Fahrenheit 451: een toekomst zonder boeken

Titel
Fahrenheit 451
Auteur
Ray Bradbury
Uitgeverij
Lebowski Publishers
Jaar
1953
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Het boek Fahrenheit 451 wordt vaak in één adem genoemd met Brave New World en 1984. Beide boeken heb ik met veel plezier gelezen, dus vond ik het hoog tijd om deze klassieker van Ray Bradbury aan mijn gelezen boeken rijtje toe te voegen.

Fahrenheit 451 - Ray Bradbury

Boeken zijn verboden

In Fahrenheit 451 krijgen we te maken met een wel heel duistere toekomstvisie. In de toekomst van de 24e eeuw is het namelijk verboden om boeken te lezen dan wel in huis te hebben. Tv heeft het gedrukte woord verdrongen. Boeken worden vernietigd door brandweermannen die geen water, maar vuur spuiten. In zo’n wereld zou ik zelf nooit of te nimmer willen leven.

Het hoofdpersonage Guy Montag is een brandweerman en het is zijn taak om alle boeken in de stad te verbranden. Na een ontmoeting met zijn buurmeisje Clarisse gaat hij twijfelen aan zijn missie. Is het wel juist om literatuur tot de vlammenzee te verbannen?

Een sterke hang naar technologie

Hoewel Fahrenheit 451 in 1953 verscheen, is het verhaal nog altijd actueel. Het boek werpt een bijzonder accurate blik op de pijnpunten van onze maatschappij. Naast het feit dat boeken verdrongen zijn uit de samenleving, zien we in de personages een sterke hang naar technologie. Iets wat ik voor zo’n oud boek een behoorlijk juiste voorspelling vind. Hoe kon Ray Bradbury weten dat we allemaal verslaafd zouden raken aan televisie, het internet en onze smartphones?

Fahrenheit 451 - Ray Bradbury

Een andere twist

De eerste hoofdstukken van het boek vond ik echt fantastisch. Je staat meteen middenin de wereld van Guy Montag en je leert ook nog eens een heel tof personage kennen (Clarisse). Maar persoonlijk vond ik dat Fahrenheit 451 na een sterk begin, toch wat minder begon te worden. Opeens krijgt het verhaal een andere twist en staat de zoektocht naar de schoonheid van boeken niet langer – of zeker toch minder – centraal. Ook het einde vond ik wel een beetje tegenvallen; veel van mijn vragen bleven onbeantwoord.

Maar daarnaast kent het boek vele pluspunten. De schrijfstijl is zeer goed. Fahrenheit 451 leest snel en aangenaam. Bovendien wordt er verwezen naar vele klassiekers (inclusief quotes!) wat het boek ontzettend tof maakt. Nergens voelt het aan alsof je een oud, dan wel stoffig verhaal aan het lezen bent: het taalgebruik is nog altijd zeer modern.

Fahrenheit 451 - Ray Bradbury

Een beangstigende toekomstvisie

Een wereld zonder boeken is een interessante, maar beangstigende toekomstvisie. Dit idee, deze world building, wordt goed onderbouwd, waardoor je gelooft in de wereld waarin Guy Montag leeft. Het feit dat de personages weinig empathie kunnen opbrengen voor elkaar en aan het grote scherm gekluisterd zitten, vormt een treffende weerspiegeling van de huidige maatschappij.

Fahrenheit 451 is een mooie ode aan de literatuur en de schoonheid van boeken. Tegelijkertijd weet deze klassieker ons op de pijnpunten van de maatschappij te wijzen; mensen lezen minder en zijn voortdurend afgeleid door technologie.  Ondanks dat het boek niet helemaal was wat ik ervan verwachtte, wist Ray Bradbury mijn liefde voor literatuur nog verder aan te wakkeren.

Fahrenheit 451 - Ray Bradbury

5 reacties

 • booksofanadventurer

  6 juli 2015 at 12:59

  Lijkt me een leuk boek, 1984 heb ik ook al gelezen maar deze en brave new world staan ook nog op mijn lijstje! Leuk artikel 🙂

  Reageer

 • Daenelia

  8 juli 2015 at 22:00

  Echt een klassieker! Bij veel Bradbury verhalen wordt heel veel gesuggereerd en weinig echt helemaal doorgelicht. Ik vind dat zelf juist leuk. … Had ik al vermeld dat ik net The Martian Chronicles gelezen heb? Ook een aanrader.

  Reageer

  • Marcia

   9 juli 2015 at 17:15

   Ik vond het zeker ook een mooi verhaal, maar ik had er persoonlijk meer van verwacht.. zeker na die sterke eerste hoofdstukken 😉

   Reageer

  • Marcia

   16 juli 2015 at 11:11

   Bedankt voor de tip! Ik vond het een leuk filmpje 🙂

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan