Ik ben niet meer zo’n fan van Young Adult boeken

De laatste tijd merk ik aan mezelf niet ik niet meer zo snel een Young Adult boek uit de kast pak. Ik lees nog altijd graag Science Fiction, maar neig meer naar een volwassen uitwerking van post-apocalyptische werelden, outer space of andere toekomstvisies. Daarnaast voel ik ook steeds meer de drang om literatuur te lezen. Wat is er gebeurd met mijn liefde voor Young Adult?

Aan alle jongens van wie ik hield - Jenny Han

Er is niks mis met Young Adult

Eerlijk gezegd denk ik niet dat het aan de boeken ligt. Hoewel ik een aantal ergernissen heb die vaak terugkeren in YA boeken – love trianglesinsta love en een wat mij betreft verkeerde omschrijving van seksualiteit – heeft het vooral met mij als persoon te maken. De afgelopen jaren heb ik heel wat Young Adult boeken verslonden, waardoor ik soms het gevoel heb dat ik alles al eens gelezen heb.

Daarnaast merk ik dat ik ouder word. Ik kan me steeds minder inleven in personages van zestien of zeventien jaar. Ook op de laatste leesclub van Dear Book Nerd Book Club merkte ik opeens dat ik niet meer zo goed kon meepraten over de nieuwste YA boeken. Ik houd me hier momenteel gewoon veel minder mee bezig.

Waterjager

Er is zoveel literaire science fiction

Voor Oog op de Toekomst is er voorlopig niets te vrezen. Er is ook in de volwassen literatuur enorm veel science fiction te vinden. Van meer literaire romans als De stad der blindenWaterjager en Tot bloed op het droge tot hardcore science fiction boeken als A Long Way to a Small Angry Planet, Het Recht van de Radch en The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Er is nog ontzettend veel te lezen en te ontdekken.

Bovendien stop ik ook niet helemaal met het lezen van Young Adult Science Fiction. Er zijn nog genoeg series die ik wil uitlezen en er staan ook nog veel ongelezen boeken in mijn kast. Ik ga het alleen wat meer doseren en meer afwisselen met boeken met volwassen personages.

Het beste wat we hebben

Ook non-science fiction heeft mijn aandacht

Sinds een aantal maanden heb ik opeens ook heel veel zin om weer meer literatuur en romans te lezen. Op het moment van schrijven lees ik bijvoorbeeld Halleluja van Annelies Verbeke. Daarvoor las ik het nieuwste boek van Griet Op de Beeck. Recensies van dergelijke boeken komen natuurlijk niet op Oog op de Toekomst terecht, want dit blijft een Science Fiction blog. Als je mijn meer ‘literaire’ avonturen wilt volgen, verwijs ik je graag door naar mijn andere site: Boekvinder.be.

Ik kijk overigens ontzettend uit naar de boekenbeurs. Hoewel er op Young Adult vlak maar weinig interessants op het programma staat, komen er wel een aantal topauteurs die ik graag eens hoor spreken over hun werk. Ook hierover zul je meer lezen op mijn andere blog!

Veranderen jouw leesvoorkeuren ook om de zoveel tijd?

23 reacties

 • readinge

  17 oktober 2017 at 08:11

  Ik kan me heel goed vinden in de argumenten die je hier geeft over waarom YA je minder begint aan te trekken. Ik ben zelf 20, maar merk soms ook dat ik me lastig in een 16 jarige kan inleven. Ook heb ik vaak zat met mijn ogen gerold als er weer eens een cliché langs kwam. Hopelijk ga je veel leuke boeken ontdekken binnen de wat meer volwassenere boeken!

  Reageer

 • セレネ

  17 oktober 2017 at 08:37

  Ik lees eigenlijk nooit heel veel boeken van hetzelfde genre achter elkaar. Mijn boekenweblog is daardoor ook heel onvoorspelbaar qua inhoud, aangezien ik over alles (zelfs studieboeken en strips) recensies schrijf. Voordeel daarvan is veel variatie en dat ik niet 10 blogs bij hoef te houden waar dan allemaal niet zo vaak iets op verschijnt, maar het nadeel is dat het niet zo’n mooi geheel is zoals bijvoorbeeld jouw SF-boeken-blog.

  Reageer

 • zonenmaan11

  17 oktober 2017 at 09:00

  Afwisselen tussen de verschillende genres in het YA genre en met fantasy en met historische romans zorgt er eigenlijk voor dat ik het nog steeds niet zat ben. Gelukkig maar, want ik vind het heerlijk!

  Reageer

 • Vivian (@VivianvLeeuwen)

  17 oktober 2017 at 12:50

  Ik lees nog steeds heel graag YA, maar zoals Emmy zegt vind ik het ook fijn om het af te wisselen met feelgoodromans. Daarnaast begin ik ook steeds meer oog te krijgen voor de wat volwassenere YA, met personages die minder kinderlijk zijn en waarin het meer om het verhaal draait dan om hun volwassenwording. Ik merk aan mezelf dat ik YA nog steeds heerlijk vind omdat het zo divers is en ik lees het misschien minder met het oog op inleving, maar meer vanuit een soort docentenperspectief omdat hun ontwikkeling me boeit.

  Reageer

 • Roos

  17 oktober 2017 at 14:45

  Ja mijn leesvoorkeur is de afglopen tijd ontzettend veranderd. Ik kwam erachter dat ik in de afgelopen tijd niet een YA boek heb gelezen waarvan ik heb genoten. Alle boeken die ik wel leuk vond waar gericht op volwassenen. De boeken die ik het allerleukst vond hadden een originele en literaire inslag. Na die realisatie heb ik me gericht op het lezen van literatuur voor volwassenen en heb ik plechtig aan mezelf beloofd om geen YA boek meer open te slaan de komende tijd. De YA boeken die ik alsnog opensloeg waren stuk voor stuk een teleurstelling terwijl er tussen de boeken voor volwassenen naast teleurstellingen ook aangename verrassingen zaten.

  Reageer

 • Nancy

  17 oktober 2017 at 16:21

  Mijn leesvoorkeuren veranderen slechts in kleine mate.
  Ik lees graag veel verschillende genres door elkaar. Zo wissel ik fantasy af met feelgood, thrillers, strips, contemporary enz…
  Zo las ik als vroege twintiger vroeger ontzettend veel volwassen fantasy tot het genre young adult fantasy boomde. Toen verdween de volwassen fantasy wat meer op de achtergrond ten voordele van YAF, maar de laatste tijd heb ik daar wel weer meer zin in.
  Ook mijn goesting in thrillers kan schommelen. Nu heb ik weer een periode waar ik echt zin heb om een thriller of detective te lezen, terwijl dat ook een paar jaar minder was.

  Maar gelukkig zorgt de variatie er voor dat ik nog elk genre graag lees 🙂

  Reageer

 • Kiki (De Bookgeek)

  17 oktober 2017 at 20:31

  Ik begrijp je helemaal! De laatste tijd lees ik steeds meer klassiekers, maar wissel ik het af met YA, omdat ik dan geen zin meer heb ik die literaire boeken (zijn klassiekers literatuur? Ik heb echt geen idee), maar na een paar YA boeken merk ik weer dat ik daar geen zin meer in heb.
  Ik denk dat (ook de nieuwe) YA boeken steeds over dezelfde problemen gaan met verhalen die ongeveer overal hetzelfde beginnen en eindigen en sommigen (zoals wij?) daar genoeg van hebben.

  Reageer

  • Marcia

   18 oktober 2017 at 11:02

   Ik heb inderdaad ook het gevoel dat zeer veel YA boeken hetzelfde stramien volgen, wat het voor mij persoonlijk minder interessant maakt!

   Reageer

 • Lalagè

  17 oktober 2017 at 21:15

  Ik hou van variatie. Soms word ik onrustig en dan ga ik op zoek: wat mis ik? Het kan zijn dat het tijd is voor een vrouwelijke schrijver na een paar mannen, een bundel korte verhalen of juist een dikke pil, of een historische roman na hedendaagse verhalen. Momenteel lees ik twee briljante toekomstromans, die allebei lang geleden geschreven zijn: ‘The handmaid’s tail’ uit 1984 en ‘I, robot’ uit 1950. Dat zijn dus allebei aanraders voor deze blog! Maar daarna wil ik dan weer graag Nederlandse literatuur die in het heden speelt. Verandering van spijs doet eten!

  Reageer

  • Marcia

   18 oktober 2017 at 11:03

   The Handmaid’s Tale is zoooo goed <3 I Robot staat nog op mijn lijstje om te lezen, want daar ben ik heel nieuwsgierig naar 🙂

   Reageer

 • Karlijn

  18 oktober 2017 at 10:08

  Erg herkenbaar! Ik merk zelf dat mijn voorkeur voor YA beperkter is geworden, als ik het lees, wil ik echt zeker weten dat ik het leuk ga vinden, dus alleen maar boeken die mensen me aanraden of goede reviews en zo krijgen. Vroeger was ik daar iets makkelijker in, maar nu ik ook minder tijd heb om te lezen wil ik zeker weten dat ik het echt leuk ga vinden 🙂

  Reageer

 • zwartraafje

  18 oktober 2017 at 12:12

  Verandering van spijs doet eten. Verandering van genres doet lezen. Bij mij toch alleszins. Vroeger las ik echt in genreblokken en dan was ik na een tijdje dat specifieke genre echt helemaal beu. De laatste jaren probeer ik wat vaker af te wisselen. Ik merk echter wel dat Young Adult me soms minder aanspreekt. Dan begin ik toch echt wel het leeftijdsverschil aan te voelen. De ene keer heb ik er geen probleem mee, een andere keer voel ik me er plots te oud voor.

  Reageer

  • Marcia

   19 oktober 2017 at 21:15

   Bij mij gaat het inderdaad ook in vlagen: soms kan ik nog ontzettend genieten van YA en dan opeens voel ik me veel te oud 😛

   Reageer

 • Annemieke

  18 oktober 2017 at 20:25

  Ja dat snap ik wel. Ik merk soms ook wel dat bepaalde dingen mijn na een tijdje minder trekken. Zo heb ik Red Queen net gelezen. Maar omdat ik al zoveel ya fantasy zoals dat heb gelezen vond ik het niet echt bijzonder. Toch blijft ya wel trekken want het leest nu eenmaal veel sneller, voor mij dan. Ik probeer het nu ook wat af te wisselen met middle grade en adult.

  Reageer

  • Marcia

   19 oktober 2017 at 21:15

   Ik vind het inderdaad wel fijn dat ya zo lekker snel leest 😀 dus daarom ga ik het nu misschien meer als boeken voor ’tussendoor’ lezen denk ik.

   Reageer

 • Sonja

  24 oktober 2017 at 12:44

  Ik lees het liefste thrillers of detectives. En YA vind ik dan perfect om tussendoor te lezen, de spanning te doorbreken. Ze lezen super snel en je hoeft er niet bij na te denken. Zelfs als 40+ lees ik ze af en toe nog altijd graag 🙂

  Reageer

 • Marieke Mills

  24 oktober 2017 at 15:12

  Ik heb het ook hoor, dat ik gewoon omdat ik wat ouder ben, minder interesse heb in het lezen van YA. Blijkt de leeftijdscategorie die uitgeverijen hanteren misschien toch nog ergens op te gaan? I don’t know. Wel grappig dat jij precies hetzelfde hebt.

  Reageer

  • Marcia

   24 oktober 2017 at 21:41

   Gelukkig ben ik niet de enige haha!

   Reageer

 • Kelly

  24 oktober 2017 at 18:43

  Ik zit in hetzelfde schuitje. Ik lees nu eigenlijk een YA boek als ik zin heb in een vlot tussendoor boek of serie, die gewoon lekker wegleest en waar je niet zo veel bij na hoeft te denken. Fantasy heb ik in veel gevallen eigenlijk ook een beetje gehad – pas als het heel origineel is, en echt boven de meute uitstijgt, dan ga ik het lezen. Ik heb het allemaal wel gezien inmiddels, ofzo?

  Reageer

  • Marcia

   24 oktober 2017 at 21:41

   Heel herkenbaar! Ik lees nu ook het liefst YA tussen wat ‘zwaardere boeken’ door 🙂

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan