Jurassic Park III: een aangename verrassing

Marcia van der Zwan11 februari 201980/100
Titel
Jurassic Park III
Regisseur
Joe Johnston
Acteurs
Sam Neill
William H. Macy
Téa Leoni
Jaar
2001
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Helaas kon The Lost World mijns inziens niet tippen aan haar voorganger Jurassic Park. Toch was ik erg nieuwsgierig naar de derde film in deze reeks. Dus besloot ik Jurassic Park III een kansje te geven. Misschien waren het mijne lage verwachtingen, maar persoonlijk vond ik deze een stuk beter dan film twee.

Jurassic Park IIIJurassic Park III

Dr. Grant is terug

In Jurassic Park III zien we de beroemde paleontoloog Dr. Alan Grant uit de eerste film terug. Hij stemt in om een rijke avonturier en zijn vrouw te begeleiden op een rondvlucht boven Isla Soma. Dit eiland is de voormalige broedplaats voor prehistorische wezens van het bedrijf InGen. Algauw blijkt echter dat Paul en Amanda Kirby de paleontoloog onder valse voorwendselen hebben meegelokt. Het gaat niet enkel om een rondvlucht boven het eiland – het team landt op het levensgevaarlijke eiland vol dinosaurussen. Het excentrieke echtpaar is namelijk op zoek naar hun vermiste zoontje. Terwijl ze op expeditie gaan op het eiland, ondekt Dr. Grant algauw dat de dinosaurussen intelligenter, sneller en agressiever zijn dan hij ooit had durven denken.

Ik houd van dino’s

Ik schreef het al in de inleiding: Jurassic Park III is naar mijn mening een stuk beter dan de tweede film. The Lost World vergeleek ik grappend met The Final Destination – het was toekijken hoe de ene na het andere personage het loodje legde. In Jurassic Park III verliezen we niet alleen veel minder personages, ook het plot zat beter in elkaar. We bleven op een locatie (dat uitstapje naar het vasteland was mij er vorige keer te veel aan) en het aantal personages was een stuk behapbaarder. Eén nadeel: je kunt vanaf de eerste scène voorspellen welke personages de eindstreep halen en welke niet.

Jurassic Park III is de eerste film in de franchise die niet door Steven Spielberg himself wordt geregisseerd. Joe Johnston – die al eerder Jumanji regisseerde – nam het stokje van hem over. Hoewel het verhaal start als de eerdere films, geeft de nieuwe regisseur toch een verse draai aan het verhaal. De film zit boordevol actie. Opnieuw zijn de Special Effects dik in orde en was het een feestje om de dino’s op groot scherm te zien. Vooral die vliegende dinosaurussen vind ik prachtig!

De personages ontbreken diepgang

Tijdens het kijken naar Jurassic Park III heb ik me af en toe wel wat geërgerd aan het echtpaar Kirby. De personages zijn voortdurend aan het kibbelen, maar krijgen daarnaast veel te weinig diepgang. Op deze manier is het een stereotiep voorbeeld van een relatie in de kreukels.

Daarentegen vond ik het erg fijn om Dr. Grant terug te zien. Al was ik wel teleurgesteld dat hij geen koppel is met zijn collega uit de eerste film. Helaas zien we haar slechts in een kleine – doch belangrijke – bijrol.

Jurassic Park III was voor mij een aangename verrassing. Na de tegenvallende tweede film, wist regisseur Joe Johnston een overtuigend vervolg te maken. De film zit boordevol actie, toffe dino’s en prachtige Special Effects. Hoewel de personages soms wat irritant zijn, maakt dit ze ook realistisch. De terugkeer van Dr. Grant was bovendien een fijne bonus.

 Jurassic Park III

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan