Waarom Eerste leven me hardop deed schreeuwen van frustratie

Titel
Eerste leven
Oorspronkelijk
Everlife
Auteur
Gena Showalter
Serie
Eerste leven #1
Uitgeverij
HarperCollins
Jaar
2017
Pagina's
285
Beoordeling
★★
Overall Score
Rating Summary

Gisteren was het dan eindelijk zo ver: de jaarlijkse sleepover van de Dear Book Nerd Book Club in de Brugse Boekhandel. De pyjamaparty werd voorafgegaan door een leesclub en deze keer lazen we Eerste leven van Gena Showalter. Waarom dit absoluut geen boek voor mij was, lees je in onderstaande recensie.

Eerste leven - Gena Showalter

Naar welk koninkrijk ga jij na je Eerste Dood?

Het echte leven begint pas na je overlijden, dat is de premisse van Eerste leven. Iedereen moet een koninkrijk kiezen waar hij na zijn Eerste Dood naartoe wil. Dit lijkt voor de zeventienjarige Tenley een keuze tussen twee kwaden: Troika (‘Licht geeft Zicht’) en Myriad (‘Macht is een Recht’). De twee rivaliserende rijken zijn in een oorlogsstrijd verwikkeld en zetten hun beste krachten in om Tenley over te halen zich bij hen aan te sluiten. Twee aantrekkelijke jongemannen proberen haar op alle mogelijke manieren te overtuigen.

Eeuwige twijfel en gezwijmel

Wat mij betreft had Eerste leven beter Eeuwige twijfel geheten. Ik heb me eerlijk gezegd verschrikkelijk geërgerd aan het hoofdpersonage Ten. Ze kan maar geen keuze maken tussen de twee Koninkrijken. Natuurlijk, ook ik heb soms dagen dat ik enorm kan twijfelen (bijvoorbeeld over wat ik nu het beste als lunch kan kiezen..). Maar ik ben daar niet 443 pagina’s over bezig en ik probeer er niemand mee lastig te vallen. Om dan vervolgens – om maar meteen een volgend frustratiepuntje aan te kaarten – te kiezen voor datgene wat al vanaf het eerste hoofdstuk overduidelijk was. Zucht!

Naast al het getwijfel wisten ook de zwijmelachtige fragmentjes mijn bloed aan het koken te brengen. ‘Hij heeft zulke mooie vlekjes in zijn ogen’ en ‘die lange wimpers van hem’. Blurgh! Tegen zulke overdreven, zogenaamd romantische zinnen, ben ik niet bestand. Is dat het enige dat Tenley leuk vindt aan deze jongeman? Zijn spieren, zijn wimpers, zijn ogen? Way to go om jonge meisjes een verkeerd beeld van liefde te geven en tegelijkertijd overigens wel weer te pleiten voor algehele onthouding. Tenley wil haar eerste keer seks bewaren voor haar Tweede Leven. Een prima keuze lijkt me, voor een meisje dat over zoveel andere dingen in haar haar Eerste Leven twijfelt. Tegelijkertijd is het jammer dat een boek dat eigenlijk zo vooruitstrevend een onderwerp als seksualiteit durft aan te kaarten – alsnog kiest voor de geheelonthoudende heldin. Maar dat is een compleet andere discussie die ik vandaag maar even oversla.

Eerste leven - Gena Showalter

Wijsheid is kracht

Helaas ben ik nog altijd niet klaar met klagen. Want ook de verschillende ‘wijsheden’ waarmee beide Koninkrijken strooien kwamen me al snel de keel uit. Wat dacht je van ‘Zonder druk zouden er geen diamanten zijn. Zonder tests en beproevingen zou je jouw eigen kracht of zwakheden niet kennen.’ of ‘Als jij niet vecht voor alles wat goed is, wie moet het dan doen?’. En nu we het toch over Troika en Myriad hebben: ben ik de enige die beide rijken maar niet van elkaar kan onderscheiden? De world building vond ik veel te oppervlakkig. Veel dingen bleven voor mij echt mega onduidelijk doordat er keer op keer enkel aandacht werd besteed aan de twijfels ofwel de romantische gevoelens van Tenley.

Ik snapte overigens ook niet zo goed waarom zij nu zo verschrikkelijk belangrijk is. Ik heb al te veel boeken gelezen waarin het doodgewone hoofdpersonage opeens belangrijk en bijzonder blijkt te zijn en dat ben ik helemaal zat. Nog een laatste dingetje waar ik me enorm aan geërgerd heb: het woord ‘wijffie’. Wie kan zich nu aangetrokken voelen tot een jongen die je ‘wijffie’ noemt?! Dat moet mijn vriend niet proberen hoor.

Hilarische gedichtjes

Toch zijn er een paar aspecten aan het boek die mijn goedkeuring wel weg konden dragen. Zo vond ik de korte – eigenlijk heel slechte – gedichtjes van Tenley hilarisch grappig. Ook hield ik van het zelfvertrouwen van Killian. Iemand die van zichzelf zegt dat hij overal goed in is, daar kan ik mezelf wel mee identificeren ^^ Ook Clay en Bow vond ik toffe personages!

Eerste leven was absoluut geen boek voor mij. De premisse maakte me ontzettend nieuwsgierig, maar de uitwerking deed me schreeuwen van frustratie. Het boek is eigenlijk één grote love triangle vol twijfel en clichématige romantiek. Ik kon de twee Koninkrijken niet uit elkaar houden en vond de vele ‘wijsheden’ overdreven betuttelend. Het enige pluspunt waren de grappige gedichtjes van het hoofdpersonage, maar dat was voor mij niet genoeg om het boek te redden.

Eerste leven - Gena Showalter

Met dank aan Dear Book Nerd Book Club en Agora Books voor een lees-exemplaar!

18 reacties

 • Lalagè

  7 mei 2017 at 08:18

  Nou dat is duidelijk. Na een positieve en een mwah-recensie kom jij met duidelijke argumenten waarom dit boek weer van m’n lijstje af kan. Dit zal echt niks voor mij zijn 😉

  Reageer

 • An Boekenvirus

  7 mei 2017 at 09:37

  Duidelijk. Heel duidelijk wat je frustraties zijn . De meningen zijn precies zeer verdeeld. Deze cover sprak me eigenlijk direct aan maar de recensies zijn dan weer een stuk minder lovend . De ergernissen die jij beschrijft zullen mij ook storen vrees ik dus ga ik dit boek niet aanschaffen .

  Reageer

  • Marcia

   7 mei 2017 at 15:11

   De cover vind ik nog altijd prachtig, maar daar blijft het dan ook wel bij..

   Reageer

 • readinge

  7 mei 2017 at 10:25

  Hahahahha oh wat heb ik gelachen om deze recensie. Ik ga 19 mei naar een leesclub over dit boek en moet het nog lezen. Dat gaat wat worden ?

  Reageer

  • Marcia

   7 mei 2017 at 15:11

   Hopelijk kan jij wat meer van het boek genieten 😉

   Reageer

 • mariaharut

  7 mei 2017 at 11:35

  Oeh nu zit ik te twijfelen of dit wel een boek voor mij is… En nog een opmerking over het boek (terwijl ik het boek niet heb gelezen, but still 😉 ), waarom zou je iemand de hele tijd wijffie noemen?! I don’t get it.

  Reageer

  • Marcia

   7 mei 2017 at 15:12

   Van dat ‘wijffie’ ging mijn haar echt recht overeind staan.. XD

   Reageer

 • Kiki (De Bookgeek)

  7 mei 2017 at 14:34

  Alice in Zombieland (ook van Gena) viel bij niet in de smaak. Gena heeft veel van die romantische boeken voor volwassenen geschreven (met covers van supermarktromannetjes), wat heel erg te zien is in haar YA-boeken, wat erg jammer is. De verhalen klinken namelijk erg interessant, maar zijn (voor mij dan) slecht uitgewerkt en dat heeft ervoor gezorgd dat ik dit boek niet wilde lezen. Helaas.

  Reageer

  • Marcia

   7 mei 2017 at 15:12

   Alice in Zombieland stond nog op mijn lijstje om te lezen, maar nu ben ik toch wel een beetje aan het twijfelen..

   Reageer

 • zonenmaan11

  7 mei 2017 at 19:03

  Dit boek was het ook niet helemaal voor mij. Ik had wel hoge verwachtingen, maar meh.

  Reageer

 • zwartraafje

  7 mei 2017 at 19:33

  Oh Marcia … Duizendmaal dank! Ik was er ondertussen echt van overtuigd dat ik de enige was die gek werd van dat ‘Wijffie’-gedoe. Die melige stukjes over wimpers en gevlekte ogen kan ik nog negeren maar van die benaming werd ik echt onnozel. Het getwijfel vond ik zelf ook te lang duren en euhm ik was blij dat ik tijdens het lezen af en toe notities neem want anders had ik in de eerste hoofdstukken beide koninkrijken ook niet uit elkaar kunnen houden.

  Reageer

  • Marcia

   9 mei 2017 at 17:32

   Jimi had dit weekend mijn recensie gelezen en noemde me vanochtend voor de grap wijffie. Ik stond echt op ontploffen XD

   Reageer

 • Annemieke

  13 mei 2017 at 11:25

  Hey wijffie. 😉 Maar haha ik was al een beetje bang dat het dit soort boek zou worden dus heb ik deze maar lekker niet aan mijn wishlist toegevoegd. 😀

  Reageer

  • Marcia

   14 mei 2017 at 12:19

   hahahaha! Ik denk inderdaad dat het ook echt geen boek voor jou zal zijn.. 😉

   Reageer

 • Eva Van Loon

  8 juni 2017 at 17:15

  Als ik deze recensie lees ben ik blij dat ik dit boek niet heb toegevoegd aan mijn wish list de cover sprak me enorm aan maar al dat melige en oppervlakkige gedoe hoeft er voor mij niet bij XD dit gevoel had ik namelijk ook al bij eerdere boeken van Gena

  Reageer

  • Marcia

   8 juni 2017 at 22:30

   Zelf heb ik nog geen andere boeken van Gena gelezen, maar dit boek heeft me eerlijk gezegd toch een beetje afgeschrikt.. al vond ik haar wel een enorm toffe chick toen we met onze leesclub met haar skypten!!

   Reageer

 • Mijn Brein is een Boekenkast

  13 juli 2017 at 09:09

  Hahaha ik lach me ziek met dat “wijfie”! Ik heb de Engelse versie gelezen, daarin is het dus gewoon ‘lass’, net iets charmanter. Maar dan nog is de romance in dit boek een flop hoor, no argument from me.

  Reageer

  • Marcia

   13 juli 2017 at 15:50

   ‘lass’ is inderdaad wel iets beter dan ‘wijffie’, maar nog altijd niet genoeg om dit boek te redden XD

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan