Vrouwen grijpen de macht in The Power

Marcia van der Zwan28 februari 2018100/1004
Titel
The Power
Auteur
Naomi Alderman
Uitgeverij
Penguin Books
Jaar
2016
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

The Power stond al een tijdje in mijn boekenkast op mij te wachten, maar afgelopen maand was het eindelijk zo ver. In dit boek van Naomi Alderman ontdekken vrouwen dat ze een kracht bezitten. Een kracht om pijn te doen of zelfs te doden. Alderman poneert hiermee een interessant gedachte-experiment. Hoe zou de wereld eruit zien als de vrouwen de macht in handen hadden? Een super tof verhaal en een absolute aanrader voor de feministen onder ons.

The Power

Als vrouwen kunnen doden

In The Power van Naomi Alderman ontdekken jonge meisjes overal ter wereld dat ze een bijzondere kracht bezitten. Met een eenvoudige beweging kunnen ze folterende pijnen veroorzaken en zelfs doden. Door hun gave te gebruiken kunnen de tienermeisjes ook volwassen vrouwen helpen hun kracht te vinden. Ineens hebben de mannen op aarde de macht niet meer in handen. De Dag van de Meisjes is aangebroken. Verschillende vrouwen komen in opstand tegen het gezag of gebruiken de gave in onmenselijke situaties. We zien seksslavinnen in opstand komen en er is een tienermeisje die haar adoptievader vermoord als hij haar verkracht. Op zulke momenten mag je best innerlijk applaudisseren voor de vrouwen die zich tegen hun tiran weten te keren.

Een verhaal verspreid over tien jaar

The Power volgt gedurende tien jaar de levens van vier verschillende personages: Roxy, Allie, Margot en Tunde. Allie en Roxy zijn beide tienermeisjes, terwijl Margot een volwassen vrouw is die carrière wil maken in de politiek. Tunde is het enige mannelijke hoofdpersonage. Hij reist de wereld rond om verslag te doen van de veranderingen die de krachten overal teweeg brengen, van sekseoorlogen tot de start van een nieuwe religie.

Het is heel interessant dat het verhaal van The Power tien jaar bestrijkt: een dergelijke omschakeling van machthebbers is immers niet in een aantal maanden gerealiseerd. Dit geeft het boek een zeer realistisch gevoel. Daarnaast heeft het verhaal een internationaal karakter, een groot deel van The Power speelt zich bijvoorbeeld af in het Midden-Oosten, waar vrouwen voor ze de kracht ontwikkelden voor bijna alles toestemming moesten vragen aan mannen.

The power- Naomi Alderman

Een aanslag op ons glazen plafond

Hoewel dit boek zich afspeelt in een nabije toekomst, heeft het verhaal wel degelijk met het heden te maken. Met The Power stelt Naomi Alderman het seksisme in onze huidige maatschappij aan de kaak. Wat zou er gebeuren als vrouwen zich niet langer laten onderdrukken, bijvoorbeeld doordat ze mannen fysiek de baas kunnen? Is onze samenleving een vredelievendere samenleving als vrouwen het bevel voeren? Een verhaal dat tot nadenken stemt, maar tegelijkertijd een duidelijke boodschap met zich meedraagt: het is belangrijk dat vrouw en man, van eender welk ras, welke geloofsovertuiging of welke seksualiteit, evenveel macht hebben. Want een wereld met enkel vrouwen aan de macht is in de visie van Alderman absoluut geen pretje.

Persoonlijk kon ik me heel goed vinden in de thematiek van The Power. Want hoewel ik veel feministische vriendinnen heb, zou ik mezelf niet snel als zodanig omschrijven. Ik wil geen vrouwen aan de macht, maar ik wil gelijke rechten voor iedereen. Ik wil dat je geslacht niets maar dan ook niets te maken heeft met de kansen die je krijgt in het leven en de identiteit die anderen je toeschrijven. (Ja, ik weet dat dat ook feministisch is maar misschien houd ik gewoon niet zo van die term..)

The Power is echt een fantastisch boek! De spanning wordt goed opgebouwd, de personages zijn levensecht en er wordt venijnig uitgehaald naar de mannenwereld die onze maatschappij is. De e-mails aan het einde van het boek zijn helemaal geniaal en plaatsen het verhaal op een bijzondere wijze in een nog sterker perspectief. Een aanrader.

The power- Naomi Alderman

de-machtLees je liever in het Nederlands? The Power verscheen als De macht bij Atlas Contact.

4 reacties

 • Karlijn

  28 februari 2018 at 09:39

  Ik heb dit boek gereserveerd bij de bibliotheek, ben er echt superbenieuwd naar! Er stond laatst (een paar weken geleden?) een interview met de schrijfster in de weekendeditie van De Volkskrant, was ook erg interessant om te lezen.

  Reageer

  • Marcia

   28 februari 2018 at 19:56

   Ik ga eens kijken of ik dat interview online kan teruglezen! Afgaand op de boeken die ik voorbij zie komen op je blog, denk ik dat je dit boek heel goed gaat vinden 😀 Veel leesplezier!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan