Mijn favorieten voor de Harland Award Boekprijs 2017

Net als vorig jaar laat ik graag mijn licht schijnen op de longlist voor de Harland Award boekprijs, een prijs voor het beste boek binnen het genre fantasy, science fiction, horror en magisch realisme binnen het Nederlands taalgebied. Van de 43 inzendingen op de longlist las ik er tot nu toe 6, staat er 1 op mij te wachten in mijn boekenkast en staan er 3 op mijn verlanglijstje.

In alle steden - Aukelien Weverling

In alle steden – Aukelien Weverling

Mijn absolute topfavoriet, van de boeken die ik las, is In alle steden. Deze dystopie schets een toekomstige maatschappij die net ver bij de onze vandaan ligt. De kloof tussen arm en rijk lijkt niet meer te dichten, het gaat er slecht aan toe in de zorg en surveillance is aan de orde van de dag. Achter de bijzonder mooie cover gaat een origineel en goedgeschreven verhaal verborgen. Geen boek boordevol actie, maar wel eentje met een waardevolle boodschap.

Enkele reis mars - Johan Bakker

Enkele reis mars – Johan Bakker

Enkele reis mars gaat over de eerste bemande missie naar de rode planeet. Vier astronauten maken de reis met als doel Mars te koloniseren, om nooit meer terug te keren. Aangezien het een gesponsorde reis is, worden de astronauten vanaf planeet aarde gevolgd door een reality programma. Het leukste aan dit boek vind ik het Hollandse randje door het personage Jonah Berger, alsook de manier waarop de maatschappijkritiek heel subtiel verpakt is.

Tot bloed op het droge

Tot bloed op het droge – Jerry Goossens

Met Tot bloed op het droge maakt Jerry Goossens de hedendaagse migratiepolitiek op een bijzondere manier inzichtelijk. Door een watersnoodramp waren de Nederlanders gedwongen te emigreren naar Noord-Afrika. Zij zijn nu ‘de ander’ en krijgen te maken met een hoop vooroordelen, zo worden ze bijvoorbeeld steevast Kazen genoemd. Het verhaal is grappig en schrijnend actueel tegelijkertijd, al ligt de nadruk wat mij betreft misschien net iets te veel op religie.

Conquistador

Conquistador – Johan Klein Haneveld

Deze verhalenbundel van Johan Klein Haneveld was voor mij een ware verrassing. Conquistador is een fijne bundel met twaalf uiteenlopende kortverhalen binnen het Science Fiction genre. Vaak staat de grens tussen mens en machine centraal, maar toch gebeurt dit iedere keer op een andere manier. De schrijfstijl van Johan Klein Haneveld is vlot en beeldend, waardoor het lezen voelt alsof je naar een film aan het kijken bent. De vele referenties naar andere Science Fiction auteurs doen de bundel overlopen van liefde voor het genre. Zeker lezen: ‘De klim’, ‘Conquistador’ en ‘De zelfmoordenaar’.

Arkhaii - Hannes Wielant

Arkhaii – Hannes Wielant

Vladis is een Arkhaii, een van de eerste mensen die onsterfelijk werden. Reizend op het ruimteschip de Kolonisator verwenst hij zijn eeuwige leven en het nietsontziende imperium van de mensheid. Zijn zinloze leven wordt gevuld met een vergeefse zoektocht naar een buitenaardse, intelligente soort. Terwijl het universum geteisterd wordt door een meedogenloze, onbekende vijand die het einde van Vladis’ zoektocht kan betekenen, raakt hij verwikkeld in het eeuwenoude geschil met zijn broer. Horen de Arkhaii nog steeds het voorbeeld te geven? Het boek is vlot en beeldend geschreven en het idee van de Arkhaii is origineel. Arkhaii is een prima debuut van Hannes Wielant.

De Gordiaanse kloof - Manon Spierenburg

De Gordiaanse Kloof – Manon Spierenburg

De Gordiaanse kloof is het tweede deel in de Out There serie van Manon Spierenburg. Hoewel ik dit boek een stuk beter vond dan het eerste boek, De kristallen sleutel, is het voor mij helaas geen hoogvlieger. De Gordiaanse kloof is een avontuurlijk boek voor tieners, maar voor mij persoonlijk bleef het een beetje oppervlakkig. Dit in combinatie met de vele referenties naar filosofie, literatuur en popcultuur, maakte het verhaal bovendien behoorlijk voorspelbaar.

Andromeda Jef Schokaert

To Be Read

Van de ingezonden boeken staan er ook nog vier op mijn lijstje om te lezen. Allereerst Andromeda van Jef Schokkaert. Ik kocht dit boek al op 1 oktober tijdens Jong Literair Geweld in Boekhandel Limerick, maar om de één of andere reden staat dit boek nog altijd op mij te wachten. Daarnaast ben ik heel benieuwd naar De man die niet schoot (Vincent Merckx), Een paar is twee (Toon Van Mierlo) en Syndroom (J. Sharpe).

Wat is jouw favoriet voor de Harland Award boekprijs?

Harland Awards Boekprijs

4 reacties

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan