Life: Buitenaardse levensvorm heeft het op de mensheid voorzien

Titel
Life
Regisseur
Daniel Espinosa
Acteurs
Jake Gyllenhaal
Rebecca Ferguson
Ryan Reynolds
Jaar
2017
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Meteen toen ik de trailer van Life op televisie zag was mijn interesse gewekt. Astronauten die aan boord van het International Space Station onderzoek doen naar mogelijk buitenaards leven? Count me in! Hoewel de film in de trailer er wel een beetje creepy uitzag, besloot ik de kans te wagen. Gelukkig viel het horrorgehalte me goed mee en kon ik met volle teugen van de film genieten.

 Life - Daniel Espinosa

Ontdekking van een buitenaardse levensvorm

Vers van de pers en momenteel draaiende in de cinema: de alienfilm Life onder regie van Daniel Espinosa. Een team astronauten, aan boord van het International Space Station ontdekken een vijandige levensvorm die alle leven op mars deed uit te sterven. Nu zijn de astronauten, maar ook hun thuisplaneet in gevaar.

Net geen horror

Afgaand op de trailer had ik verwacht dat Life behoorlijk richting het horrorgenre zou gaan, een genre waar ik persoonlijk maar weinig mee heb. In dat opzicht ben ik een watje. Ik kan slecht tegen dergelijke spannende scènes en verberg mezelf het liefste onder een dekentje. Maar goed nieuws: ik heb Life van begin tot einde gekeken, zonder ook maar mijn ogen te bedekken. Het verhaal was hier en daar wat creepy en het gaat zeker in je hoofd zitten, maar de beelden zijn niet schokkend. De film is niet op die manier eng.

Angstaanjagend mooi

De buitenaardse levensvorm, oftewel de alien, is mooi en angstaanjagend tegelijk. Ik vind het tof dat we ‘Calvin’, vernoemd naar een basisschool in Amerika, zien opgroeien van een cel tot een volwaardige alien. Calvin is allesbehalve een stereotiep buitenaards wezen: hij is niet groen en heeft niet de uiterlijke kenmerken van een mens. Juist het feit dat de alien zo ver van ons afstaat – en bijvoorbeeld geen echt gezicht heeft – maakt hem voor mij enorm geloofwaardig.

Life Daniel Espinosa

Reden voor gespreksstof

Toch focust de film op meer dan enkel het bestaan van buitenaardse wezens. Je krijgt net genoeg persoonlijke informatie over de personages aan boord van het ISS om met ze mee te voelen, zonder dat de film een onnodige sentimentele laag krijgt. Hier en daar breken filosofische gesprekken de elkaar opeenvolgende actiesequenties, waardoor Life het niveau van  ‘aaah de aliens vallen ons aan’ weet te ontstijgen. Helaas moet ik wel zeggen dat ik van het einde toch iets meer had verwacht, maar desalniettemin is Life een zeer verdienstelijke poging.

Tot slot heeft Life, net als InterstellarThe MartianPassengers en Gravityenorm mooie wijdse shots van outer space. Elke keer doen dergelijke films me verlangen naar een tripje naar de ruimte.

Life is een ontzettend spannende film die zich afspeelt aan boord van het International Space Station. In deze claustrofobische ruimte krijgen de astronauten te maken met hun grootste angst. Buitenaards leven bestaat én het is kwaadaardig. Wat volgt is een bloedstollende strijd waarin je als kijker van actie naar actie wordt gesleurd. Dit afgewisseld met een aantal persoonlijke gesprekken zorgt voor een film die in balans is en niet enkel de outer space variant van The Final Destination is. Het einde vond ik enigszins voorspelbaar, maar buiten dat heb ik oprecht genoten van Life.

Life - Daniel Espinosa

7 reacties

 • Evelyne

  27 april 2017 at 07:57

  Oh, jij bent een schermplakker! Rij 11 in zaal 1 van Kinepolis is kweetniehoedicht bij het scherm…

  Zelf zit ik daar helemaal niet graag, ik weet nooit waar kijken omdat ik geen totaalbeeld heb. Geef mij maar in het midden van het midden, dan heb je een mooi overzicht van het scherm, maar zit je toch nog middenin de film. 🙂

  Life vond ik zelf nogal teleurstellend, ik werd op geen enkel moment verrast en dat is is spijtig.

  Reageer

  • Marcia

   30 april 2017 at 17:33

   Hahaha rij 11 is toch ongeveer het midden van de zaal? :p ik heb gewoon twee random stoelen aangeklikt bij het kopen van de kaartjes haha!

   Reageer

 • zwartraafje

  27 april 2017 at 13:32

  Al een geluk dat het meeviel met het horror-gedeelte maar misschien moet je voor alle zekerheid in het vervolg toch maar een fleecedekentje meenemen naar de cinema. Dan kan je je alvast verschuilen wanneer het te eng wordt. 😉

  Reageer

 • Karlijn

  27 april 2017 at 19:25

  Klinkt als een leuke film, die ga ik onthouden! En als ik het niet zeker weet of films tegen het horrorgehalte aan zitten, kijk ik ze sowieso al er in ieder geval nog daglicht buiten is. Dan voelt het gelijk minder eng :’)

  Reageer

 • Esther

  3 mei 2017 at 21:52

  De interviews van deze film met Ryan Reynolds en Jake Gylenhael zijn echt zo leuk!!! (Vooral die van rotten tomatoes, ik ging helemaal stuk!) Ik zou de film bijna alleen al kijken voor de bromance haha 🙂 Ook het idee van die alien lijkt me super cool!

  Reageer

  • Marcia

   5 mei 2017 at 19:14

   Ik ga die interviews eens opzoeken.. bedankt voor de tip! 😉

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan