Uitbraak: wanneer de hele school in quarantaine wordt geplaatst

Marcia van der Zwan19 oktober 201580/1001
Titel
Uitbraak
Auteur
Jesper Wung-Sung
Uitgeverij
Clavis
Jaar
2015
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Van Clavis Young Adult ontving ik vorige week mijn eerste recensie-exemplaar. Ontzettend bedankt hiervoor! Bij het lezen van de synopsis wist ik al meteen: Uitbraak is zeker een verhaal voor Oog op de toekomst. Stiekem verwachtte ik dat het boek misschien een beetje kinderachtig zou zijn, maar niets was minder waar. Uitbraak is een enorm onverwacht en spannend verhaal, wat mij van begin tot eind wist te verrassen!

Uitbraak

Niemand mag naar huis

Op een alledaagse schooldag komen drie mannen in zwarte jassen het schoolterrein op met een belangrijke mededeling: niemand mag voorlopig naar huis. Eerst wachten de leraren en leerlingen nog geduldig af. Maar wanneer er opeens een hek om de school geplaatst wordt, neemt de onrust toe. Het blijft onduidelijk waarom niemand de school mag verlaten. Wel vliegt er een helikopter over die etenswaren, drank, snoepgoed, dekens, films, medicijnen en lijkenzakken (!) dropt.

In Uitbraak maken we kennis met Benjamin, het zoontje van de rector van de school. Wanneer de hele school in quarantaine wordt geplaatst wegens een mysterieuze ziekte, doet Benjamin er alles aan om niet alleen zijn vader maar ook zijn vrienden bij te staan. Maar hoe kan men vechten tegen het onbekende? En als de hulp van buitenaf uitblijft, wie moet er dan de leiding nemen?

Een intrigerend verhaal

Uitbraak wordt gekenmerkt door zeer korte hoofdstukken en een aangename schrijfstijl, wat het boek zeer vlot leesbaar maakt. Dit in combinatie met het intrigerende verhaal zorgde ervoor dat ik het Uitbraak in één ruk uitlas. Er speelden zoveel vragen door mijn hoofd dat ik het boek niet kon wegleggen. Hoe kon de ziekte uitbreken? Waarom wordt niet iedereen ziek? Waarom komt er geen hulp van buitenaf? En – misschien wel het belangrijkste – lukt het Benjamin te overleven?

Uitbraak

Een zorgzame jongen

Het hoofdpersonage Benjamin wist vanaf pagina één mijn hart te stelen. Dit komt vooral door de zorgzame manier waarop hij omgaat met Simon, een jongen die niet als alle anderen is. De vriendschap tussen Benjamin en Simon is zeer mooi neergezet en voelde heel realistisch aan. Ik vroeg me gedurende het hele verhaal echter wel af hoe oud de personages precies zijn. Volgens mij wordt dit nergens duidelijk gemaakt.

Wel moet ik eerlijk toegeven dat Uitbraak bij mij geen emoties wist op te roepen. Ik had bovendien het gevoel dat Benjamin zelf ook weinig emotioneel reageerde op behoorlijk heftige situaties, maar dat zou natuurlijk een coping mechanism kunnen zijn. Ik bedoel: ik kan me echt niet voorstellen hoe ik zelf zou reageren op dergelijke momenten. Misschien is de overlevingsdrang zo groot, dat het onmogelijk is om verdriet of andere emoties toe te laten. Maar hoewel het gebrek aan emoties van Benjamin te verklaren is, vond ik het jammer dat ik zelf op emotioneel vlak ook niet echt geraakt werd door het verhaal.

Een abrupt einde

Tot slot was ik een klein beetje teleurgesteld door het einde, dat opeens heel plots kwam. Enerzijds voelde het heel mooi en compleet, maar anderzijds bleven een hoop van mijn vragen onbeantwoord. Sommige antwoorden kun je natuurlijk tussen de regels door lezen, maar voor een nieuwsgierig aagje als ik is het wel wat jammer dat er niet meer expliciete antwoorden worden gegeven. Het einde had naar mijn mening minder plotseling mogen komen en met meer details uitgewerkt mogen worden.

Toch kan ik niet anders dan dit boek vier sterren geven. Ik heb Uitbraak namelijk in één adem uitgelezen omdat ik moest en zou weten hoe het zou aflopen met  Benjamin en de ziekte die uitbrak op zijn school. Het verhaal was spannend, origineel en onverwacht: oftewel een absolute aanrader!

Uitbraak

Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

Eén reactie

  • Lieke

    20 oktober 2015 at 12:05

    Toevallig heb ik dit boek afgelopen week ook gelezen 😀 Ik denk dat ik mijn recensie morgen online zet. Ik was zelf ook heel erg teleurgesteld door het einde :c

    Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan