Arrival: een ingetogen Science Fiction film over het communiceren met buitenaardse wezens

Marcia van der Zwan17 december 201780/100
Titel
Arrival
Regisseur
Denis Villeneuve
Acteurs
Amy Adams
Jeremy Renner
Jaar
2016
Gebaseerd op
Story of your life
door Ted Chiang
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Als er één film is waarvan ik spijt had dat ik hem niet in de bioscoop gezien had, dan was het Arrival wel. Gelukkig wist Sinterklaas me aangenaam te verrassen met de dvd. Dankzij onze beamer konden Jimi en ik de film alsnog op groot scherm zien. En dat was absoluut de moeite.

Arrival

Buitenaardse wezens landen op aarde

Wanneer er wereldwijd twaalf ruimteschepen met buitenaardse wezens op aarde landen, wordt taaldeskundige Louise Banks door de Amerikaanse overheid ingeschakeld om de taal van de wezens te ontcijferen. Met welk doel zijn zij op aarde? Komen ze als vriend of vijand? Terwijl ze de taal van de wezens steeds beter begint te begrijpen, krijgt ze te maken met een aantal flashbacks. Kunnen die haar helpen om het mysterie rondom het buitenaards bezoek te ontrafelen?

Arrival komt misschien een beetje traag op gang. Ook bevat het verhaal minder actie dan ik op voorhand dacht. Dat neemt echter niet weg dat ik genoten heb van deze film. De focus op de manier waarop de mensheid met aliens zou kunnen communiceren is heel interessant. Natuurlijk hebben we dat eerder gezien in Close Encounters of the Third Kind, maar de uitwerking van Denis Villeneuve is gelukkig heel anders. De twaalf ruimteschepen deden me ook een beetje denken aan het boek Ontwakende Goden dat ik onlangs las, maar ook hier staat het uiteindelijke plot ver genoeg vandaan om origineel aan te voelen.

Een prachtig en ontroerend verhaal

Het is een film die je best zonder al te veel voorkennis kijkt en daarom probeer ik in mijn recensie niet te veel te verklappen. De aliens zijn in ieder geval geweldig. Ze zien er heel mooi uit en hun taal zit geniaal in elkaar. Alle Special Effects zijn van zeer goede kwaliteit en geven het verhaal een realistische sfeer. Hetzelfde geldt voor de acteerpresentaties van Amy Adams (taaldeskundige Louise Banks) en Jeremy Renner (wetenschapper Ian Donnelly). Arrival heeft een zeer ingetogen en ontroerend verhaal. Ik heb meerdere keren gehuild en gehoopt dat het anders zou lopen, maar was tegelijkertijd enorm onder de indruk door de manier waarop de puzzelstukjes van het verhaal in elkaar vielen.

Wetenschap is de spil van de film

Heel interessant is bovendien dat wetenschap een belangrijke rol in het verhaal heeft. Maar wetenschappelijk onderzoek, in dit geval naar de taal van de buitenaardse wezens, kost tijd. In die kostbare tijd wakkert de media angst aan onder de bevolking. Bovendien zijn de Amerikanen niet de enige met een ruimteschip op hun grondgebied en gaat iedere regering er anders mee om. Zo brengen enkele landen raketten in gereedheid om mogelijk tot aanvallen over te gaan. Voor Louise Banks is het een race tegen de klok om te ontdekken met welke boodschap de aliens naar aarde zijn gekomen.

Arrival is een bijzonder ingetogen Science Fiction film. De aandacht gaat naar wetenschappelijk onderzoek over het communiceren met aliens, in plaats van spetterende actiescènes bomvol Special Effects. Taaldeskundige Louise Banks heeft de belangrijke opdracht de boodschap van de aliens te ontcijferen. Hierbij krijgt ze hulp van collega Ian Donnelly. De realistische personages komen algauw oog in oog te staan met de wonderlijke aliens. Na een aantal ontmoetingen lukt het ze steeds beter elkaar te begrijpen. Maar lukt het Louise en Ian de boodschap te ontcijferen voor de andere landen de aliens de oorlog verklaren? Een zeer kwalitatieve Science Fiction film waarbij je absoluut een traantje zult wegpinken. 

Arrival

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan