Koorts: Een survival of the fittest in een post-apocalyptisch Zuid-Afrika

Marcia van der Zwan19 februari 2018100/1005
Titel
Koorts
Oorspronkelijk
Koors
Auteur
Deon Meyer
Uitgeverij
A.W. Bruna
Jaar
2017
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Een collega tipte mij onlangs Koorts van Deon Meyer. Toen ik dezelfde tip voorbij zag komen op social media besloot ik dit boek uit de bibliotheek te halen. Het bleek een dikke pil, maar ik genoot van alle 539 pagina’s. Meyer heeft een zeer origineel post-apocalyptisch verhaal geschreven dat zich afspeelt in Zuid-Afrika: een locatie waar ik nog weinig bekend mee ben. Mede hierdoor bleek het boek een voltreffer.

Koorts - Deon Meyer

Een allesverwoestend virus

Willem Storm en zijn zoon Nico behoren tot de weinige overlevenden in Zuid-Afrika – en de rest van de wereld – van een allesverwoestend virus. Slechts vijf procent van de mensen op aarde zal de pandemie en haar gevolgen overleven. Na de uitbraak van de koorts zwerven vader en zoon een tijdlang met zijn tweeën rond. Maar dan heeft Willem een idee. Hij wil een nieuwe samenleving opbouwen bij de stuwdam bij Vanderkloof, vanwege de beschutte ligging en de mogelijkheid om elektriciteit op te wekken. De woongemeenschap krijgt de naam Amanzi en begint al snel te groeien. Van alle uithoeken van Zuid-Afrika stromen mensen toe om zich in de nederzetting te settelen. Maar het gevaar ligt overal op de loer. Een extreem koude winter zorgt bijvoorbeeld voor een voedseltekort. De aanwezige benzine lijkt steeds sneller op te raken en dan krijgen ze ook nog te maken met aanvallen van buitenaf.

Jaren later schrijft Nico Storm, inmiddels in de veertig, zijn memoires. We lezen over de momenten waarop zijn hart werd gebroken, zijn loyaliteiten op de proef werden gesteld en over zijn pijnlijkste herinnering: de moord op zijn vader.

Koorts - Deon Meyer

Een post-apocalyptische detective

Op het eerste gezicht lijkt Koorts een thriller of een detective. Het boek opent met de zin: “Ik wil je vertellen over de moord op mijn vader.” Algauw blijkt het boek echter veel meer dan dit. Deon Meyer schetst een post-apocalyptische maatschappij waarin Willem Storm volgens zijn idealen een nieuwe samenleving probeert te stichtten. Samen met zijn raadgevers in het Comité proberen ze alle inwoners tevreden te houden. Hierdoor is het ook een erg filosofisch verhaal, alsook een verkenning van de vraag: wat als we als mensen opnieuw kunnen beginnen met onze samenleving? Hoe pakken we dat aan? Daarnaast is het ook het verhaal van Nico, een jongen die moet opgroeien in een wereld na de koorts. Hij moet vele offers brengen om zichzelf en zijn vader in veiligheid te brengen.

Vanaf pagina één was ik direct aan het boek gekluisterd door de schrijfstijl van Deon Meyer. Hij weet de wereld zo realistisch te schetsen dat je post-apocalyptisch Zuid-Afrika tot in de details voor je ziet, terwijl de vaart nergens uit het verhaal gaat. De personages voelen levensecht aan en de kort hoofdstukken zorgen dat je iedere keer meer wilt. Verder lezen is de enige optie.

Koorts - Deon Meyer

De geschiedenis van Amanzi

De fragmenten zoals opgetekend in het Amanzi-geschiedenisproject door Willem Storm en Sofie Bergman zorgen dat je de vele personages, alsook de wereld na de koorts beter leert kennen en begrijpen. Deze teksten vormen een fijne afwisseling in het verhaal van Nico. De fragmenten dragen echter altijd wat bij aan het grotere geheel. Nico combineert zijn verhaal met de getuigenissen van de geïnterviewden in het Amanzi-geschiedenisproject tot één verhaal. Het plot zit tot echt in de details goed in elkaar en ik vond het einde ontzettend onverwacht.

De memoires van Nico Storm

De retrospectieve schrijfstijl is bovendien erg tof. Koorts bevat de memoires van Nico Storm die terugkijkt op zijn leven na de uitbraak van de koorts. Dat betekent dat hij soms al verwijst naar situaties en gebeurtenissen die voor jou als lezer nog in de toekomst zijn. Dit maakt het verhaal heel spannend. Hoewel je al van begin af aan weet dat de vader van Nico Storm dood zal gaan – het staat zelfs op de voorkant van het boek. Zie je er toch enorm tegenop dat het gebeurt. Ik hoopte tot aan het einde dat het niet zou gebeuren.

Koorts is een post-apocalyptisch verhaal gesitueerd in Zuid-Afrika. Niet alleen in locatie onderscheidt dit boek zich van de vele anderen in het genre. Ook het plot zit uitmuntend in elkaar. Hoewel Deon Meyer een overvloed aan personages opvoert in het verhaal, voel je je als lezer bij alles en iedereen betrokken. Met zijn memoires kijkt Nico Storm terug op zijn leven na de uitbraak van een allesverwoestend virus. De stem van Nico voelt authentiek en de retrospectieve schrijfstijl maakt het boek erg origineel. Het is spijtig wanneer deze memoires tot een einde komen. Ik zou nog veel meer willen lezen over de samenleving in Amanzi. Een prachtig boek en een absolute aanrader voor fans van De oversteek trilogie.

Bibliotheekbuit

5 reacties

 • Evelyne

  19 februari 2018 at 16:54

  Alleen jammer van die lelijke cover… Ik zou zelf nooit naar dit boek grijpen daardoor én ik had zo’n beetje het idee dat de boeken van Deon Meyer enkel voor mannen waren (zo van die typische mannenlectuur met stoere venten en veel schieten – waar ik dat vandaan haal, weet ik zelf niet 😛 ).

  Maar nu ik jouw bespreking lees, blijkt het compleet anders te zijn. 😉

  Reageer

  • Marcia

   19 februari 2018 at 21:30

   Ik vind de cover nog meevallen eigenlijk. Er wordt overigens ook wel veel geschoten in het boek, maar dat is niet de hoofdzaak.

   Reageer

 • zwartraafje

  22 februari 2018 at 10:10

  Ik ben maandag zelf eindelijk ook nog eens tot bij de plaatselijke bibliotheek geraakt en kwam vervolgens met 13 stuks terug naar huis. Iets andere verhalen die ik doorgaans zou kiezen vermits ik een lijstje bijhad met titels die in aanmerking kwamen voor de Verbeelding Book Challenge. Zo las ik de graphic novel Stockholm Zuid (een titel met een plaatsnaam), een kinderboek Bang voor de tandarts (auteur/illustrator met dezelfde initialen als jij), de graphic novel Iko (speelt zich deels op de maan en dus in de ruimte af) en ben ik momenteel 100 x Annie aan het lezen (een boek met een X in de titel). Zo gaat het natuurlijk wel ineens snel vooruit met die challenge. 🙂

  Reageer

  • Marcia

   22 februari 2018 at 21:02

   Wow 13 boeken uit de bib! En ik voelde me al schuldig dat ik er hier nog 8 heb liggen (waarvan slechts 3 nog ongelezen zijn..) Goed voor mn reading challenge, maar slecht voor de ongelezen boeken in eigen kast haha 😉

   Reageer

   • zwartraafje

    24 februari 2018 at 09:48

    Er zaten gelukkig veel graphic novels en zelfs een prentenboek bij dus ik zal er vrij snel doorheen zijn. 🙂

    Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan