Automata: een teleurstellende robotfilm

Marcia van der Zwan9 februari 201760/100
Titel
Automata
Regisseur
Gabe Ibáñez
Acteurs
Antonio Banderas
Birgitte Hjort Sørensen
Dylan McDermott
Jaar
2014
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Onlangs stuitte ik in de Boekenvoordeel op de dvd Automata. Een film over robots waar ik nog nooit van gehoord had, maar zowel de synopsis als hoofdrolspeler Antonio Banderas spraken me aan. Ik besloot de dvd mee naar huis te nemen en samen met Jimi te genieten van dit robotavontuur. Helaas bleef het avontuur toch een beetje uit. Regisseur Gabe Ibáñez wist mij niet te overtuigen.

Automata

Robots kunnen zichzelf niet verbeteren

We schrijven het jaar 2044. Zonnestormen hebben 99.7% van de mensheid gedood. Wereldwijd hebben slechts 21 miljoen mensen het overleefd. De ROC Corporation, waar hoofdpersonage Jacq Vaucan als verzekeringsagent voor werkt, heeft de robot Automata Pilgrim 7000 ontworpen. Deze robots zijn gemaakt om te helpen bij het heropbouwen van de wereld. Elke robot heeft twee beveiligingsprotocollen, namelijk (1) ze kunnen mensen geen kwaad doen en (2) ze kunnen zichzelf of andere robots niet aanpassen. Wanneer politieagent Sean Wallace een robot neerschiet, waarvan hij beweert dat deze zichzelf aan het aanpassen was, raakt Jacq Vaucan ervan overtuigd dat er ergens een ‘clocksmith’ moet rondlopen die robots illegaal aanpast.

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Automata gehoord, voordat ik deze in de winkel tegenkwam. Toch was mijn interesse meteen gewekt en dat kwam voornamelijk door de veiligheidsprotocollen die ontwikkeld zijn om de mensheid tegen de robots te beschermen. Het is immers maar de vraag wanneer de mensheid door technologie overtroffen wordt. Oftewel: het achterliggende verhaal maakte me nieuwsgierig naar de film, maar helaas viel de uitwerking toch een beetje tegen.

Een grote, nutteloze, informatiebom

Allereerst vond ik de korte inleiding over de zonnestormen die het overgrote deel van de mensheid vernietigd hebben weinig toevoegen aan het verhaal. Dit is enkel een excuus om robots te ontwikkelen die helpen met de wederopbouw van de aarde, maar wat mij betreft hadden deze robots om eender welke reden gefabriceerd mogen worden. De zonnestormen hadden nauwelijks invloed op de rest van het verhaal. Hetzelfde geldt voor het feit dat er al zoveel mensen uitgestorven zijn. De inleiding was één grote informatiebom die uiteindelijk weinig invloed had op het verhaal.

Sowieso had ik het gevoel dat het plot erg oppervlakkig bleef. Ik vroeg me lange tijd af wat er nu eigenlijk ging gebeuren en wanneer het verhaal op gang zou komen. Met uitzondering van het hoofdpersonage, een toffe rol van Antonio Banderas, vond ik de personages vaak erg oppervlakkig. De mensen zijn erg zwart-wit en enkel goed of slecht. Banderas daarentegen zette een geloofwaardig personage neer, dat niet bang was zijn emoties te tonen.

Ik kan er niet precies mijn vinger op leggen wat me nu tegenstond in deze film, maar Automata was voor mij absoluut geen hoogvlieger. Het idee dat robots mensen niets aan kunnen doen, maar tegelijkertijd toch tegen de mensheid ten strijde trekken blijft interessant, maar het vlakke plot wist mijn verwachtingen niet waar te maken. De robots waren precies zoals ik ze al zo vaak op televisie heb zien passeren. Ook het einde was behoorlijk vaag en onbevredigend. Ondanks de acteerprestaties van Antonio Banderas en de mooie filmlocaties, was ik blij toen de film was afgelopen. Prima voor tussendoor, maar verwacht er niet te veel van.

Automata

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan