Mijn 2018: Een boekig jaaroverzicht

Ik kan bijna niet geloven dat 2018 er alweer op zit. Het jaar is voor mijn gevoel voorbij gevlogen. In totaal las ik 111 boeken en voegde ik er 108 aan mijn collectie toe. Voor mijn werk ging ik verschillende keren naar het buitenland, ik ontmoette diverse auteurs en zag drie van mijn helden in levende lijve. Ook kwamen er enorm veel toffe boekgerelateerde evenementen op mijn pad. Kijk je mee naar mijn 2018?

helden 2018

Ik zag drie van mijn helden

2018 was het jaar waarin ik drie van mijn helden in levende lijve op het podium zag. Zo ging ik in Amsterdam naar een lezing van niemand minder dan Margaret Atwood. Wat een prachtvrouw is het toch! Haar lezing was ontzettend inspirerend.

Woensdag 11 april ging ik naar de masterclass van Guillermo del Toro, oscarwinnend regisseur alsook auteur van het geweldige The Strain. Ik was echt zwaar onder de indruk van zijn flamboyante persoonlijkheid, zijn levenswijsheden en zijn fantastische filmoeuvre. Een avond om nooit te vergeten.

Bovendien zag ik mijn jeugdheld Harrie Jekkers optreden met het Klein Orkest. Een goed jaar wat betreft bijzondere mensen dus!

Margaret Atwood Lezing

Mijn leesjaar in cijfers

In 2018 las ik 111 boeken, waarvan:

 • 23 Engelstalige en 88 in het Nederlands;
 • 51 Science Fiction boeken en 60 andere boeken;
 • 17 boeken uit de bibliotheek, 68 eigen boeken en 26 recensie-exemplaren;
 • 56 boeken van een vrouwelijke auteur en 55 boeken geschreven door een man.

leesjaar 2018

Ik stond in de krant

Op woensdag 28 maart verscheen er een interview met mij in De Morgen. Ik vertelde over mijn favoriete boeken en mijn leesgewoontes.

Wonen in de Boeken - De Morgen

Mijn favoriete Science Fiction boeken van 2018

Hoewel ik me in 2018 ook terug op (vertaalde) literatuur en romans stortte, las ik ook nog altijd enorm veel Science Fiction. Dit zijn de beste boeken die ik het afgelopen jaar binnen dit genre gelezen heb:

♥ Ready Player One – Ernest Cline
♥ Koorts – Deon Meyer
♥ The Power – Naomi Alderman
♥ The Strain – Guillermo Del Toro
♥ Quarantaine – Erik Betten
Concept M – Aafke Romeijn
♥ The Heart Goes Last – Margaret Atwood
The Last One – Alexandra Oliva
The Wanderers – Meg Howrey
They Both Die At The End – Adam Silvera
Vox – Christina Dalcher
One Way – S.J. Morden
Vlucht – Blake Crouch
♥ Departure – A.G. Riddle
Rode klok – Leni Zumas

Een workshop BookTube en op de radio

Op de slotdag van De Inktvinger, op donderdag 15 maart, gaf ik een workshop BookTube en diezelfde donderdag was ik op radio MNM te horen, waar ik in Planeet De Cockvertelde over mijn beide boekenblogs.

Boekvinder.be: Hebban Boekenblog van het jaar

Mijn andere website Boekvinder.be werd het afgelopen jaar overigens ‘Hebban boekenblog van het jaar 2018’. Een groot compliment! Naast de lovende woorden van de Hebban Crew kreeg ik ook nog eens een taart opgestuurd. En die was heerlijk!

London Boek Haul
Ik verbleef voor mijn werk een weekendje in Londen en ik kwam met elf nieuwe boeken thuis.

108 nieuwe boeken

Hoewel ik van plan was om minder boeken te kopen in 2018 – en het aantal ongelezen boeken in mijn kast drastisch te laten dalen – heb ik er het afgelopen jaar maar liefst 108 aan mijn collectie toegevoegd. Het gaat hierbij om:

 • 11 cadeaus;
 • 11 gewonnen boeken;
 • 28 recensie-exemplaren;
 • en 58 aangekochte boeken.

Yalfest Vlaanderen

Vrijdag 20 april ging ik naar de allereerste editie van Yalfest Vlaanderen, waar ik bovenstaande vlog maakte. Het was tof om al mijn boekenvriendinnen te zien en ook de kleinschaligheid van het event sprak mij aan. Daarnaast kreeg ik de kans om Sara Holland en Kass Morgan even kort te interviewen, wat erg leuk was.

Clavis Book Café

Zaterdag 28 april was ik moderator op het Clavis Book Café. Ik reisde helemaal af naar Hasselt, maar gelukkig werd het een enorm gezellige dag. Daarnaast was het tof om verschillende auteurs te interviewen. Het eerste gesprek was met de debutante Nell De Smedt over Circé. Vervolgens sprak ik met Luc Hanegreefs en Miriam Borgermans over world building en tot slot had ik een dubbelinterview met Chinouk Thijssen en Kaat De Cock. Tussendoor deed ik mee aan een workshop handlettering (niets voor mij!) en genoot ik van de overheerlijke taart en het gezelschap.

Clavis Book Cafe
Met Annelies en Liesbet op het Clavis Book Café!

Dag van het Fantastische Boek

Zaterdag 14 april ging ik ‘eventjes’ heen en weer naar Amsterdam voor de Dag van het Fantastische Boek. Van uitgeverij Lebowski mocht ik tijdens het blok True Fictionvertellen over mijn favoriete science fiction klassieker. Verder woonde ik presentaties van Ronald Giphart, Auke Hulst, Thomas Olde Heuvelt en Jerry Goossens bij. Het was een heel toffe dag.

Huis van het Spannende Boek

Op uitnodiging van de auteur W.A. Dehairs ging ik 13 oktober naar Het huis van het Spannende Boek. Diverse auteurs, waaronder Willy en Steven Bogaerts, Hugo Luijten en W.A. Dehairs werden geïnterviewd over hun boek. Anderen lazen voor uit hun thrillers. Tussendoor was er muziek en een hapje en een drankje. Een hele fijne avond in het Guislain!

Willy en Steven Bogaerts tijdens Huis van het Spannende Boek.

Deze Science Fiction films keek ik

In 2018 heb ik natuurlijk ook een aantal Science Fiction films gezien, namelijk:

♥ 2012: Ice Age
♥ Being John Malkovich
♥ Downsizing
♥ Fahrenheit 451
♥ The Games Maker
♥ I’m a cyborg, but that’s ok
♥ Jumanji
♥ Jurassic Park
♥ Jurassic Park: The Lost World
♥ The Jurassic Games
♥ La Piel Que Habito
♥ Ready Player One
♥ The Thirteenth Floor

Ik ontmoette R2-D2!

In februari bezocht ik de robot tentoonstelling in Design Museum Gent. Ik ging op de foto met R2-D2, praate met een chatbot over ‘the meaning of life’ en fangirlde over Data en GlaDos. Ondanks de drukte in het museum een fijn uitstapje!

Evenals Johan Harstad, Kathy Mathys, Sien Volders, …

Donderdag 10 mei ging ik naar een avond in het teken van Scandinavische literatuur in de BOZAR. Annelies Verbeke interviewde Johan Harstad, Dorthe Nors en Gunnhild Øyehaug.

Woensdag 27 juni trok ik ’s avonds naar Antwerpen voor The Call of the Wild: twee schrijvers en hun wildernis. Kathy Mathys en Sien Volders gingen met elkaar – en buchbar eigenaresse Annelies Moons – in gesprek over hun romans Verdwaaltijd en Noord.

… Jonas Jonasson en Martin Michael Driessen

Dinsdag 9 oktober was de auteur van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdweente gast in het Paard van Troje. Ik had erg uitgekeken naar de ontmoeting met de Zweedse Jonas Jonasson, maar eerlijk gezegd viel de avond wat tegen. De locatie was te klein voor het aantal mensen, dus ik kon niets van het interview zien. Daarnaast vond ik dat de auteur wat oppervlakkig bleef in zijn antwoorden, waardoor ik weinig nieuws over hem leerde. Helaas.

Dit jaar ging ik slechts twee keer naar de Boekenbeurs. Op 1 november trotseerde ik de drukte om Martin Michael Driessen te zien. De dag erna ging ik opnieuw naar de Boekenbeurs. Deze keer voor een sleepover bij Clavis Young Adult. Dat was een heel fijne avond en een toffe belevenis!

Martin Michael Driessen op de Boekenbeurs
Martin Michael Driessen op de Boekenbeurs.

#elkverhaaltelt

Maandag 17 september ging ik naar de conferentie Elk verhaal telt. Samen voor een inclusieve boekensector. Op deze leerzame dag stond diversiteit centraal. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen zich gerepresenteerd voelt in de literatuur. Ongeacht je afkomst, geloof, seksuele voorkeur en het al dan niet hebben van een beperking – iedereen moet kunnen opgroeien met rolmodellen in de boekensector.

#daaromleesik

Vrijdag 23 november nam ik een dagje verlof om naar de studiedag #daaromleesik te gaan. Hier raakte ik geïnspireerd door Nick Montfort en de mensen van algolit. Het was een leerzame dag en ik sprak vele oude bekenden. Heel fijn!

Ik keek maar weinig series

In 2018 keek ik maar weinig series. Het afgelopen jaar volgde ik echter wel enorm veel televisieprogramma’s, van Wie is de Mol? en De Mol tot Down the Road en Team Scheire. Ik keek naar Boer zoekt vrouw, Blind Getrouwd en Temptation Island. Daarnaast genoot ik van Flikken Maastricht.

Dit zijn de Science Fiction series die ik in 2018 zag:

♥ The 4400: seizoen 2, seizoen 3 en seizoen 4
♥ Generatie B
♥ Revolution: seizoen 1 en seizoen 2

Korte verhalen en jeugdtheater

Op donderdag 15 februari ging ik naar KORT. Een avond met en over het korte verhaal in Bibliotheek De Krook. Het was heerlijk om voorgelezen te worden door zoveel getalenteerde auteurs (oa. Christophe Vekeman, Gerda Blees, Pieter Kranenborg, Han Zinzen en Erwin Mortier). Ik ging natuurlijk met twee nieuwe boeken naar huis.

Op zondag 25 februari ging ik naar de theatervoorstelling Bestorm in de Kopergietery. Deze voorstelling voor 8 jaar en ouder is geschreven door Joost Vandecasteele en zeer los gebaseerd op De Storm van William Shakespeare. Het verhaal speelt zich af op een andere planeet en vooral de ‘special effects’ waren zeer goed gedaan. Ik vind het zo leuk om te zien hoe er een steeds grotere kruisbestuiving tussen theater en audiovisuele kunsten ontstaat. Het stuk was overigens nog maar net begonnen of het kindje achter mij fluisterde ‘Mama, ik kan niet geloven dat het zo mooi is‘. Super cute!

Boekhandel Dominicanen Maastricht

Jimi en ik gingen naar Maastricht

In het Pinksterweekend gingen Jimi en ik een weekendje weg. We boekten een prachtige bed & breakfast in Maastricht en genoten volop van het mooie weer. Op zaterdag bezochten we niet alleen Boekhandel Dominicanen, maar gingen we ook naar een concert van Harrie Jekkers. Zondagavond gingen we naar een festival in de muziekgieterij, met bands als Teen CreepsPiquetElefantPeter Kernel en Swervedriver. De rest van de tijd gebruikten we om te shoppen, te wandelen en op terrasjes te zitten Het was een heerlijk weekend!

Towel day 2018

Towel Day

Natuurlijk vierden Jimi en ik Towel Day op 25 mei. Hoe leuk is het dat mijn vriend ook fan is van The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy?!

superman house
Wist je dat Superman werd bedacht in Cleveland?
Wenen Comic Book Store
Een Comic Book Store in Wenen.

Op reis voor mijn werk

Voor mijn werk reisde ik afgelopen zomer naar Berchtesgaden, Wenen, Cleveland, New York en Londen. Het waren lange werkdagen, maar ik heb ontzettend genoten. In Wenen liep ik op mijn eerste dag overigens toevallig langs een Comic Book Store. Toen kon ik het toch niet laten om even vijf minuutjes pauze te nemen.

In Cleveland bezocht ik het huis waar Superman bedacht is en de Rock and Roll Hall of Fame. Ook at ik een enorm groot koekje en probeerde ik selfies te maken met random torens. Ik vond Cleveland eerlijk gezegd een heel toffe stad. Niet te groot en de mensen waren super vriendelijk. Ik heb zelfs een huwelijksaanzoek gehad op straat.

Van New York heb ik eerlijk gezegd maar weinig gezien. Ik ben langs het Vrijheidsbeeld gevaren – dat was veel kleiner dan ik in gedachten had. Ook ben ik zo’n tien minuutjes een Barnes & Noble ingesprongen.

In Londen zag ik op mijn vrije avond een kans om een bezoekje te brengen aan The House of MinaLima. Dit is een minimuseum over de Graphic Art van de Harry Potter films.

Barnes and Noble New York
Een Barnes and Noble in New York.
House of MinaLima
The House of MinaLima in Londen.

2018 was ook het jaar waarin:

Voor 2019 wens ik je een jaar vol prachtige verhalen. Zowel in boeken als in het dagelijkse leven. Dat je gezond en gelukkig mag zijn. Dat de liefde hoogtij viert en dat je tijd neemt voor jezelf. Ik wens je een jaar waarin niet te veel moet en alles kan. Een jaar vol kleine en grote gelukjes. Een jaar vol fijne mensen om je heen. Op 2019!

11 reacties

 • Lalagè

  6 januari 2019 at 08:49

  Wow, wat is er veel gebeurd dit jaar! Leuk om je vriend ook eens te zien 🙂
  Jij ook een mooi 2019 gewenst met veel mooie boeken en uitjes.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   6 januari 2019 at 11:07

   Toen ik dit allemaal opschreef besefte ik me inderdaad ook dat 2018 een heel druk en vol jaar geweest is. Maar wel op een goede manier 🙂

   Reageer

 • Niek

  6 januari 2019 at 12:52

  Fantastisch leuk jaar met ontelbaar veel avonturen. Super.
  En dan ook nog een maatje die je THHGTTG-liefde snapt, is de kers op de taart.
  Ik wens je minstens zo’n spannend jaar in 2019.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   8 januari 2019 at 21:29

   Ik wens jou ook het allerbeste voor 2019!

   Reageer

 • Maud

  6 januari 2019 at 14:22

  Wat een tof jaar!

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   8 januari 2019 at 21:29

   Dat was het zeker!

   Reageer

 • Annelies

  10 januari 2019 at 19:53

  Wauw, zo te zien heb jij een heel druk maar fijn jaar gehad! Met een beetje vertraging wens ik jou ook nog het allerbeste voor 2019!

  Reageer

 • Annemieke

  17 januari 2019 at 13:22

  Dit klinkt als een heel mooi jaar Marcia. Dat 2019 ook zo mooi mag worden.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   17 januari 2019 at 18:34

   Dat hoop ik ook! En ook voor jou wens ik een prachtig 2019!

   Reageer

 • zwartraafje

  27 januari 2019 at 14:38

  Door mijn blogfeed-achterstand duurde het een hele tijd voor ik jouw terugblik op 2018 las en dat terwijl ik zoveel hou van zowel jouw maandelijkse als jaarlijkse samenvattingen. Door die eerste wist ik ergens al wel dat het voorbije jaar heel druk voor je was maar zo alles achter elkaar te zien verschijnen is wel heel indrukwekkend. Super fijn ook om herinneringen op te halen aan onze ontmoetingen. Ik ben echt blij dat we elkaar wat vaker konden zien in 2018.

  Bij mij werd het verschil tussen Engelstalige en Nederlandstalige gelezen boeken het vorige jaar weer wat kleiner (57 – 87). Het viel me op dat sommige van onze cijfers dicht bij elkaar liggen. Zo las ik het afgelopen jaar 32 recensieboeken en 76 uit mijn eigen boekenkast. Oh en ik kocht er ‘slechts’ 51. Ik heb er echter ook dit keer weer niet aan gedacht om te kijken hoe het zat met de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke auteurs.

  Natuurlijk moest R2-D2 mee in deze post verschijnen. Manlief stuurde me eerder deze week een link naar een RD-D2 droid die je zelf kon bouwen. Mocht die nu ook nog op ware grootte zijn dan zou het wel interessant worden. Al helemaal wanneer hij die dan zo kan programmeren dat hij eigenlijk Dobby 2.0 wordt. Dromen mag hé.

  Wie weet lukt het me dit jaar wel om te beginnen aan The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Wat een prachtige wens trouwens als afsluiter. Hopelijk mag die voor jullie ook werkelijkheid worden.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   27 januari 2019 at 16:24

   ???

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan