Ook het tweede seizoen van Black Mirror verhaalt over de toenemende invloed van technologie

Titel
Black Mirror
Seizoen
2
Acteurs
Daniel Westwood
Hannah John-Kamen
Jaar
2011 – heden
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Onlangs kocht ik de dvd-box van Black Mirror en Jimi en ik waren al na één aflevering verkocht. Na het eerste seizoen, gingen we direct verder met seizoen twee. En ook deze keer wist de Britse miniserie ons te overdonderen met haar verhalen over mens en technologie.

Be Right Back

Het tweede seizoen van Black Mirror opent met een vertelling over het jonge koppel Martha en Ash. Wanneer Ash bij een verkeersongeval overlijdt, wijst Martha’s vriendin Sarah erop dat het mogelijk is om, op basis van iemands online geschiedenis, een virtuele kloon van die persoon te maken. Martha wil er eerst niets van weten, maar als de eenzaamheid toeslaat, laat ze de virtuele versie van haar overleden partner steeds meer toe in haar leven. Be Right Back gaat over een onderwerp waar niemand graag over nadenkt. Wat doe je als je partner onverwacht overlijdt en je er alleen voor komt te staan? Kan een virtuele afspiegeling van hem/haar jou voldoende bieden? Een droevige, maar intrigerende aflevering over wat ons echte mensen onderscheidt van onze social media profielen.

White Bear

Wat mij betreft is White Bear absoluut de engste aflevering van de eerste twee seizoenen. Een vrouw ontwaakt op een stoel in een slaapkamer, zonder enige herinnering. Ze heeft geen idee wie ze is en hoe ze daar terecht is gekomen. Iedereen die ze tegenkomt weigert met haar te praten. Het enige wat ze doen is continu filmpjes van haar maken met hun smartphone. Zelfs wanneer ze oog in oog komt te staan met een man met een jachtwapen, maakt er niemand aanstalten om haar te helpen. Een aflevering die je machteloos op je stoel laat zitten en je doet nadenken over je eigen gedrag op social media, maar ook over het rechtssysteem. Het duurde me stiekem iets te lang voordat de clou bovenkwam, maar desalniettemin een zeer creepy aflevering.

The Waldo Moment

In The Waldo Moment is het vooral satire die jou als kijker aan het denken moet zetten. De gefaalde komiek Jamie Salter spreekt het stemmetje in van een blauwe, geanimeerde beer met de naam Waldo. De beer ziet er misschien schattig uit, maar zijn woorden en daden horen niet in een kinderprogramma. De grove humor is erg populair bij het grote publiek, waardoor de producenten besluiten om Waldo mee te laten doen aan de verkiezingen. De grofgebekte beer neemt het op tegen de gedoodverfde winnaar: de conservatieve Liam Monroe. Deze aflevering gaat van grappig tot grof en van serieus tot satire. Het einde was pakkend, maar de complete verkiezingsstrijd miste hier en daar wat diepgang.

Mijn oordeel

Het tweede seizoen van Black Mirror is opnieuw goed in balans. De kracht van social media en onze online identiteit is een terugkerend onderwerp, maar wordt iedere keer op een andere manier belicht. Ook de grens tussen mens en robot wordt verkend alsook die tussen goed en kwaad. In de laatste aflevering zien we dan de kracht van humor en satire. Een topserie die je aan het denken zet, ik kan niet wachten totdat seizoen drie op dvd verschijnt. Of zal ik toch maar gewoon een Netflix abonnement afsluiten?!

Black Mirror seizoen twee

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan