Hoe de verfilming van The 5th Wave mij enorm teleurstelde

Titel
The 5th Wave
Regisseur
J. Blakeson
Gebaseerd op
The 5th Wave
door Rick Yancey
Acteurs
Chloë Moretz
Matthew Zuk
Gabriela Lopez
Jaar
2016
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Als je mijn blog al een tijdje volgt, dan weet je misschien dat The 5th Wave tot mijn favoriete Young Adult Science Fiction reeksen behoort. Ik vond het dan ook zeer spijtig dat ik de film gemist had in de cinema en schafte onlangs de dvd aan. Vol goede moed startten Jimi en ik gisteren de film, maar helaas waren we allebei teleurgesteld.

The 5th Wave film

Aliens nemen de planeet over

De eerste golf liet alle elektriciteit uitvallen. De tweede golf die volgde veroorzaakte een enorme tsunami. Daarna bracht de derde golf een afschuwelijke epidemie met zich mee. Het lijkt niet meer dan logisch dat de vierde golf inspeelt op de achterdocht van de overgebleven mensen. Wie kan je vertrouwen in zo’n snel veranderende wereld vol gevaar? Als de mensheid aan het uitsterven is en de aliens gekomen zijn om de planeet over te nemen? Deze vraag stelt de zestienjarige Cassie zichzelf keer op keer. Haar broertje Sam is meegenomen door een groep militairen en ze heeft er alles voor over om Sam te redden, maar hiervoor zal ze toch echt bondgenootschappen moeten sluiten.

Het verhaal van The 5th Wave blijft wat mij betreft briljant, maar de uitwerking van de film is dat helaas totaal niet. Hoewel het boek in grote lijnen wordt gevolgd, wist de film mij niet te raken. De belangrijkste reden hiervoor is dat alles in de film verteld wordt, in plaats van getoond. Als kijker hoef je bovendien niets zelf te bedenken: de personages en hun voice overs vertellen je precies wat er aan de hand is. Hierdoor mist de film een zekere spanning.

Een echte tienerfilm

De verfilming voelt sowieso erg cheesy en Amerikaans. Zeker het begin met de flashback naar het leven van voor de aliens op aarde arriveerden, deden mijn haren overeind staan. Hierdoor kwam de film behoorlijk traag op gang. Het voelde bovendien echt alsof ik naar een tienerfilm aan het kijken was. Het slechte geflirt, de cheerleaders, het feestje met de beroemde red cups, … Allemaal zaken die de film een clichématig gevoel meegeven. Dat was overigens ook Jimi’s reactie na het zien van de film. Hij vond het verhaal goed, maar had het gevoel dat het gericht was op tieners en dat hij er te oud voor was.

Een weinig spannende film

Natuurlijk zaten er wel spannende stukjes in de verfilming van The 5th Wave. De actie was meestal echter snel gedaan en conclusies werden heel snel getrokken. Wanneer het team van Zombie bijvoorbeeld voor het eerst een missie heeft, weet Zombie heel snel hoe de vork in de steel zit. In het boek had je de tijd om zelf over spannende zaken na te denken en je eigen theorieën te bedenken. In de film wordt alles voorgekauwd. Ook de Special Effects waren naar mijn mening wat goedkoop uitgewerkt, wat de film minder spannend maakt.

Zowel Evan als Ringer en Nugget, mijn favoriete personages uit de boeken, waren in de film wel erg tof. Zeker Ringer springt eruit als een opvallend en origineel personage. Maar helaas geldt voor de film dat de personages wat mij betreft te weinig uitgewerkt werden. Als kijker kreeg je hierdoor weinig voeling met hen. Ik kende de namen en de bijbehorende verhalen al uit de boeken, dus had al een gevoel bij hen. Als je enkel de film kijkt, mis je een connectie met de personages. Je komt gewoon niets over hen te weten.

The 5th Wave is zonder twijfel één van mijn favoriete Young Adult Science Fiction reeksen, maar helaas wist de verfilming me slechts teleur te stellen. Het verhaal blijft briljant, maar komt helaas niet uit de verf door de gekozen vertelvorm. Als kijker hoef je nooit eens na te denken, omdat de personages en hun voice overs alles voorkauwen. Actiescènes duren sowieso erg kort, waardoor de spanning ver te zoeken is. Bovendien worden personages nauwelijks geïntroduceerd, wat ervoor zorgde dat ik totaal geen emotie voelde tijdens het kijken. Al met al voelt de verfilming van The 5th Wave wat mij betreft kinderachtig aan. Nog wel een vermakelijk film, maar er had gewoon veel meer in dit fantastische verhaal gezeten!

The 5th Wave

8 reacties

 • Annemieke

  18 juni 2017 at 11:25

  Helemaal mee eens! Dit is wat ik ook van de film vond. Er was gewoon geen uitdieping. En Maarten vond het ook vrij teleurstellend. Ik ben stiekem blij dat we hem gemist hadden in de bioscoop.

  Reageer

  • Marcia

   18 juni 2017 at 16:15

   Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt! Achteraf gezien is het inderdaad helemaal niet erg om deze film gemist te hebben in de bioscoop 😉

   Reageer

 • Nienke @ The Daily Planets

  18 juni 2017 at 18:54

  Wat jammer dat de film tegen valt! Ik hem ‘m nog nooit gezien en wil daarom ook graag eerst het boek lezen. Daar ben ik wel erg benieuwd naar.

  Reageer

 • zwartraafje

  19 juni 2017 at 20:34

  Daar kan ik me ook bij aansluiten. Ik heb hem op een avond thuis bekeken en vond hem niet slecht maar inderdaad op een jong publiek gericht. Na het lezen van De Vijfde Golf had ik toch iets meer verwacht.

  Reageer

  • Marcia

   21 juni 2017 at 10:02

   Ik was dan blijkbaar niet de enige die hogere verwachtingen had!

   Reageer

 • Pingback: Dancing out of June 2017 – A Dance With Books

 • Anne

  26 november 2017 at 01:56

  Wordt deel 2 ook nog verfilmd?

  Reageer

  • Marcia

   27 november 2017 at 20:52

   Voor zo ver ik weet is een tweede film nog niet bevestigd.

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan