Het derde seizoen van The 4400 deed me omvallen van verbazing

Titel
The 4400
Seizoen
3
Acteurs
Jacqueline McKenzie, Joel Gretsch, Patrick John Flueger
Jaar
2004 – 2007
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Jimi en ik zijn al sinds november in de ban van The 4400 en inmiddels hebben we ook het derde seizoen achter de kiezen. Hoewel veel series met het seizoen slechter lijken te worden, is hier bij The 4400 absoluut geen sprake van. De spanning zit er volop in, het plot blijft onverwacht en de personages worden goed uitgewerkt. Ik ben fan!

Let op! Als je seizoen een en seizoen twee van The 4400 nog niet gezien hebt, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over seizoen drie zelf spoiler ik natuurlijk niet.

De terugkeer van verdwenen mensen

Wanneer een grote komeet richting aarde raast, blijft de verwachte impact uit. In plaats van een catastrofale gebeurtenis keren duizenden verdwenen mensen terug op onze planeet, zonder ook maar een herinnering van wat er hun de afgelopen weken, maanden of zelfs jaren overkomen is. Een luguber detail: niemand van hen is ook maar een dag ouder geworden sinds het moment dat ze verdwenen. Sommigen van hen ontwikkelden een bijzondere gave.

De Amerikaanse overheid moet de 4400 repatrianten helpen hun leven opnieuw op te bouwen. Agenten Tom Baldwin en Diana Skoury van het National Threat Assessment Center (NTAC) staan nauw in contact met de 4400 en hebben in de eerste twee seizoenen al de nodige moeilijke situaties overwonnen. In dit derde seizoen krijgen ze maken met een nieuwe dreiging. Een aantal repatrianten hebben de terroristische Nova-groep opgericht en dreigen met een aanslag. Ondertussen doen er zich in het 4400 centrum een aantal verrassende veranderingen voor in de inwoners en moeten diverse NTAC medewerkers voor de rechtbank verschijnen omwille van promecine killers die ze de repatrianten hebben toegediend.

Een serie vol onverwachte plottwisten

Vaak worden series slechter met het seizoen, maar dat is voor The 4400 absoluut niet het geval. Het derde seizoen zit vol onverwachte plottwisten en is spannend van begin af aan, wanneer Dennis Ryland en zijn medestanders voor de rechtbank moeten verschijnen. Iedere aflevering zit bomvol actie en elke keer als je denkt te weten hoe het verhaal in elkaar zit, gaat het plot opeens een andere kant op.

Vooral de afleveringen Being Tom Baldwin (wát een mindfuck) en Gone (1) en Gone (2) waren geweldig. Bovendien eindigt ook dit seizoen met een cliffhanger van jewelste. Ik kan absoluut niet wachten om aan het volgende seizoen te beginnen – want wat gaat er nu komen?!

Hoewel The 4400 zich richt op spanning en actie zijn de personages en hun onderlinge relaties goed uitgewerkt. Ik voel me verwant met een aantal van hen. Stiekem vond ik het vleugje romantiek in dit seizoen ook erg fijn, vooral omdat het zo onverwacht kwam. Daarnaast blijft het tof om te zien hoeveel interessante paranormale krachten de makers weten te bedenken.

Als het uit bovenstaande recensie nog niet duidelijk is: ik ben fan van The 4400. De premisse van 4400 verdwenen mensen die terugkeren op aarde blijft interessant en de uitwerking is – ondanks de ietwat verouderde Special Effects – enorm goed. Iedere aflevering is spannend, je krijgt een goede band met de personages en de vele verwikkelingen zijn keer op keer onverwacht. Ook de extra’s zijn zeer tof om te bekijken. Ik kijk vol spanning uit naar seizoen vier!

The 4400 season 3

Eén reactie

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan