Januari: in de langste maand las ik 14 boeken

De maand januari voelde dit jaar echt aan alsof er geen einde aan leek te komen. Lekker cliché, maar wel de waarheid. Gelukkig had dit ook een positieve kant: ik las maar liefst veertien boeken. Kijk je mee naar mijn leesmaand?

Niemand zoals hij   Er is een band die Rapemachine heet

Slechts 2 nieuwe boeken

Voor het nieuwe jaar heb ik me voorgenomen om minder boeken te kopen. Het is tijd om de ongelezen boeken in huis eindelijk eens te lezen én bovendien ga ik tegenwoordig bijna wekelijks naar de bibliotheek. Heerlijk zo’n wandeling. In januari ontving ik twee recensie-exemplaren van VBK België, namelijk Niemand zoals hij (Lucia van den Brink) en Er is een band die Rapemachine heet (Levina van Winden). Beide boeken wisten mij meer dan aangenaam te verrassen.

gelezen januari 2020

Ik las veertien boeken

In januari heb ik in totaal veertien boeken gelezen, waarvan 3 recensie-exemplaren, 8 bibliotheekboeken en en 3 boeken uit eigen kast.

♥ Herland – Charlotte Perkins Gilman
♥ Zij zei – Jodi Kantor & Megan Twohey*
Cécile – Ish Ait Hamou (b)
Long Way Down – Jason Reynolds (b)
De autist en de postduif – Rodaan Al Galidi (b)
het leven van sterren – marwin vos (b)
Hoe ik talent voor het leven kreeg – Rodaan Al Galidi (b)
♥ Sorry dat ik te laat ben maar ik wilde niet komen – Jessica Pan
Niemand zoals hij – Lucia van den Brink* (b)
Hoe de eerste vonken zichtbaar waren – Simone Atangana Bekono (b)
De kleenex kronieken – Neske Beks (b)
♥ Drakendochter – Clarice Gargard
♥ De kooi – Josh Malerman
Er is een band die Rapemachine heet – Levina van Winden* (b)

* = recensie-exemplaar
(b) = recensie op boekvinder.be

Rodaan Al Galidi

Ondertussen op het scherm

Halverwege januari begon het nieuwe seizoen van Wie is de mol? en hoewel ik dit programma ieder seizoen minder interessant begin te vinden, blijf ik voorlopig nog een trouwe kijker. Daarnaast volg ik via VTM Go seizoen vijftien van Project Runway en kijk ik iedere woensdag naar de prachtige documentairereeks Gentbrugge op Canvas. Ik volg online ook de Nederlandse Married at First Sight en keek alle afleveringen van WTFock in anderhalve maand. Jimi en ik zijn samen bovendien nog altijd bezig met het terugkijken van Flikken Maastricht. Ondertussen zijn we bij seizoen tien aanbelandt, bedankt voor deze verslaving NPO Start!

Ik heb niet overigens ook wat serieuze programma’s en documentaires gekeken. Zo keek ik op VRT NU naar De kinderen van de kolonie en via NPO Start zag ik de documentaire De waarheid over mijn vader. En natuurlijk mogen de eerste twee afleveringen van Team Scheire niet ontbreken in mijn kijklijstje! Deze maand heb ik voor mijn doen dus echt belachelijk veel gekeken..

Bordspellen januari 2020

Bordspellen van de maand

In januari waren Jimi en ik opnieuw helemaal verslaafd aan ons Harry Potter bordspel – en hebben we eindelijk alle vier de boxen van de uitbreiding uitgespeeld. Hoera! We waren ook een weekendje in Middelburg, waar we traditiegetrouw Kolonisten van Catan speelden met Jimi’s vader en diens vriendin. Onze traditie van iedere zondagochtend Uno te spelen na het ontbijt lijkt voorlopig in 2020 niet door te zetten.. Wie weet is het tijd voor een nieuwe bordspeltraditie!

2019 literatuur
Op boekvinder.be vind je een terugblik op mijn favoriete boeken die ik in 2019 las.

Ondertussen op Boekvinder.be

Op boekvinder.be verschenen in januari de volgende artikels:

02/01: Na de vloed: klimaatramp bemoeilijkt zoektocht naar verloren dochter
03/01: In december las ik 14 boeken
05/01: Poëziejongens: gedichten uit het technisch onderwijs
07/01: In 2019 las ik 144 boeken! Dit was mijn leesjaar
11/01: Onder het water: moeder en dochter spreken een eigen taal
13/01: Tenzij de vader: de gewantrouwde schoonheid
15/01: 9 boeken met vluchtelingenverhalen
17/01: het leven van sterren: pöeziebundel over seksueel geweld
19/01: The Poet X: een ode aan Slam Poetry
20/01: Julian: liefde, verdriet en activisme komen samen
27/01: Witte onschuld: de ontkenning van racisme in Nederland
30/01: Er is een band die Rapemachine heet: feministische poëzie over het einde van de wereld

Hoe was januari voor jou?

2 reacties

 • Audrey

  15 februari 2020 at 17:59

  Ik las eigenlijk ook bijzonder veel in januari. Meer dan ik had verwacht, eigenlijk. Ik las al eerder twee boeken die jij ook hebt gelezen: Cécile en The Long Way Down. Cécile vond ik zelf niet zo goed, maar The Long Way Down vond ik echt geweldig.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   15 februari 2020 at 18:15

   Ik had ook een moeilijke relatie met Cécile. Ik vond dat het boek zo ontzettend traag op gang kwam, dat het me heel veel moeite koste om verder te lezen. Maar uiteindelijk vond ik de ontknoping dan wel weer ontroerend. Maar groot fan ben ik niet helaas. Van Long Way Down daarentegen wel. Wat een prachtig boek!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan