Februari: korte verhalen, robots en jeugdtheater. Een fijne maand!

Februari was een hele fijne maand. Niet alleen het zonnetje zorgde ervoor dat mijn humeur steeds beter werd, ook genoot ik van tien boeken. Ik ging naar een avond in het teken van het korte verhaal, bezocht de robot tentoonstelling in Design Museum Gent en ging naar een theatervoorstelling in de Kopergietery. Ik las tien boeken, keek enorm veel tv-programma’s en voegde zes boeken toe aan mijn collectie.

Aan doodgaan dachten we niet

6 nieuwe boeken in mijn kast

Van uitgeverij Lebowski Publishers ontving ik Het Boek Joan (Lidia Yucknavitch), een bijzonder dystopisch verhaal zoals ik nog niet eerder las. Op een avond in het teken van het korte verhaal kocht ik twee verhalenbundels: Aan doodgaan dachten we niet (Gerda Blees) en De Gelukszoekers (Mathijs Duyk en Jelle Meys).

Voor een leesclub op Hebban ontving ik Verdwaaltijd (Kathy Mathys). Ik ben zeer benieuwd naar dit boek omdat het hoofdpersonage en ik dezelfde voornaam delen én het verhaal zich grotendeels afspeelt in Brussel. Tot slot kreeg ik van de auteur Kelly van der Laan ik na drie (!) verzendpogingen een exemplaar van haar Stof & Schitteringen. Op het randje van de maand ontving ik ook nog Evolutie van Ursula Visser als recensie-exemplaar, omdat ik in april meedoe aan de blogtour rond dit boek.

gelezen in februari

Ik las 10 boeken!

Februari was een zeer goede leesmaand. Ik las 2 recensie-exemplaren, 4 eigen boeken en 4 bibliotheekboeken. De teller ongelezen boeken in mijn kast staat op 76.

Dante – Miriam Borgermans *
Peachez. Een romance – Ilja Leonard Pfeijffer (b)
Koorts – Deon Meyer
The Power – Naomi Alderman
De pelikaan – Martin Michael Driessen (b)
Vloed – Roderik Six
Aan doodgaan dachten we niet – Gerda Blees (b)
Het boek Joan – Lidia Yuknavitch *
Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt – Fredrik Backman (b)
Phobos 3 – Victor Dixen

* = recensie-exemplaar
(b) = recensie op boekvinder.be

Koorts - Deon Meyer

Korte verhalen, robots en jeugdtheater

Op donderdag 15 februari ging ik naar KORT. Een avond met en over het korte verhaal in Bibliotheek De Krook. Het was heerlijk om voorgelezen te worden door zoveel getalenteerde auteurs (oa. Christophe Vekeman, Gerda Blees, Pieter Kranenborg, Han Zinzen en Erwin Mortier) en ik ging natuurlijk met twee nieuwe boeken naar huis.

Daarnaast bezocht ik deze maand eindelijk de robot tentoonstelling in Design Museum Gent. Ik ging op de foto met R2-D2, praate met een chatbot over ’the meaning of life’ en fangirlde over Data en GlaDos. Ondanks de drukte in het museum een fijn uitstapje!

Op zondag 25 februari ging ik naar de theatervoorstelling Bestorm in de Kopergietery. Deze voorstelling voor 8 jaar en ouder is geschreven door Joost Vandecasteele en zeer los gebaseerd op De Storm van William Shakespeare. Het verhaal speelt zich af op een andere planeet en vooral de ‘special effects’ waren zeer goed gedaan. Ik vind het zo leuk om te zien hoe er een steeds grotere kruisbestuiving tussen theater en audiovisuele kunsten ontstaat. Het stuk was overigens nog maar net begonnen of het kindje achter mij fluisterde ‘Mama, ik kan niet geloven dat het zo mooi is‘. Super cute! Ook vriendlief Jimi moest hard lachen tijdens de voorstelling, dus ik denk dat we vaker een jeugdtheaterstuk gaan moeten bezoeken.

Hello Robot, Design museum Gent

Ik ben televisieverslaafd!

In de maand februari volgde ik een recordaantal televisieprogramma’s. Ik geniet iedere maandag van Blind getrouwd en kijk ook wekelijks trouw naar Taboe. Daarnaast keek ik in het begin van de maand met veel interesse naar M/V/X maar helaas bestond deze reeks uit slechts vier afleveringen.

Daarnaast ben ik, net als heel Nederland, in de ban van de zoektocht naar de mol. Zoals altijd heb ik slechts een flauw vermoeden, maar ik geniet ontzettend van mijn wekelijkse afspraak met Wie is de mol? Tot slot ben ik zo diep gezonken dat ik Temptation Island kijk. Ik ben er echt niet trots op, maar ik moet toch mee kunnen praten op mijn werk?! En bovendien is het de ultieme ontspanning.

Op het gebied van Science Fiction keken Jimi en ik in februari het derde seizoen van The 4400. Ik vind het ongelooflijk hoe sterk deze serie blijft en hoe de makers keer op keer weten te verrassen. Ik kan niet wachten om seizoen vier te kijken!

The 4400 season 3

Bestgelezen blogposts

♥ Hoe de verfilming van The 5th Wave mij enorm teleurstelde | Voor de vierde maand op rij is dit mijn bestgelezen artikel. Blijkbaar blijft deze film populair, ondanks het feit dat ik hem persoonlijk helemaal niet goed vond.

Mijn favorieten voor de Harland Award Boekprijs | Net als vorig jaar besprak ik mijn favorieten van de longlist. Helaas schopte geen een van mijn toppers het tot de shortlist, maar ik troost mezelf met het gevoel dat ik deze auteurs dan tenminste op mijn blog een beetje extra in de spotlights heb kunnen zetten.

♥ Een (bijna) perfect einde voor Under the Dome| Ook deze oude blogpost blijft het goed doen bij mijn bezoekers. Blijkbaar ben ik niet de enige fan van deze geweldige serie.

Under the Dome seizoen 3

Ondertussen op Boekvinder.be

Ook deze maand probeerde ik twee blogs tegelijkertijd in goede banen te leiden. Ik las iets minder Science Fiction, dus ten gevolge was mijn literaire blog iets actiever.

01/02: Literaire kalender februari
05/02: Wanneer waanzin de werkelijkheid overtreft
06/02: Literatuur aan de muur: deze klassiekers hangen in mijn woonkamer
08/02: Verdriet en onderdrukking heersen in het land der uitersten
11/02: Als de wereld zoals wij die kennen ten onder gaat
17/02: KORT. Een avond met en over het korte verhaal
18/02: 9 boeken die zich afspelen in de leefwereld van millennials
22/02: Een geplette brievenbus, een Saab en een zwerfkat
23/02: Hoe de literatuur haar eigen toekomst voorspelt
25/02: Het universele liefdesverhaal van de professor en de cyberbabe
26/02: Een echte boekenfan: vanaf nu vervoer ik mijn iPad in stijl!

Hoe was februari voor jou?
Gelezen in februari 2018

4 reacties

 • Annemieke

  1 maart 2018 at 09:07

  Mooie foto’s Marcia! De Gelukzoekers ziet er mooi uit!

  Reageer

  • Marcia

   4 maart 2018 at 16:20

   Dankjewel! Ik ga binnenkort aan De Gelukszoekers beginnen en ik hoop dat de verhalen net zo mooi zijn als de tekeningen 🙂

   Reageer

 • zwartraafje

  6 maart 2018 at 20:12

  Je foto’s zijn opnieuw prachtig en ik vind het ronduit indrukwekkend hoe je je werk kan combineren met het runnen van twee blogs en het lezen van tien boeken naast het kijken van al die series. Je gaat echt wel een beetje moeten opletten hoor. Binnenkort heeft iedereen door hoe je daar in slaagt en ben je die timeturner misschien wel een keertje kwijt. 😉

  Reageer

  • Marcia

   10 maart 2018 at 11:51

   haha ssst… verklap nou niet aan de mensen dat ik een timeturner heb 😉

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan