Oog op de Toekomst bestaat 3 jaar!

Vandaag is het precies drie jaar geleden dat mijn allereerste blogpost op Oog op de Toekomst online kwam: een recensie van The Program (Suzanne Young). Wat begon als een creatieve uitlaatklep tijdens het schrijven van mijn masterscriptie is nog altijd een van mijn grootste hobby’s. Daarom vandaag een terugblik op drie jaar bloggen.

gelezen in februari

De cijfertjes

De afgelopen drie jaar verschenen er 780 posts op Oog op de Toekomst en ontving ik maar liefst 4964 reacties van jullie! De interactie met andere lezers is mijn favoriete onderdeel van het bloggen, dus ik ben met iedere reactie enorm blij. En dat geldt ook voor reacties op social media natuurlijk.

Maandelijks weten gemiddeld 1810 unieke bezoekers de weg naar mijn Science Fiction plekje op internet te vinden. Bezoekerscijfers als deze had ik toen ik begon met bloggen absoluut niet verwacht. Het blijft moeilijke om deze cijfers te visualiseren. Stel je voor dat ik al die mensen vandaag wilde uitnodigen voor een feestje, dan moest ik echt een grote ruimte afhuren.

Mijn best gelezen blogposts aller tijden zijn:

♥ 7x Post-apocalyptische boeken voor volwassenen
Een (bijna) perfect einde voor Under the Dome
♥ Hoe de verfilming van The 5th Wave mij enorm teleurstelde
♥ Uitbraak: wanneer de hele school in quarantaine wordt geplaatst

De kleurtjes

Ondertussen heeft Oog op de Toekomst al drie jaar dezelfde lay-out en staat mijn blog nog altijd bij wordpress.com geparkeerd. Heel graag wil ik mijn site verhuizen naar een eigen hosting, zodat ik niet alleen een nieuwe lay-out kan maken maar sowieso meer controle heb over mijn site. Helaas vind ik hier absoluut de tijd niet voor. Ik denk dat ik binnenkort iemand ga zoeken die, tegen betaling, mijn blog kan verhuizen en zorgt dat alles praktisch in orde komt (behoud van domeinnaam, reacties, …). Dan kan ik eindelijk gaan knutselen aan een nieuwe lay-out.

Hebban Boekenblog van het jaar 2018

Ik wil te veel

Misschien is het je opgevallen dat ik tegenwoordig niet meer dagelijks blogposts online plaats op Oog op de Toekomst, zoals in eerdere jaren het geval was. Ondertussen heb ik er namelijk een nieuw blogkindje bij. Op boekvinder.be blog ik over literatuur en romans. Daarnaast werk ik veertig uur in de week, breng ik dagelijks drie uur door in het openbaar vervoer, ben ik verslaafd aan Instagram en probeer ik mijn YouTube kanaal nieuw leven in te blazen. En dan heb ik het nog niet eens over mijn sociale leven, dat meestal al mijn vrije tijd inpalmt.

Oftewel: het is niet altijd gemakkelijk om twee blogs te onderhouden, maar ik doe mijn best. Het allerbelangrijkste hierbij is dat bloggen een hobby is en blijft voor mij. Ik wil mezelf geen verplichtingen opleggen en als het er een keertje niet van komt om te bloggen, dan is dat maar zo.

Boekenbeurs: Tad WilliamsBoekenbeurs: Tad Williams

Toffe mensen & toffe kansen

Het leukste aan bloggen vind ik echter niet de bezoekerscijfers of de recensie-exemplaren die ik mag ontvangen. Nee, ik ben vooral blij dat ik zoveel leuke mensen heb ontmoet dankzij mijn blog en dat ik zoveel toffe dingen mag en mocht doen.

Hoe tof is het dat ik Tad Williams mocht interviewen of de Vlaamse An Janssens? Dat ik een workshop BookTube mocht geven op de slotdag van de Inktvinger? En dat ik binnenkort het Clavis Book Café in goede banen leidt? Dergelijke dingen geven mij zoveel energie!

Op de foto met An Janssens en Liesbet

Mijn toekomstdroom

Hoewel ik mezelf nooit doelen stel wat betreft cijfertjes, ben ik wel van plan Oog op de Toekomst niet te laten versloffen. Hoewel tegenwoordig mijn meeste energie naar Boekvinder gaat, wil ik mijn eerste boekenblog absoluut niet opheffen. Ik ben dan ook van plan om zeer binnenkort, als mijn drukke schema het toelaat, deze blog eindelijk de langverwachte make-over te geven. Met een frisse lay-out, komt ook frisse moed neem ik aan!

Daarnaast blijf ik Science Fiction boeken lezen en hierover bloggen. Hoewel mijn focus een beetje aan het verschuiven is van Young Adult naar ook meer volwassen sci-fi boeken, blijft dit genre de kern van mijn blog. Ik vind het bovendien belangrijk om via Oog op de Toekomst ook sci-fi van eigen bodem in de spotlight te zetten.

Ik denk niet dat Oog op de Toekomst ooit nog weer opnieuw een dagelijkse blog wordt, maar ik hoop wel dat ik hier nog vele jaren mijn liefde voor Science Fiction kwijt kan en met de wereld kan delen.

Bedankt voor al jullie bezoekjes en reacties. Jullie maken het bloggen absoluut de moeite waard!

 

25 reacties

 • De Protagonisten

  2 april 2018 at 08:28

  Het blijft leuk om je blog te volgen. En blijf vooral ook over sci-fi films schrijven. Daar haal ik veel inspiratie uit. Op naar de vijf jaar!

  Reageer

 • Chantal - Hoofdstuk 12

  2 april 2018 at 09:52

  Gefeliciteerd! Op naar de volgende drie jaar!
  Ik ben ook nog altijd op zoek naar een balans tussen mijn twee blogs….En dat is soms toch best lastig.

  Reageer

  • Marcia

   2 april 2018 at 11:37

   Twee blogs tegelijkertijd vullen is inderdaad niet altijd gemakkelijk. Maar wij kunnen dat hihi 😀

   Reageer

 • katrienw

  2 april 2018 at 10:17

  Proficiat met je blogverjaardag en veel bewondering voor hoe je twee prachtige blogs kan blijven combineren!

  Reageer

 • Sylvia

  2 april 2018 at 11:26

  Gefeliciteerd met je blogverjaardag! Wens je nog vele mooie jaren toe en heel veel heerlijke genietmomenten!

  Reageer

 • ursulavisser

  2 april 2018 at 11:59

  Gefeliciteerd met je blogverjaardag!
  Ik ben benieuwd naar de make-over, hoewel je blog nu ook mooi en overzichtelijk is.
  Je focus op SF vind ik fijn. 🙂 Ik blijf je lekker volgen.

  Reageer

  • Marcia

   3 april 2018 at 21:35

   Dankjewel, dat is fijn om te horen 🙂

   Reageer

 • Annelies

  2 april 2018 at 16:23

  Gefeliciteerd! Je hebt heel wat bereikt op die drie jaar en hoewel sci-fi niet echt mijn ding is, volg ik je blog heel graag. Heel leuk ook dat je het Book Café mee in goede banen gaat leiden. Als het goed is, ben ik ook weer van de partij.

  Reageer

  • Marcia

   3 april 2018 at 21:36

   Ik kijk er al naar uit om je bij het Book Café te zien 😀

   Reageer

 • Kelly

  2 april 2018 at 18:26

  Gefeliciteerd met je blogverjaardag! 🙂

  Reageer

 • Evelyne

  2 april 2018 at 22:53

  Gefeliciteerd!

  Ik ben nog steeds blij dat ik jouw blog ontdekt heb, je hebt me al heel wat leestips gegeven. 🙂

  Reageer

  • Marcia

   3 april 2018 at 21:36

   Dat vind ik heel leuk om te horen! Hopelijk vind je nog veel leestips hier 😀

   Reageer

 • Karlijn

  3 april 2018 at 14:36

  Een dagje te laat, maar nog gefeliciteerd met je blogverjaardag! En ik heb echt respect dat je twee blogs succesvol weet te runnen, ik heb al genoeg moeite om één blog staande te houden, laat staan twee.

  Reageer

 • Annemieke

  3 april 2018 at 18:31

  Gefeliciteerd met 3 jaar. En elke dag bloggen is met 1 blog al zo moeilijk, laat staan met een full time baan. Dus dat je er twee runnende houd is al super tof.

  Reageer

 • zwartraafje

  3 april 2018 at 19:59

  Ik ben een dagje te laat maar wil je wel nog proficiat wensen met je derde blogverjaardag. Dat je al die zaken kan combineren blijf ik indrukwekkend (én een beetje verdacht – maar ik zal je geheim niet verklappen 😉 ) vinden. Eerder deze week merkte ik toevallig op dat de bezoekcijfers bij mij net achteruit gaan de laatste twee maanden. Even vroeg ik me af of ik plots iets anders ben beginnen doen waardoor mensen zouden kunnen afhaken en toen bedacht ik me dat ik best gewoon niet naar die bezoekcijfers kan kijken en gewoon mijn ding blijven doen.

  Reageer

  • Marcia

   3 april 2018 at 21:39

   Jimi moest net luidop lachen om jouw reactie en zei dat het mij alleen maar lukt om twee blogs te hebben omdat hij altijd voor me kookt 😛 dus dat zal misschien het geheim zijn haha! (ik heb helemaal geen Tijdverdrijver… ssssst)

   Reageer

   • zwartraafje

    5 april 2018 at 11:30

    Haha, blij dat ik hem aan het lachen heb gekregen. Maar euhm … ik heb dat ene woord niet gebruikt hé. Je hebt het zelf verklapt. 😉

    Reageer

 • Nancy

  4 april 2018 at 10:29

  Gefeliciteerd met je blogverjaardag!
  Het is nog steeds dezelfde week, dus in mijn ogen ben ik nog op tijd 😉
  Ik ben erg onder de indruk dat je naast een voltijdse baan en een sociaal leven nog 2 boekenblogs kan onderhouden. Misschien heeft dat inderdaad te maken met Jimi’s lekkere kookkunst (of iets anders…)
  Ik vind het helemaal niet erg dat je niet meer dagelijks kan bloggen. Zelf heb ik ook de tijd niet om dagelijks blogposts te lezen.
  Doe gewoon verder zoals je nu doet met scifi nieuws omtrent boeken en films. Je vaste volgers zijn er je dankbaar voor!

  Reageer

 • Daenelia

  4 april 2018 at 19:10

  Gefeliciteerd! Wat heb je al veel bereikt in 3 jaar, he? Dat moet wel komen vanuit je passie 🙂 Ik kijk uit naar de volgende 3, 6, 9 en meer jaar!

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan