Dante: wanneer een slaaf de macht in handen krijgt

Marcia van der Zwan17 februari 201880/1003
Titel
Dante 1
Auteur
Miriam Borgermans
Serie
Slaves #2
Uitgeverij
Clavis
Jaar
2017
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

In december 2016 maakte ik kennis met de Slaves serie van Miriam Borgermans door middel van het boek Raven, waarin een opstandige slavin beschuldigd werd van de moord op een machtig man. Ik genoot van dit verhaal en was dan ook erg benieuwd naar het volgende boek in de reeks: Dante.

Dante - Miriam Borgermans

Een slaaf op de dodenlijst

Dante staat als Trasher slaaf op de dodenlijst van het Bastion. Wanneer hij terugkeert van een dodelijke missie in de ruimte, volgt meteen een tweede levensgevaarlijke opdracht. Tegen zijn zin moet Dante zich voordoen als Vrije en het moordonderzoek naar Ghassan Aboud leiden, waarvan de slavin Raven beschuldigd wordt. Tijdens zijn onderzoek wordt hij van alle kanten tegengewerkt. Buigt Dante of breekt hij eindelijk?

In Raven, het eerste deel van de Slaves serie, maakten we kennis met de slavin Raven. Ze is een opstandige laatstejaars studente aan een Delicatus slavenschool. Delicatusslaven zijn hoogopgeleide slaven, maar desondanks hebben ze meestal geen lang leven voor de boeg. Slaven worden overgeleverd aan de willekeur van hun meester en gaan vaak een gruwelijk einde tegemoet. Als Raven aan de machtige Genoot Ghassan ABoud wordt verkocht, lijkt ze aan een dergelijk lot te kunnen ontsnappen. Tot Ghassan vermoord wordt en Raven als schuldige wordt aangewezen.

Hetzelfde verhaal uit een ander standpunt

Het verhaal in Dante speelt zich gelijktijdig af met het verhaal in boek één. Het is dus geen vervolg zoals we dat binnen het Young Adult genre gewend zijn. We krijgen hetzelfde verhaal maar vanuit een heel ander standpunt. Je zou denken dat het verhaal hierdoor voorspelbaar en saai wordt, maar niets is minder waar. Het leven van Dante staat ver genoeg af van dat van Raven om niet te  veel overlapping te hebben, terwijl je ondertussen steeds meer bekende personages de revue ziet passeren. Daarnaast moet ik ook eerlijk toegeven dat het voor mij al lang geleden was dat ik het eerste boek las – en dat ik veel details al was vergeten.

Dante - Miriam Borgermans

Origineel en boordevol actie

Ik vond Dante een heel spannend en origineel dystopisch verhaal boordevol actie. Het verhaal leest vlot en ik wilde voortdurend weten hoe het verder zou gaan. De vele achtervolgingsscènes waren misschien niet helemaal aan mij besteed, maar verder was het echt een feestje om te lezen. Omdat ik de laatste tijd niet meer zo’n fan ben van Young Adult vond ik het moeilijk om aan dit toch wel dikke boek te beginnen, maar tijdens het lezen waren mijn twijfels helemaal weg.

Duiding ontbreekt

Een klein minpuntje vind ik overigens wel dat de wereld waarin Dante en ook Raven zich afspelen weinig duiding krijgen. Uit het vorige boek weet ik nog dat het verhaal zich afspeelt in het jaar 2558. De rijke elite heeft het voor het zeggen. Door overbevolking, outsouring en nieuwe technieken als Artificiële Intelligentie en robotica zijn er bijna geen banen meer. Hierdoor moet de ‘gewone mens’ gedwongen als slaaf werken. Wat mij betreft mag dergelijke achtergrondinformatie iets meer een plaats krijgen in het verhaal.

Hoewel de dikte van Dante me op voorhand een beetje afschrikte, bleek het boek een echte pageturner te zijn. Het verhaal, dat zich afspeelt in een dystopische toekomst, zit boordevol actie en geeft een heel nieuwe dimensie aan boek één. Wat mij betreft had de world building iets meer uitgediept mogen worden. Want hoe is het tot deze wereld gekomen? Een serie om in de gaten te houden.

Dante - Miriam Borgermans

Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

3 reacties

 • Marieke

  17 februari 2018 at 14:21

  Dat klinkt erg goed! Misschien dat ik deze toch maar op mijn TBR moet zetten. Door jou review ben ik helemaal enthousiast geworden 🙂

  Reageer

 • Vivian (@VivianvLeeuwen)

  20 februari 2018 at 15:55

  Ik heb onlangs Raven gelezen en vond het een goed verhaal, maar echt te dik en in het laatste deel ronduit saai voor mijn gevoel. Het tweede boek trekt me dan ook helemaal niet, eigenlijk jammer – want het verhaal is echt goed.

  Reageer

  • Marcia

   22 februari 2018 at 21:01

   Ik vond Raven toentertijd wel heel goed, maar dat is alweer een tijdje geleden. Dante is eigenlijk een heel ander verhaal: ook qua spanningsopbouw. Dus misschien kun je het boek toch nog een kansje geven? 😉

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan