Real Humans verkent de grens tussen mens en robot

Marcia van der Zwan10 oktober 2017100/1005
Titel
Real Humans
Seizoen
1
Acteurs
Lisette Pagler
Pia Halvorsen
Johan Paulsen
Jaar
2012 – 2014
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Voor mijn 25e verjaardag kreeg ik de Zweedse tv-serie Real Humans, maar aangezien de eerste aflevering me de stuipen op het lijf wist te jagen, keek ik nooit verder. Maar nu, met een sterke man als Jimi aan mijn zijde, besloot ik dat het eindelijk tijd was om deze serie te kijken. Echt eng bleek het helemaal niet te zijn. Eerder een verhaal dat je aan het denken zet over de plaats van robots in onze maatschappij. Alsook de definitie van menselijkheid. Want wat maakt een mens eigenlijk een mens? Ik kijk al uit naar seizoen twee!

Real Humans

Robots doen het huishouden

In Real Humans krijgen menselijk uitziende robots, de zogenaamde hubots, een steeds grotere plaats in het dagelijks leven. Ze doen het huishouden, helpen de kinderen met hun huiswerk of werken in fabrieken. Ondertussen proberen de ‘echte mensen’ zo goed mogelijk om te gaan met de veranderingen in de maatschappij die de hubots met zich meebrengen. Terwijl sommigen deze nieuwe ontwikkeling omarmen, zijn anderen bang om vervangen te worden als werkkrachten, familie of zelfs minnaars. En dan zijn er ook nog eens de ‘vrije hubots’ ontworpen door David Eischer die hun eigen weg lijken te gaan.

Het verhaal begint met de moord op een bejaard echtpaar – de bewuste enge scène die ervoor zorgde dat ik twee jaar wachtte met het kijken van deze serie. Tegelijkertijd maken we kennis met het gezin van Hans en Inger. Vader Hans besluit een zorghubot te kopen voor de grootvader van het gezin. Op de koop toe krijgt hij er de beeldschone hubot Anita bij cadeau. Anita zorgt ervoor dat de gezinsdynamiek op de kopt komt te staan.

De serie richt echter zich niet alleen op dit perfecte Zweedse gezin. Ook hun buurman Roger speelt een belangrijke rol in het verhaal. Hij heeft een grote hekel aan hubots en maakt onderdeel uit de van de groepering ‘Echte mensen‘, die vechten voor een maatschappij zonder hubots. Dan heb je nog de groep ‘vrije hubots’ en een tweetal vrouwen die beide een relatie beginnen met een hubot. Ook de baas van een hubotwinkel en een groepje mannen die hubots tegen betaling ombouwen komen aan bod.

Realistische mensen en robots

Real Humans kent zoals het een goede serie betaamt een groot aantal verschillende personages, die allemaal verschillende verhaallijnen met zich meebrengen. De afleveringen duren vijftig tot zestig minuten. Hierdoor is er voldoende tijd om alle personages van een gedegen achtergrondverhaal te voorzien. Dit in combinatie met de fantastische acteerprestaties zorgt ervoor dat alle personages zeer realistisch overkomen. Niet altijd is het verschil tussen mens en hubot direct zichtbaar. Dat maakt het verhaal des te spannender. Door middel van flashbacks kom je overigens steeds meer te weten over de personages en hun rol in het verhaal.

Ondanks de lengte van de afleveringen is het verhaal nergens traag. Voortdurend hang er een onheilspellend sfeertje in de lucht. Je weet dat er een strijd aan zit te komen – een strijd die niet enkel tussen mens en hubot gestreden zal worden. Sommige mensen vinden namelijk dat hubots dezelfde rechten als mensen verdienen. Anderen blijven de hubots vergelijken met broodroosters en stofzuigers. Ook de hubots onderling streven niet allemaal hetzelfde doel na. Doorheen de reeks word je voortdurend op het verkeerde been gezet. Hierdoor blijft het spannend van begin tot eind. Wie is er te vertrouwen en wie niet? En aan welke kant zou jij jezelf positioneren in dit conflict?

Een parallel van de huidige maatschappij

Real Humans speelt zich af in een parallel van onze huidige samenleving. Naast de ontwikkeling van hubots is er weinig veranderd aan het dagelijks leven. Daarom denk ik dat deze serie ook uitermate geschikt is voor mensen die geen fan zijn van Science Fiction. Hoewel actie en spanning de boventoon voeren, zit er in iedere aflevering wel een humoristische scène verstopt. Bovendien is er ook aandacht voor romantiek.

Real Humans speelt met een actueel thema: de invloed van robots op de huidige maatschappij. De serie stelt de vraag wat maakt ons mensen tot mens? Dit idee stemt tot nadenken, terwijl de reeks je tegelijkertijd op het puntje van je stoel doet zitten van de spanning. Een onheilspellende sfeer en het oplopen van de gemoederen van de verschillende kampen maakt dit een serie vol actie. Het verschil tussen mens en robot is soms minimaal. Het spannende einde zet alles wat je weet opnieuw op z’n kop. Ik kan niet wachten om seizoen twee te kijken.

Real Humans Season 1

5 reacties

 • Evelyne

  10 oktober 2017 at 14:01

  Real humans is echt een fantastische serie 🙂 Seizoen twee staat echter al een paar jaar onaangeroerd in mijn kast, ik weet niet waarom ik mezelf er niet toe kan brengen om er naar te kijken.

  Van de Engelse remake Humans heb ik wél al de twee seizoenen gezien. Het eerste seizoen komt redelijk overeen met de Zweedse serie, over het tweede kan ik dus (nog) niet oordelen… Maar ik vond het Engelse tweede seizoen alvast nog beter dan het eerste. Hopelijk is dat met het Zweedse ook zo! 🙂

  Reageer

  • Marcia

   10 oktober 2017 at 21:19

   Ik heb ondertussen al één aflevering van het tweede seizoen gekeken en het begint direct goed. Ik kan niet wachten om verder te kijken, al vind ik het soms wel wat heftig om te kijken na een lange werkdag – dan ben ik soms niet alert genoeg.. dus ik ga trager door de serie heen dan ik zou willen.

   Reageer

 • Karlijn

  10 oktober 2017 at 21:39

  Deze serie staat al tijden op mijn lijst om een keer te kijken, maar het komt er telkens maar niet van. Maar goed, Black Mirror stond eeuwen op mijn lijstje en dat heb ik afgelopen zomer ook allemaal gekeken, dus dit wordt het volgende project 😉

  Reageer

  • Marcia

   13 oktober 2017 at 21:07

   Lijkt me een heel goed project 😀 veel kijkplezier alvast!!

   Reageer

 • Bart

  14 maart 2018 at 10:22

  Kijken het is fascinerend, en het zet je aan het denken. Want wie zijn wij om hubots te misbruiken als slaven? De volgende generatie hubots zet ons aan het werk.

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan