Een rimpel in de tijd: een vertederend jeugdboek

Titel
Een rimpel in de tijd
Oorspronkelijk
A Wrinkle in Time
Auteur
Madeleine L’Engle
Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff
Jaar
2018
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Toen ik Een rimpel in de tijd in de brochure van uitgeverij Luitingh-Sijthoff ontdekte, besloot ik dat het hoog tijd werd om deze fantasyklassieker te lezen. Bovendien had ik met een vriendin een filmdate gepland. Voordat bekend werd dat de film in Nederland en België niet in de zalen getoond zal worden. Ik begon dan ook met veel enthousiasme aan het boek van Madeleine L’Engle.

Een tijdreizende vader

De vader van Meg doet onderzoek naar tijdreizen, maar dan verdwijnt hij plotseling. Samen met haar broertje Charles Wallace en hun vriend Calvin reist Meg door tijd en ruimte naar verre planeten om hem te zoeken. Voor ze het weten raken de kinderen verstrikt in een strijd tegen het Ding. Het Ding werpt zijn duistere schaduw over het hele universum. Meg moet haar broertje redden uit de handen van het Kwaad en tegelijkertijd moet ze haar vader vinden.

Een rimpel in de tijd

Een vertederend jeugdboek

Ik vond Een rimpel in de tijd een erg vertederend jeugdboek. Meg is een schattig personage en datzelfde geldt voor haar broertje Charles Wallace en hun vriend Calvin. Charles Wallace is heel wijs voor zijn leeftijd, maar weet dat goed te verstoppen voor de buitenwereld. Veel mensen beweren dat er ‘een steekje los zit bij hem’. Dit komt omdat hij in het bijzijn van buitenstaanders meestal niet praat.

Daarnaast vind je in Een rimpel in de tijd een aantal bijzondere wezens en personages. Voorbeelden hiervan zijn mevrouw Wazda, mevrouw Wiedan en mevrouw Wellek. Deze vrouwen geven soms erg interessante quotes. Al grenzen deze wel aan het belerende / iets te spirituele wat mij betreft.

Eerlijk gezegd vond ik het einde van het boek een beetje tegenvallen. Het verhaal kwam helaas erg abrupt tot een einde. Helemaal overdonderd was ik niet door dit boek. Eerlijk gezegd maakte het verhaal me niet erg nieuwsgierig naar de verfilming.

Ik vond Een rimpel in de tijd, over een meisje dat naar andere dimensies / planeten reist om haar vader te redden, een erg vertederend jeugdboek. De bijzondere wezens en interessante quotes maakten het boek fijn om te lezen. Het verhaal kwam echter wel wat abrupt tot een einde en helemaal overdonderd was ik helaas niet. 

Een rimpel in de tijd

Met dank aan VBK België voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

6 reacties

  • Marcia

   5 april 2018 at 21:24

   Ik ben ook een beetje benieuwd, maar eigenlijk minder dan voordat ik aan het boek begon..

   Reageer

 • zwartraafje

  8 april 2018 at 21:21

  Huh, gaan ze die film bij ons niet draaien? Dat wist ik dus helemaal nog niet. Ik heb het boekje vorige week ontleend in de bibliotheek omdat de schrijfster nog niet zo heel erg lang geleden overleden is. Dat klinkt waarschijnlijk een beetje gruwelijk – maar het is één van de puntjes op mijn leesuitdaging. Een boek van een auteur die ergens gedurende de afgelopen 10 jaar gestorven is.

  Reageer

  • Marcia

   19 april 2018 at 20:53

   Nee, volgens mij komt de film direct op Netflix in plaats van in de zalen…

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan