Het verboden eiland: een spannend bordspel dat je samen wint

Marcia van der Zwan6 september 201680/1006
Titel
Het verboden eiland
Auteur
Matt Leacock
Illustraties
C.B. Canga
Uitgever
White Goblin Games
Jaar
2011
Spelers
2-4
Speelduur
ca. 30 minuten
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Eén van mijn favoriete bordspellen is Het verboden eiland, een spel van White Goblin Games. Dit is een coöperatief spel, wat betekent dat alle deelnemers moeten samenwerken om het spel te winnen. En geloof mij; het is absoluut mogelijk om van een bordspel te verliezen! Het verboden eiland is een spel dat bij ons vaak op tafel komt omdat het iedere keer anders is en je het zo spannend kunt maken als je wilt.

Het Verboden Eiland

Schatzoeken op een zinkend eiland

In Het verboden eiland gaan de avonturiers op zoek naar vier schatten: het Kristal van Vuur, het Standbeeld der Wind, de Kelk der Oceaan en de Steen der Aarde. De Archeërs verborgen deze schatten op het Verboden Eiland – uit angst dat de schatten in verkeerde handen zouden vallen – en ontwierpen dit eiland zo dat het zou zinken als indringers proberen de schatten te stelen. Het team van avonturiers moet samenwerken om het eiland te slim af te zijn en alle schatten te vinden, voordat het eiland is gezonken.

Het verboden eiland bestaat uit 24 losse eilandtegels die dubbelzijdig gedrukt zijn (een normale kant en een overstroomde kant). Door middel van de overstromingskaarten raken er iedere beurt tegels overstroomd. Wanneer de overstromingskaart van een al overstroomde tegel opnieuw gepakt wordt, verdwijnt deze tegel uit het spel – en wordt het eiland kleiner.

Het Verboden Eiland

De avonturiers komen aan

Iedere speler kruipt in de rol van een avonturier, elk met een unieke eigenschap. Zo mag de verkenner bijvoorbeeld diagonaal bewegen en/of droogleggen en kan de duiker onder overstroomde of verdwenen eilandtegels door zwemmen. Het de bedoeling dat de avonturiers van iedere schat vier kaarten verzamelen om de desbetreffende schat op te graven. Ondertussen is het belangrijk om een zo groot mogelijk gedeelte van het eiland droog te houden, want hoe meer tegels er verdwijnen, hoe groter de kans dat je nooit meer van het eiland af komt.

Iedere beurt ziet er als volgt uit:

 1. Voer 0-3 acties uit
  Verplaatsen, een tegel droogleggen, een schatkaart aan iemand geven of een schat vinden
 2. Trek twee kaarten uit de schatstapel
  Let op: je mag slechts 5 kaarten in je hand hebben
 3. Trek zoveel overstromingskaarten als de waterstand aangeeft
  Iedere beurt overstromen er tegels van het eiland

In de schatstapel zitten bovendien drie Het water stijgt!-kaarten, die ervoor zorgen dat de waterstandmeter stijgt. Hierdoor wordt het steeds moeilijk om droge voeten te houden.

Het Verboden Eiland

Jouw team wint het spel wanneer je alle vier de schatten hebt gevonden, iedereen op de Dwazenlandplaats staat én je een Helikoptervluchtkaart speelt. Dan kun je het eiland veilig per helikopter verlaten en elkaar een welverdiende high five geven!

Je kunt het spel echter op vier manieren verliezen:

 1. Als beide Tempels, Grotten, Tuinen of Paleizen verdwenen zijn voordat je de bijbehorende schat hebt gevonden. Dan is het niet meer mogelijk om alle schatten te verzamelen.
 2. Als de Dwazenlandplaats verdwijnt; je zult voor altijd op het eiland moeten blijven.
 3. Als een speler op een verdwijnende tegel staat en niet naar een andere tegel kan zwemmen en hierdoor verdrinkt. Je wint als een compleet team of niet.
 4. Als de waterstand het niveau met het doodshoofd bereikt.

Het Verboden Eiland

Een waanzinnig mooi vormgegeven spel

Ik ben vooral fan van Het verboden eiland door de mooie vormgeving. De tegels van het eiland zien er zo mooi uit dat je je daadwerkelijk op een bijzonder eiland waant. Daarnaast is het super leuk om samen te spelen in plaats van tegen elkaar. Je mag iedere beurt overleggen over je acties, waardoor er veel interactie is tussen de deelnemers.

Door de verschillende krachten van elk personage is ieder spel anders. Natuurlijk heb ik mijn favorieten, maar ik probeer toch iedere keer at random een karakter te kiezen. Het spel is zowel leuk voor twee spelers als voor vier. Sommige spellen in de categorie 2-4 spelers spelen toch het leukste met een specifiek aantal spelers, maar dat is bij Het verboden eiland niet het geval.

Het verboden eiland

Ook vind ik het fijn dat je de moeilijkheidsgraad naar wens kunt instellen, al moet ik eerlijk toegeven dat ik ook weleens op het laagste niveau verloren heb. Soms komt er ook een beetje geluk bij kijken.

Het verboden eiland is geen ingewikkeld spel en daarom de ideale keuze om een spellenavondje mee te starten. De diversiteit aan karakters en het zelf neerleggen van het eiland zorgt ervoor dat ieder potje anders is. Elke keer als de waterstand stijgt, doet de spanning aan tafel dat ook. Een gezonde dosis geluk, een slimme strategie en een goede samenwerking zullen je helpen om veilig van het eiland te komen.Het verboden eiland

6 reacties

 • Daenelia

  6 september 2016 at 11:48

  Oh ja, wij spelen heel veel coöperatieve spellen. Van dezelfde makers hebben wij de Vergeten Stad, met eenzelfde principe, maar dan met zand en uitgraven, en wat kleine andere aanpassingen. Het is inderdaad een fijn (kort) spel om tussendoor te spelen, niet te ingewikkeld, dus ook als familiespel erg leuk. Zowel grootouders als kleinkinderen (vanaf een jaar of 10 denk ik) kunnen dit spelen. Maar ook met z’n tweetjes is het leuk. Zeker als je met iemand speelt die niet zo fijn om kan gaan met verliezen …

  Reageer

  • Marcia

   6 september 2016 at 13:38

   Ik twijfel nog om De Vergeten Stad te kopen, ik ben bang dat het misschien té veel overeenkomsten heeft met Het Verboden Eiland..

   Reageer

 • Bregje

  6 september 2016 at 22:37

  Dit spel ziet er inderdaad heel mooi vorm gegeven uit! Ik speel eigenlijk niet zo vaak bordspellen, dus ik wist niet eens dat coöperatieve spellen bestonden maar dat klinkt ook wel erg leuk eigenlijk! Misschien toch maar eens mijn familie/vriendinnen vaker overhalen om een bordspel te doen! Leuk dat je hier nu ook berichten over plaatst 🙂

  Reageer

  • Marcia

   8 september 2016 at 10:17

   Dit is een heel goed spel om je spellenverslaving mee te beginnen 😉

   Reageer

 • ricardo

  7 september 2016 at 10:32

  Ik ken dit spel niet maar dit klinkt reuze interessant.
  Denk dat dit een ontzettend gaaf spel is om te spelen.
  Ik ga ‘m onthouden!

  Reageer

 • Nancy

  8 september 2016 at 16:39

  Deze moet ik onthouden!
  Bedankt voor de tip 🙂

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan