Ik bezocht de bibliotheek van Kopenhagen

Eerlijk gezegd was het nog nooit in me opgekomen om een bibliotheek te bezoeken op vakantie. Boekhandels, ja natuurlijk! Maar een bibliotheek had ik nog niet echt als bezienswaardigheid beschouwd. Totdat ik in onze reisgids over de bibliotheek van Kopenhagen las. Door de bijzondere architectuur is de zogenoemde Black Diamond een echte toeristentrekker. Dus besloten Jimi en ik een kijkje te nemen. Helaas waren de ruimtes met boeken afgeschermd voor toeristen, maar ik kon het desondanks niet laten om wat foto’s met jullie te delen.

Bibliotheek van KopenhagenBibliotheek van KopenhagenBibliotheek van Kopenhagen

De Zwarte Diamant

De nationale bibliotheek van Denemarken bevindt zich in Kopenhagen op het eiland Slotsholmen. Het is heel tof om te zien hoe aan een oud gebouw uit 1906 (van de architect H.J. Holm) een moderne uitbouw is toegevoegd. In 1999 werd deze uitbouw, die bekend staat als De Zwarte Diamant aan het gebouw vastgemaakt. Naar het ontwerp van het Deense architectenbureau schmidt hammer lassen. De bibliotheek van Kopenhagen is de grootste bibliotheek van Noord-Europa en bevat naar het schijnt ongeveer zes miljoen boeken.

Bibliotheek van KopenhagenBibliotheek van KopenhagenBibliotheek van KopenhagenBibliotheek van Kopenhagen

We love books

In de bibliotheek namen we direct de roltrap naar de eerste verdieping. Daar was een kleine tentoonstelling met de titel ‘Black on White – We Love Books!’. Aangezien ik ook van boeken houd (haha duh!) vond ik het heel leuk om hier rond te kijken. Het was een brede tentoonstelling van de anatomie van het boek tot de geur. Heel leuk om te bekijken, te voelen en te ruiken.

Bibliotheek van KopenhagenBibliotheek van KopenhagenBibliotheek van Kopenhagen

Een prachtig uitzicht

Vervolgens klommen we alle trappen naar boven om op de bovenste verdieping te geraken. Er was een lift, maar het was natuurlijk veel leuker om recht door het architectonische hoogstandje naar boven te klimmen. Boven aangekomen genoten we van het uitzicht (inclusief rondvaartboten), de wonderlijke architectuur én een kijkje door de ramen richting de boekenrekken.

Bibliotheek van KopenhagenBibliotheek van KopenhagenBibliotheek van Kopenhagen

De bibliotheektuinen

Vervolgens gingen we naar de bibliotheektuinen, gelegen achter het originele bibliotheekgebouw. Niet alleen zagen we talloze kleurrijke bloemen, ook ontdekten we een standbeeld van Kierkegaard. Hoe bijzonder is dit contrast tussen het oude gebouw inclusief de weelderige bloementuin en het strakke design van De Zwarte Diamant?!

Bezoek jij weleens een bibliotheek op vakantie?

19 reacties

 • Marleen

  31 juli 2017 at 08:32

  Wauw, zo mooi! Wel jammer dat je niet bij de boeken mocht kijken. Ik ben toevallig in New York bij de Public Library geweest, maar verder bezoek ik ook eigenlijk nooit een bibliotheek op vakantie. Wel een leuke tip om dat vaker te doen!

  Reageer

 • nerdygeekyfanboy

  31 juli 2017 at 12:19

  Zo hé, dat ziet er modern uit! Mijn moeder is bibliothecaresse en zal echt smullen als ze die bibliotheek binnen stapt, haha 😀

  Reageer

  • Marcia

   31 juli 2017 at 21:00

   Dat kan ik me helemaal voorstellen! Wat een super beroep heeft je moeder 😀

   Reageer

 • readinge

  31 juli 2017 at 12:20

  Wat ziet die bibliotheek er mooi uit zeg ? Wat gaaf dat je daar geweest bent!

  Reageer

 • leegschrift

  31 juli 2017 at 13:28

  Toevallig ben ik laatst gewoon in een plaats niet ver van mij eens de bibliotheek eens gaan bezoeken. Ik was blij verrast. Goh zou dat de nieuwe trend zijn: ipv kerken een bibliotheek gaan bezoeken. Deze was in ieder geval de moeite waard zo aan de foto’s te zien.

  Reageer

  • Marcia

   31 juli 2017 at 21:00

   Dat zou echt een toffe trend zijn! Kerken zijn toch vaak hetzelfde, bibliotheken daarentegen… 😉

   Reageer

   • leegschrift

    31 juli 2017 at 21:40

    Of een kerk die tot boekhandel is gemaakt, zoals in Maastricht. Het is een middenweg.

    Reageer

 • Annemieke

  31 juli 2017 at 16:15

  Ik moet echt zeggen dat ik ook nog nooit een bieb ben binnen gestapt voor zomaar, haha. Wel jammer dat je niet bij de boeken kon komen. Dat zal ook wel een mooi gezicht zijn geweest, maar ja dat snap ik aan de ene kant ook wel.

  Reageer

  • Marcia

   31 juli 2017 at 21:03

   Ik kan me ook wel voorstellen dat ze echt geen zin hebben in al die toeristen tussen de boekenkasten. Ik zag er wel een paar stiekem door de deuren glippen, maar daar ben ik dan weer te braaf voor XD

   Reageer

 • Evelyne

  31 juli 2017 at 17:52

  Net zoals ik boekhandels afschuim op vakantie, stap ik er ook geregeld een bibliotheek binnen (beroepsmisvorming?). De mooiste tot nu toe was de Österreichische Nationalbibliothek in Wenen, maar de Public Library in New York mag er ook zijn (het oude gebouw, niet zozeer de “echte” openbare bibliotheek).

  Reageer

  • Marcia

   31 juli 2017 at 21:03

   Ik ga vanaf nu ook vaker bibliotheken bezoeken in het buitenland!

   Reageer

 • Lalagè

  2 augustus 2017 at 08:37

  Wat een prachtig gebouw! Ik mis wel de boeken… tip van mij: bezoek de openbare bibliotheek en niet de ‘public’ versie, want vaak kan je daar inderdaad niet bij de boeken. Ik ontdekte dat in Londen, maar ze hebben daar wel weer een mooie tentoonstelling met zeldzame oude boeken en geschriften, dus dat is dan wel weer de moeite waard.
  Ik ga altijd naar de bibliotheek als ik de kans krijg in een vreemde stad, in binnen- en buitenland. Grote bibliotheken blijven indrukwekkend en kleine biebs hebben vaak heel creatief personeel, dat de boeken aantrekkelijk uitstalt.

  Reageer

 • Karlijn

  2 augustus 2017 at 15:08

  Ik bezoek ook niet vaak bibliotheken op vakantie, maar die in Kopenhagen is inderdaad erg mooi! Ik heb mijn moeder en zusjes meegesleept naar deze bibliotheek, maar zij waren niet extreem onder de indruk voor de afstand die we hadden gelopen om er te komen :’)

  Reageer

  • Marcia

   6 augustus 2017 at 14:10

   hahaha oeps! Ik vond het zeker wel de moeite waard 😀

   Reageer

 • zwartraafje

  3 augustus 2017 at 20:23

  Wauw! Dat gebouw is echt wel betoverend én indrukwekkend. Knap hoe die contrasten van oud en nieuw werden samengevoegd én een bibliotheek met een bibliotheektuin heeft sowieso een streepje voor.

  Reageer

  • Marcia

   6 augustus 2017 at 14:10

   Lezen tussen de bloemen = ideaal 😀

   Reageer

 • Nancy

  4 augustus 2017 at 11:30

  Ik bezoek net altijd bibliotheken als ik in het buitenland ben!
  Misschien is dat als bibliotheekmedewerker beroepsmisvorming 😉
  Ik vind het gewoon leuk om doorheen de bibliotheekrekken te lopen en te zien hoe ze het in andere landen doen.
  In Niagarra Falls hadden ze ook een hoekje met afgevoerde boeken te koop en hierdoor heb ik een fantastische nieuwe paranormal romance-schrijfster leren kennen voor 1 dollar!

  Reageer

  • Marcia

   6 augustus 2017 at 14:11

   Oeh, afgevoerde boeken kopen is altijd leuk 😀

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan