Als de dijken breken: een hedendaagse watersnoodramp

Marcia van der Zwan24 januari 2019100/1006
Titel
Als de dijken breken
Seizoen
1
Regisseur
Hans Herbots
Acteurs
Gijs Scholten van Aschat, Loek Peters, Susan Visser, Daisy Van Praet, Thomas Ryckewaert, Aart Staartjes
Jaar
2016
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Als de dijken breken is een Nederlands-Vlaamse dramaserie over een hedendaagse watersnoodramp. Hierdoor komt het westen van Nederland en een deel van Vlaanderen onder water te staan. Helaas heb ik deze serie compleet gemist op televisie, maar de Sint wist raad. De dvd-box bleek een schot in de roos. Een fantastisch cadeau!

Het water breekt uit

Vijf miljoen Nederlanders wonen onder zeeniveau. Wat blijft er van de Lage Landen over als zich anno nu een watersnoodramp voltrekt? In de eerste van zes afleveringen blijkt de Nederlandse delta niet opgewassen tegen een stormvloed van grote omvang. Ook in West-Vlaanderen lijdt men onder het zware weer. Het waterniveau van de Spuikom, een binnenmeer in Oostende, is gevaarlijk hoog. Miljoenen mensen moeten vrezen voor hun leven als de dijken breken.

In Als de dijken breken volgen we verschillende personages. De eerste verhaallijn volgt de Nederlandse minister-president Hans Kreuger. Hier krijgen we een kijkje in de politieke keuken. Hans moet de rust in het land bewaren, maar wil tegelijkertijd zijn eigen familie in veiligheid brengen. Bovendien lukt het hem maar moeilijk alle politieke koppen op één lijn te krijgen – algauw wordt er een noodtoestand afgeroepen.

Ramp of redding?

Daarnaast volgen we familie Wienesse. Vader, moeder, twee dochters. Geld is voor hen geen probleem. De dochters zijn dan ook flink verwend. Ze zijn gewend om altijd hun zin te krijgen. Wanneer het land onder water komt te staan, moeten ook zij hun eisen bijstellen. Vader Robert (een prachtige rol van Loek Peters) heeft bovendien al een tijdje een verhouding met een andere vrouw. Zijn relatie met echtgenote Marion lijkt op springen te staan – maar dan breken de dijken. Is dit het moment van een definitieve scheiding? Of is de ramp een redding voor hun relatie?

In Oostende staat de Vlaamse familie Van Daele centraal. Vader Ronnie zit in een Nederlandse gevangenis die dreigt te overstromen (dit is eigenlijk een verhaallijn op zich). Ondertussen probeert moeder Sonja haar kinderen te beschermen tegen het water in Oostende. Hierbij wordt ze bijgestaan door haar moeder en goede vriend Manu.

Tot slot volgt Als de dijken breken weduwnaar en violist David Stein. Nu hij met pensioen is en zonder zijn vrouw moet verder leven, raakt hij de wil om te leven kwijt. Maar dan staat het meisje Kimmy bij hem op de stoep. Ze zoekt onderdak om de storm uit te zitten.

Serie: Als de dijken breken

Vluchten of blijven?

Als de dijken breken poneert een interessante stelling: wat als de dijken niet zijn opgewassen tegen een grote storm? Is het wel zo veilig om onder NAP te wonen? Op deze manier stelt de serie een interessante vraag aan de kijker. Hoe zou jij reageren? Vluchten en alles achterlaten? Blijven? Maar vooral ook: kies je voor jezelf of probeer je ook anderen te helpen?

Het toffe aan deze serie vind ik dat het verhaal zoveel verschillende perspectieven heeft. Zo zie je dat iedereen op een andere manier omgaat met de situatie en dat verschillende banen verschillende verantwoordelijkheden met zich meebrengen. Het lijkt me geen pretje om in zo’n situatie het land te moeten besturen als Hans Kreuger. En getrouwd zijn met de minister-president ziet er ook niet al te rooskleurig uit. Ook gevangenisbewaker Samir komt voor een groot dilemma te staan. Laat hij zijn gevangenen verdrinken? Of probeert hij hun levens te redden?

Een puber blijft altijd een puber

Niet alleen de verschillende verhaallijnen – die overigens niet allemaal een happy end krijgen – maken het verhaal realistisch. Het zijn ook de acteerprestaties die ervoor zorgen dat het verhaal binnenkomt. Een puber blijft altijd een puber. Ook tijdens een rampsituatie. Hetzelfde geldt voor moeizame relaties, deze blijven ook moeizaam in levensgevaarlijke situaties. Dit zie je niet alleen in het gezin Wienesse, ook de band tussen de Vlaamse Sonja en haar moeder blijft problematisch. Om nog niet te spreken over haar echtgenoot in de gevangenis.

De verhaallijn die mij het meest wist te raken concentreert zich rond Aart Staartjes. Zijn rol als weduwnaar en beroemd violist is heel gelaagd. Ik genoot van de scènes tussen hem en Kimmy. Deze waren vaak ontroerend en vertederend.

De Randstad onder water

Mijn grootste lof-uitingen gaan echter uit naar de Special Effects. Deze zijn zo fantastisch gedaan. Het lijkt echt alsof delen van Nederland en Vlaanderen onder water staan. Alleen wanneer er een ontploffing heeft plaatsgevonden vond ik de rookpluimen wat nep. Dat mag echter niet baten, want de rest van de reeks is om door een ringetje te halen. Meermaals vroeg ik me af hoe ze dit hadden gedaan en gelukkig bood de Making Of een klein beetje uitsluitsel. Al was een commentaarstem wel interessant geweest..

Ik heb genoten van Als de dijken breken, een Nederlands-Vlaamse serie waarin een hedendaagse watersnoodramp uitbreekt. De personages zijn stuk voor stuk realistisch en acteurs als Loek Peters en Aart Staartjes zetten een geweldige prestatie neer. Door het grote aantal verhaallijnen ontdek je bovendien hoe een ramp als deze iedereen op een andere manier aangrijpt. De Special Effects zijn bovendien fantastisch. Je zou bijna geloven dat de Randstad en delen van West-Vlaanderen écht onder water staan. Het enige jammer aan deze reeks vind ik het feit dat er slechts zes afleveringen zijn. Ik had nog veel meer willen zien!

6 reacties

 • Lalagè

  24 januari 2019 at 19:48

  Ik vond dit ook een erg goede serie en het zet je inderdaad aan het denken.

  Reageer

 • Annelies

  24 januari 2019 at 19:49

  Wij keken de serie op tv en waren ook fan. Ik was ook zo blij om meneer Aart nog eens terug te zien 🙂

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   25 januari 2019 at 12:50

   Ja meneer Aart is zo leuk! En deze keer in een veel vriendelijkere rol dan vroeger in Sesamstraat haha 😉

   Reageer

 • Bregje

  26 januari 2019 at 00:14

  Oooh nu weet ik eindelijk hoe deze serie heet! Ik heb ooit een stukje op tv gezien en het leek me heel erg leuk om de rest te zien, maar vervolgens ben ik de serie weer een beetje vergeten. Deze zet ik ook op m’n Sint-lijstje dit jaar 🙂

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   26 januari 2019 at 09:38

   Haha jij begint al mooi op tijd aan je Sint-lijstje 😀

   Reageer

 • Geert95

  17 augustus 2020 at 00:44

  Waarom heeft niemand het over de frustraties van het script en acteren? Erg interessant onderwerp maar alles voelt nogal nep terwijl het realiteit moet zijn.

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan