Januari: ik las 15 boeken en ik kocht er 14 (oeps!)

De eerste maand van 2019 zit er alweer op! Ik begon januari met een weekje verlof, waarin ik meteen goed van start ging met mijn reading challenge. In totaal las ik deze maand vijftien boeken en ik voegde er veertien aan mijn collectie toe.

Murat Isik

14 nieuwe boeken in mijn kast

Het eerste boek dat ik in 2019 aan mijn collectie toevoegde, kreeg ik cadeau van mijn schoonmoeder: Verloren van Blake Crouch. Na het lezen van Dark Matter en Vlucht ben ik heel benieuwd geworden naar meer boeken van deze auteur!

Ik begon het jaar bovendien met een bestelling bij Awesomebooks. Ik kocht drie boeken van Ali Smith: The AccidentalThere but for the en Public Library. Ook The end we start from (Megan Hunter), The Testament of Jessie Lamb (Jane Rogers) en The Rapture (Liz Jensen) kwamen terecht in mijn digitale winkelmandje. Bij mijn favoriete boekwinkel in Gent, boekhandel Limerick, kocht ik Verloren grond van Murat Isik.

Van uitgeverij HarperCollins ontving ik een recensie-exemplaar van Jinxed (Amy McCulloch).

non-fictie boeken

Daarnaast trakteerde ik mezelf op een stapeltje non-fictie boeken. Ik kocht Damn, Honey (Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen), Nooit meer te druk (Tony Crabbé), Feminists don’t wear pink (onder redactie van Scarlett Curtis) en Fokking druk (Thijs Launspach).

Op het nippertje van de maand ontving ik een recensie-exemplaar van Woorden temmen: 24 uur in het licht van Kila & Babsie. Een poëtisch doe-boek.

Gelezen januari 2019

Ik las 15 boeken

In januari las ik slechts een recensie-exemplaar. Verder las ik zeven boeken uit eigen kast en zeven bibliotheekboeken. De teller ongelezen boeken staat op 112. Voor 2019 heb ik me voorgenomen om iedere maand minstens een dichtbundel en een non-fictie boek te lezen. Dat is deze maand ruimschoots gelukt.

The Uninvited – Liz Jensen
De Mol – Bart Debbaut
♥ Wolfskers – Jenny Erpenbeck
♥ The Leftovers – Tom Perrotta
♥ Vrouwland – Rachida Lamrabet
Dwaallichten – Gerda Blees (b)
The End We Start From – Megan Hunter
High Rise – J.G. Ballard
♥ Hoe word je alles? – Emilie Wapnick
Jinxed – Amy McCulloch *
♥ Damn, Honey – Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen
♥ Stoppen met roken in 87 gedichten – Dimitri Verhulst
♥ Verloren grond – Murat Isik
♥ ik ben al 11 jaar geen 16 meer – Roos Rebergen
♥ Mannen leggen me altijd alles uit – Rebecca Solnit

* = recensie-exemplaar
(b) = recensie op boekvinder.be

Dwaallichten - Gerda Blees

Ik las ook nog FanFiction!

Daarnaast las ik deze maand twee prachtige FanFiction verhalen. Ik begon met Not only a granger (37 hoofdstukken, 253,672 woorden). Daarna las ik op aanraden van Liesbet Life Renovations (34 hoofdstukken, 298,913). In dit verhaal is Dumbledore de slechterik en krijgt The Dark Lord steeds meer menselijke trekjes. Heel tof! Ik begon ook aan het vervolg Life Agendas maar na nachten op rij te dromen over Voldemort en achtervolgingen legde ik het verhaal toch maar even weg.

The Lost World: Jurassic Park

Ondertussen op het scherm

Deze maand zag ik twee geweldige dinofilms: Jurassic Park III en Jurassic World. Zo leuk!  Daarnaast zag ik Green Book in de cinema op 30 januari. Ik genoot van de film die precies de juiste combinatie maakte tussen humor en verdriet. Ik lachte en ik huilde.

Daarnaast keken Jimi en ik de televisiereeks Als de dijken breken. Wat een prachtige Vlaams-Nederlandse co-productie. Ik hield van het verhaal over een watersnood anno nu. De verschillende personages voelden ontzettend realistisch en de Special Effects waren zeer goed gedaan. Een aanrader.

Verder ben ik verslaafd aan verschillende tv-programma’s, waaronder De WeekendenWie is de mol? en Flikken Maastricht.

Serie: Als de dijken breken

Bestgelezen blogposts

Een (bijna) perfect einde voor Under the Dome | Deze recensie blijft het jaar in jaar uit goed doen. Er zijn waarschijnlijk nog veel mensen die naar deze serie kijken. Bij mij begint het ondertussen ook te kriebelen om nog eens opnieuw bij het eerste seizoen te beginnen!

Een boekig jaaroverzicht | Ook mijn terugblik op 2018 werd een groot aantal keer gelezen.

Ik heb een Slytherin sjaal! | Tot slot werd ook deze prachtige creatie van Zwartraafje enorm vaak bewonderd op mijn blog.

Slytherin Sjaal gemaakt door Liesbet, Zwartraafje

Bordspellen van de maand

In januari speelden we verrassend vaak Kolonisten van Catan met Jimi’s vader en diens vriendin. Tot iedereens ongenoegen bleef ik maar potjes winnen. Ik eindige bovendien het oude jaar door het laatste potje te winnen – en won ’s nachts meteen het tweede potje. En daar bleef het dus niet bij.

Daarnaast speelden we een aantal keer Carcassonne en ook Uno kwam af en toe op tafel. Ook testen we het bordspel Jurassic World en dat bleek heel leuk te zijn. Een aanrader voor fans van coöperatieve spellen als Het verboden eiland.

Ondertussen op Boekvinder.be

Januari was ook op mijn andere blog een zeer goede maand. Voor het eerst haalde Boekvinder meer unieke bezoekers per maand dan Oog op de Toekomst. Dat is toch wel een mijlpaal. Al gaat het me verhaal om het schrijven van interessante artikelen. Deze kwamen er in januari online:

03/01: Een kind van God: schets van de multiculturele samenleving
05/01: Deze 11 boeken las ik in december
07/01: Ik ben weer velen: het poëtische verhaal van een verloren liefde
15/01: De goede zoon: een futuristische autobiografie
19/01: De eerste persoon en andere verhalen: slimme en scherpe verhalenbundel
21/01: De dagen die ik liefheb: scheurkalender met fijne versjes
27/01: Paarse hibiscus: opgroeien met een tirannieke vader
29/01: Kraaien tellen: hoe verlies tot zelfdestructie leidt
31/01: Dwaallichten: gedichten om in te verdwalen

Hoe was januari voor jou?

4 reacties

 • zwartraafje

  10 februari 2019 at 16:37

  Haha, na dat lijstje met fanfiction-tips dat je me hebt bezorgd ben ik blij dat ik er ook eens eentje kon tippen. Misschien moet ik ze vanaf nu maar ergens opslagen want ik heb er ondertussen nog wel enkele leuke gelezen (waarvan ik jammer genoeg de titel niet meer weet). Het duurt ongetwijfeld nog even vooraleer mijn tbr op 112 staat maar beetje bij beetje begint hij toch te zakken. Het zou waarschijnlijk sneller gaan mocht ik geen fanfictie meer lezen maar tja, daar is nu eenmaal moeilijk aan te weerstaan hé. Wel grappig dat de blogpost over je Slytherin-sjaal zoveel werd gelezen.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   10 februari 2019 at 17:34

   Binnenkort krijg je allemaal aanvragen van mensen die ook zo’n mooie sjaal willen 😉

   Reageer

 • Annemieke

  13 februari 2019 at 08:43

  Damn Honey wil ik ook nog graag eens scoren. Volgens mij heb je een fijne Januari gehad. 😀

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   13 februari 2019 at 09:56

   Ja, het was inderdaad een heerlijke maand! Hopelijk geldt dit ook voor de rest van het jaar 😀

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan