomen en opgeslagen. Je kunt naar hartenlust door je geheugen scrollen en elke herinnering opnieuw beleven, precies zoals je het de eerste keer beleefde. Ik vond dit serieus een creepy aflevering, omdat de personages heel onmenselijk werden door hun constante focus op het verleden. Ook het projecteren van herinneringen, om ze zo aan anderen te tonen, deed de rillingen over mijn lijf lopen. Noem me ouderwets, maar ik heb toch graag een beetje privacy. Het verhaal was misschien verreweg het minst diepgaand – jaloerse mensen heb je altijd en overal – maar de kracht van de technologie raakte mij absoluut.

Mijn oordeel

Het leuke aan Black Mirror is dat je iedere aflevering totaal geen idee hebt wat je kunt verwachten. Technologie speelt keer op keer een belangrijke rol, maar elke keer krijgen we een compleet andere toekomstvisie voorgeschoteld. Deze serie houdt je van begin tot eind in spanning en zal je achteraf tot nadenken dwingen. Welke invloed heeft technologie in jouw alledaagse leven? En kan het echt zo ver komen met onze maatschappij?

Black Mirror seizoen 1

8 reacties

 • Kiki (De Bookgeek)

  13 juli 2017 at 08:29

  Doordat ik telkens geen idee heb wat er in de volgende aflevering gaat komen durf ik steeds niet verder te kijken omdat ik bang ben dat het eng gaat worden (wat trouwens nog niet gebeurd is, maar je weet maar nooit). Het is wel goed en ik wil wel verder kijken, maar tja, ik kijk het alleen. ?
  Het schijnt dat sommige afleveringen in hetzelfde universum afspelen, maar hoe je dat weet weet ik niet.

  Reageer

  • Marcia

   13 juli 2017 at 15:49

   Ik heb ondertussen seizoen 1 en 2 gezien en écht eng wordt het nergens. Soms is het een echte mindfuck, dat wel.
   Ik heb nog niet gemerkt of er afleveringen in hetzelfde universum speelden, maar wie weet komt dat nog in seizoen drie 😉 of heb ik het gewoon over het hoofd gezien…

   Reageer

   • Kelly

    13 juli 2017 at 18:35

    Let vooral op de muziek; er komen kleine thema’s terug. Het liedje dat dat meisje zingt in 15 million merits hoor je bijvoorbeeld op andere plekken terug. 🙂

    Black Mirror is een van mijn favoriete series ooit. Je moet het niet binge watchen want mán wat is het deprimerend, maar het is wel heel scherp, heel rauw, en heel menselijk. Inderdaad, éng is het niet, maar soms wel afschuwelijk. Aan de technologie ligt het nooit, het is wat de mensheid ermee doet…
    Een aantal afleveringen kwamen bij mij keihard binnen, tot op het punt dat ik nog steeds niet lekker in mijn maag zit met sommige afleveringen. (Ik ben een van de weinige mensen geloof ik die ‘The Waldo Moment’ echt afschuwelijk vindt – omdat hij zo ongeveer uit aan het komen is, en die aflevering komt uit 2013. De emotionele meppen die er uitgedeeld worden in die aflevering, het verlies van controle over een creatie, en dan de dystopische epiloog, ugh..).

    En als je helemaal emotioneel vernietigd wil worden, vergeet dan niet om ‘White Christmas’ te kijken, de kerstaflevering. 😀

    Reageer

    • Marcia

     14 juli 2017 at 12:51

     Bedankt voor de muziektip! En ‘White Christmas’ staat helaas niet op mijn dvdbox van seizoen 1 en 2.. 🙁 misschien toch een goede reden om over te stappen op Netflix haha!

     Reageer

 • Evelyne

  15 juli 2017 at 11:30

  Ik ben de serie aan het bekijken (hoewel, bekijken…) op Netflix en zit 2 afleveringen ver. De laatste bekeek ik vorige zomer, hoog tijd om er terug aan te beginnen dus! “White Christmas” staat daar wel bij de afleveringen van seizoen 2 (ben het even gaan nakijken).

  Je kan er daar ook meteen heel seizoen 3 doorjagen als je wil 😉

  Reageer

  • Marcia

   16 juli 2017 at 17:00

   Misschien toch een goede reden om eens te beginnen aan Netflix 😉

   Reageer

 • Daenelia

  20 juli 2017 at 14:59

  Marcia, ik zei ook steeds ‘geen netflix’.. maar het is het toch wel waard… Black Mirror is één reden. Strange Things is een andere….
  Ik heb de series Black Mirror al 2x gezien. Eén keer omdat ik het alleen keek toen mijn gozer in Engeland zat. En toen nog eens samen met hem. Een tweede keer kijken is aan te raden.
  Overigens zag ik ooit de eerste aflevering toen we samen in Engeland waren en toen vond ik het niks 😛 Maar je moet er op een bepaalde manier naar kijken, denk ik.

  Reageer

  • Marcia

   25 juli 2017 at 17:33

   Ik ga zeker nog eens een tweede keer kijken! En hoogstwaarschijnlijk ook wel een derde keer 😉

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan