Een (bijna) perfect einde voor Under the Dome

Marcia van der Zwan8 oktober 2016100/1005
Titel
Under the Dome
Seizoen
3
Gebaseerd op
Under the Dome
door Stephen King
Acteurs
Mike Vogel
Rachelle Lefevre
Alexander Koch
Colin Ford
Mackenzie Lintz
Dean Norris
Jaar
2013 – 2015
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

De afgelopen weken hebben Jimi en ik alle drie de seizoenen van Under the Dome gekeken. Ik was ooit al eens alleen aan het eerste seizoen begonnen, maar nu waren we samen verslaafd. Met seizoen drie kwam er helaas een einde aan deze spannende serie, maar gelukkig was het wel een heel mooi einde!

Let op! Als je seizoen een en seizoen twee van Under the Dome nog niet gezien hebt, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over seizoen drie zelf spoiler ik natuurlijk niet.

Under the Dome seizoen 3

Een koepel rond Chester’s Mill

Under the Dome speelt zich af in het stadje Chester’s Mill, waar van de ene op de andere dag een koepel omheen is verschenen. De inwoners van Chester’s Mill alsook toevallige passanten: iedereen zit opgesloten terwijl de voedselvoorraden langzaam slinken. Is er een manier om deze koepel te verlaten?

Wat ik het leukste vind aan Under the Dome is dat ieder seizoen zijn eigen invalshoek en thematiek heeft. Seizoen één focust op overleven, het omgaan met de koepel en elkaar. In het tweede seizoen zien we vooral een discussie ontstaan omtrent wetenschap versus geloof. De belangrijkste vraag: is de koepel goed of slecht? In dit derde en laatste seizoen staat heel mysterieus ‘The Enemy Within‘ centraal.

In seizoen drie van Under the Dome wordt de grens tussen vriend en vijand nog waziger. Na een schokkende belevenis in de tunnels onder Chester’s Mill proberen de inwoners nu weer door te gaan met hun leven. De komst van een opportunistisch bedrijf en een nieuwe bewoner wijzen erop dat het niet makkelijk zal zijn. Ondertussen wordt het doel van de Dome steeds duidelijker.

De mens in tijden van een crisissituatie

De personages zijn heel geloofwaardig en goed geacteerd. Ik kan me goed voorstellen dat mensen in crisissituatie op al deze mogelijke manieren reageren, van defensief tot bang. Dat stemt bovendien tot nadenken. Hoe zou ik me gedragen onder zo’n koepel?

Ik was heel erg bang dat het bestaan van de koepel met een flauw smoesje zou worden afgedaan of dat we onvoldoende informatie zouden krijgen, maar gelukkig heeft seizoen drie me niet teleurgesteld. We krijgen een duidelijke verklaring over het ontstaan van de dome en eindelijk komen alle losse stukjes bij elkaar.

Under the Dome seizoen 3

Een spannende finale

De finale van Under the Dome was een feestje om naar te kijken – al vond ik de opmars hiernaartoe (aflevering 10 en 11) stiekem een beetje aan de trage kant. In vergelijking met de rest van het seizoen en de voorgaande seizoenen bevatten deze afleveringen helaas wat minder actie. De finale episode maakt echter een hoop goed. Ik ben het helaas niet 100% eens met de conclusie – sommige dingen zijn me ietsje te perfect – maar ik ben blij dat al mijn vragen beantwoord zijn. De laatste aflevering geeft hints naar een mogelijk vierde seizoen, wat er uiteindelijk niet van gekomen is. Vind ik het jammer dat de serie gecancelled is? Niet echt, want het einde was prima zo! Ik denk dat je een concept van onder een koepel leven ook niet teveel moet uitmelken.

Al met al vind ik Under the Dome een absolute aanrader! De afleveringen staan bol van de actie en het plot is onvoorspelbaar, maar tegelijkertijd is er tijd voor gedegen personageopbouw en -ontwikkeling. Hier en daar een vleugje romantiek, maar de wil om te overleven en de zoektocht naar antwoorden primeert. Ik ben fan!

Under the Dome seizoen 3

5 reacties

 • SoBeautyWomen

  8 oktober 2016 at 10:43

  Ik zit al een poosje te wachten tot seizoen 3 op Netflix komt! Echt een leuke serie! Ben heeeel benieuwd nu hahaha

  Reageer

  • Marcia

   8 oktober 2016 at 13:14

   Ik had veel negatieve verhalen gehoord over het einde, maar zelf ben ik echt tevreden! Hopelijk kan jij er binnenkort ook van genieten 🙂

   Reageer

 • Floortje

  8 juni 2018 at 16:45

  Omg ik heb echt net de laatste aflevering gezien en ik haat het einde. Dit was echt de beste serie die ik ooooit had gezien en nu is die afgelopen??? ik vind het ook niet heel fijn dat Dawn opeens weer leeft omdat je dan gaat denken dat er een vierde seizoen komt waarin ze haar gaan zoeken, maar dat komt er dus niet. Heel jammer natuurlijk, maar ik heb heel erg genoten van de serie. I love it❤️

  Reageer

 • frans

  22 november 2019 at 00:45

  King zelf vindt de serie een flop, waar de schrijvers te veel afgeweken zijn van de bron van het verhaal.Hwet leifst zou hij, onder zijn regie neem ik aan, de hele Under The Dome over maken. Ik zelf ben niet kapot van de serie. Een teener- verhaal wat nergens spannend is en zelfs langdradig wordt.Er komen allerlei zaken bij die niets met de Dome te maken hebben( Wat moet die muts Max ineens in de serie??-Klacht van King dus en de mijne). Ik ben bij aflevering 13 en het begint mij te vervelen. Ga door naar de laatste delen , ik wil naar het einde. Van nog 26 delen maak ik er twee. genoeg met de Dome..Btw King heeft vaak dit thema “opgesloten” gebruikt, ook met geheimzinnige objecten..We kennen King nu dus wel…

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   5 december 2019 at 09:45

   Ik heb inderdaad al eerder gehoord dat Stephen King zelf niet tevreden was met de serie. Dat is zijn volste recht. Zelf heb ik echter enorm van deze serie genoten!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan