The Program: wanneer zelfdoding een epidemie wordt

Titel
The Program
Auteur
Suzanne Young
Serie
The Program #1
Uitgeverij
Simon Pulse
Jaar
2013
Pagina's
405
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

In de wereld van Sloane is het uiten van echte gevoelens verboden. Depressie onder jongeren is een ware epidemie geworden. De enige oplossing is The Program. Ik was ontzettend nieuwsgierig naar dit verhaal en gelukkig stelde Suzanne Young niet teleur.

The Program - Suzanne Young

Zelfmoord als epidemie

Sloane denkt wel twee keer na voordat ze in het openbaar begint te huilen. Sinds zelfdoding is uitgegroeid tot een internationale epidemie, zou een huilbui haar in The Program kunnen doen belanden, de enige bewezen behandelingsmethode. Ze heeft al een broer verloren. Sloane weet zeker dat haar ouders er alles aan zullen doen om haar in leven te houden. Ze weet ook dat iedereen die het Programma heeft gevolgd terugkeert met een schone lei. Hun depressies zijn verleden tijd, maar hetzelfde geldt voor hun herinneringen. Omdat ze zowel thuis als op school constant onder toezicht staat, zorgt Sloane dat ze zo min mogelijk opvalt. Ze verbergt haar gevoelens zo goed mogelijk.

James is de enige bij wie Sloane zichzelf kan zijn,. Hij heeft beloofd om ervoor te zorgen dat ze geen van beiden in The Program terechtkomen. Sloane weet dat de liefde tussen hen sterk genoeg is om tegenslagen te weerstaan. Maar ondanks de beloftes die ze elkaar maken, wordt het steeds moeilijker om de waarheid te verbergen. Ze worden alle twee steeds zwakker. Een depressie ligt op de loer. Ondertussen zit The Pegram hun op de hielen.


The Program - Suzanne Young

Een origineel verhaal

Op Goodreads en boekenblogs lees ik heel wat verschillende meningen over dit boek. Zelf vond ik The Program een heerlijk boek. Ik heb van begin tot eind genoten en vond het een zeer origineel verhaal. Het boek stond al heel lang op mijn to be read lijstje, maar heeft ondanks die lange tijdspanne mijn hoog opgebouwde verwachtingen meer dan waargemaakt.

Het belangrijkste thema in dit verhaal is de zelfmoord-epidemie. Dat idee vind ik ontzettend interessant. Zelfmoord is een onderwerp waarover ik al vele boeken heb ik gelezen en wat me altijd blijft fascineren. Ik vind het tof om een dergelijk, toch enigszins zwaar onderwerp, eens in een totaal andere setting te zien.

The Program - Suzanne Young

Weinig actie

The Program is een super goed geschreven verhaal. Zowel de schrijfstijl als de herkenbare personages zorgen ervoor dat je gemakkelijk in het verhaal komt. De wereld waarin ons hoofdpersonage Sloane leeft, wordt goed geschetst. Het enige wat ik me blijf afvragen is waar die depressies onder jongeren vandaan komen en hoe dit heeft kunnen leiden tot een zelfmoord-epidemie. Een tweede minpuntje is het feit dat er weinig actie zit in dit boek. Romantiek – en helaas helaas een love triangle – heeft en houdt de overhand.

Ondanks wat nalatigheden in de world building en de verschrikkelijke love triangle kan ik toch niet anders dan The Program vier sterren geven. De schrijfstijl zorgde ervoor dat ik het boek in één ruk moest uitlezen – en dat ik meteen verder ging in deel twee. Bovendien: wie kan zo’n mooie cover weerstaan? Misschien niet geschikt voor fans van meer actievolle boeken, maar wie een keer iets anders wil lezen raad ik dit boek zeker aan.

The Program - Suzanne Young

Het-Programma
Lees je liever in het Nederlands? Dit boek verscheen in het Nederlands bij Karakter, met Het Programma als titel.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan