Jurassic Park: Danger! Een strijd tussen mens en dino

Marcia van der Zwan28 april 2020100/100
Titel
Jurassic Park: Danger!
Uitgeverij
Wonder Forge
Jaar
2018
Spelers
2-5
Speelduur
ca. 50 minuten
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Veel jonge kinderen komen op een bepaald moment terecht in een dinosaurus-fase; een fase waarin ze gek zijn op alles wat met dino’s te maken heeft. Ik ben duidelijk een laatbloeier want deze fase is bij mij pas onlangs ingetreden. Na het kijken van alle Jurassic Park films, besloot ik ook het bordspel Jurassic Park: Danger! aan te schaffen. En dat bleek absoluut geen miskoop.

Bordspel: Jurassic Park Danger

Dino vs. mens

In Jurassic Park: Danger! reizen de spelers af naar Isla Nublar. Eén speler kruipt in de huid van de dino’s, terwijl de anderen een team van menselijke personages besturen. De dinosaurus-speler sluipt met een T-Rex, een Dilophosaurus en een Velociraptor door de jungle om de mensen aan te vallen. Ondertussen proberen de menselijke personages het park weer online te krijgen en te ontsnappen naar het helikopterplatform voordat het te laat is.

Bordspel: Jurassic Park Danger

Hoe de mensheid zegeviert

De spelers die in de huid van de personages uit de film kruipen moeten verschillende taken uitvoeren voordat ze het eiland kunnen verladen. Zo moeten ze drie locaties activeren, namelijk het controle centrum, het bezoekerscentrum en het schuurtje met onderhoudsspullen. Het activeren van deze locaties levert de mensen ook iets op. Het controlecentrum activeren zorgt voor het plaatsen van lock tokens, waardoor de dino’s niet langer op deze drie locaties en de locatie van de helikopter kunnen komen. Het activeren van het bezoekerscentrum geeft de speler in kwestie een tweetal kaarten terug van zijn/haar discard stapel. En na het activeren van het onderhoudsschuurtje kun je de elektrische hekken activeren.

Daarnaast moet elk personage ook zijn/haar persoonlijke doel halen door bijvoorbeeld naar een bepaalde plaats op het bord te reizen of een opdracht correct uit te voeren. Wanneer ale locaties geactiveerd zijn kan elk personage dat zijn/haar doel bereikt heeft naar het helikopterdek. Daar aangekomen is het personage veilig. Wanneer er twee (bij 2-3 spelers) of drie personages (bij 4-5 spelers) veilig zijn, winnen de mensen.

Bordspel: Jurassic Park Danger

Hoe de dinosaurussen winnen

Ondertussen doet de dinosaurus-speler er natuurlijk alles aan om het de mensen zo moeilijk mogelijk te maken. Om te winnen moet deze speler drie personages elimineren. Dat kan op verschillende manieren:

  • Een personage aanvallen die geen handkaarten meer heeft;
  • Een personage kan in de tweede fase van het spel geen kaart meer spelen;
  • De speler kiest er zelf voor om zijn personage te elimineren.

Let op: als een personage doodgaat, geldt dat niet voor de speler. Deze start opnieuw met een van de andere personages uit het spel.

Bordspel: Jurassic Park Danger

Fase 1: De dino-speler speelt een kaart

Elke ronde in het spel bestaat uit vier fases. Deze ga ik hier allemaal kort toelichten, zodat je een beetje een idee krijgt van de manier van spelen. De dinosaurus-speler heeft de dinosaurus mat voor zich liggen. Deze speler mag drie kaarten in zijn/haar hand hebben. In de eerste fase kiest de speler één kaart en legt deze, met de opdruk naar beneden, op de mat (op het vakje Play card here). Deze kaart bepaalt wat de dino-speler later deze ronde voor acties kan uitvoeren.

Fase 2: Elk personage speelt een kaart

Vervolgens doen de menselijke spelers hetzelfde. Ook zij kiezen per personage een kaart om later deze ronde te spelen. Elk personage heeft naast standaard acties als lopen, klimmen en sneaken ook karakterspecifieke kaarten.

Bordspel: Jurassic Park Danger

Fase 3: De dinosaurussen komen in beweging

De dino-speler onthult de kaart die hij in de eerste fase heeft gekozen. Vervolgens beweegt hij zijn dino’s aan de hand van deze kaart. Hij kan rennen, klimmen (dit heb je nodig om over een klif of een uitgeschakeld hek te kunnen stappen) of sluipen (sneak, deze actie houdt de ware richting waarin de dino beweegt nog even verborgen).

Vervolgens mag de dino-speler ook nog een dinosaurus actie uitvoeren met één van zijn dino’s. Je kunt kiezen uit drie verschillende acties en onthoud: volgende beurt mag je niet dezelfde actie met dezelfde dino uitvoeren.

De Veliciraptor mag twee stappen extra zetten in een rechte lijn, zelfs over kliffen of uitgeschakelde hekken heen. De tyrannosaurus rex mag hetzelfde personage twee keer aanvallen en pakt hem/haar twee handkaarten af in plaats van een. Tot slot mag de dilophosaurus een personage op een naastgelegen tegel aanvallen. Normaal kun je enkel aanvallen wanneer dino en mens een tegel delen. Twee dino’s mogen nooit op hetzelfde vakje staan.

Fase 4: De mensen slaan terug

Vervolgens is het aan de menselijke spelers. Als je met twee spelers speelt, bestuurt de menselijke speler twee personages om het op te nemen tegen de dinosaurus-spelers. Met meerdere menselijke spelers heeft ieder slechts een personage. Moest dit personage geëlimineerd worden, mag deze speler een willekeurig ander personage pakken om verder te spelen.

In fase vier onthullen de personages om de beurt de kaart die ze in de tweede fase gespeeld hebben. Hierdoor kunnen ze rennen, klimmen of sluipen. Daarnaast kunnen ze proberen locaties te activeren of hun persoonlijke doel te bereiken. Ook heeft iedere speler een aantal free action kaarten in de hand, deze mogen tijdens fase vier gespeeld worden.

Aan het einde van deze fase begin je weer opnieuw met fase een. Net zo lang tot ofwel de mensen ofwel de dino’s het spel winnen. Dat duurt ongeveer vijftig minuten en zorgt voor een hevige strijd.

Bordspel: Jurassic Park Danger

Een spannende strijd tussen mens en dino

Ik vind het erg leuk dat we in Jurassic Park: Danger! alle bekende personages uit de films terugzien. Ook de scheve verdeling maakt het spel origineel. Met twee spelers is het simpelweg mens tegen dino, maar vanaf meerdere spelers is het een heel ander gevecht. Bijvoorbeeld 3 tegen 1. Ook de vormgeving is prachtig, waardoor het een waar feestje is om dit spel op tafel te leggen. De kans is groot dat je na het spelen meteen Jurassic Park opnieuw zult willen kijken.

In Jurassic Park: Danger! barst de strijd tussen mens en dino los op Isla Nublar. Een van de spelers kruipt in de huid van de dino’s en probeert het zijn/haar medespelers zo lastig mogelijk te maken. Maar Dr. Alan Grant, Dr. Ian Malcolm en Dr. Ellie Sattler geven zich niet snel gewonnen en krijgen hulp van Tim en Lex Murphy, Donald Gennaro, John Hammond, Ray Arnold, Robert Muldoon en Dennis Nedry. Een feest der herkenning voor de fans van de Jurassic Park-franchise, maar ook gewoon een heel aangenaam bordspel om te spelen.

Bordspel: Jurassic Park Danger

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan