Juni: verjaardagen, vakantie en 25 nieuwe boeken?!

Juni was een drukke en chaotische maand, die voorbij was voor ik het doorhad. Ik vierde mijn eigen verjaardag en die van Jimi. Daarnaast nam ik afscheid van mijn werk en genoot ik vanaf halverwege de maand van een deugddoende vakantie. Ik las tien boeken en voegde er 25 toe aan mijn collectie. Oftewel: mijn aankoopdrang liep ietsje uit de hand. Kijk je mee naar mijn maand?

Verjaardag 2019

Voor mijn verjaardag kreeg ik 4 boeken

Op 4 juni was ik jarig. En natuurlijk krijg ik altijd boeken cadeau. Van Jimi kreeg ik Doggerland (Ben Smith) en Lang leve de lezer van Alex Boogers. Mijn broer en zijn vrouw deden me Pandemic van A.G. Riddle cadeau. Van deze schrijver las ik eerder Departure en dat smaakte absoluut naar meer. Van mijn schoonvader en zijn vriendin kreeg ik Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit van Bianca Toeps.

Op het afscheidsfeestje van mijn werk kreeg ik van een collega de dichtbundel Game of Poems cadeau. En op het evenement van de Facebookgroep Iedereen Leest zat Gekrenkt & hongerig in mijn goodiebag. Ook kreeg ik deze maand een boek cadeau van Nancy, die haar boekenkast had opgeruimd. Hierdoor mocht ik Head On (John Scalzi) aan mijn collectie toevoegen.

Recensie-exemplaren juni 2019

Ook diverse uitgeverijen verwenden mij met recensie-exemplaren

Van Uitgeverij Mozaïek ontving ik De bijenhouder van Aleppo (Christy Lefteri). VBK België stuurde me de tweede thriller van Erik Betten op: De prijs. Van Borgerhoff & Lamberigts kreeg ik uit hun nieuwe literaire fonds Elke ochtend de zee (Karl-Heinz Ott) toegestuurd.

Via De Club van Echte lezers ontving ik een exemplaar van Waar we over praten als we over verkrachting praten (Sohaila Abdulali) en van Elke Dag boeken kreeg ik Ontweten (Menno van der Veen). Van Boycott Books ontving ik de graphic novel Een wonderlijke expeditie van robots.

Uitgeverij Pluim was zo lief mij het nieuwste boek van Hanna Bervoets op te sturen: Welkom in het rijk der zieken. Van Lebowksi Publishers kreeg ik tot slot Het IJspaleis van Tarjei Vesaas.

Nieuwe boeken juni 2019

En dan ging ik ook nog eens boekshoppen

Alsof ik nog niet genoeg boeken aan mijn collectie had toegevoegd, kocht ik er deze maand ook nog eens 10. Met de kortingsbon van Koop tijd voor een boek en geld dat ik voor mijn verjaardag kreeg, schafte ik I Who Have Never Known Men (Jacqueline Harpman) en prentenboek De berg (Carmen Chica) aan.

Omdat ik binnenkort start aan een project over vrouwen in de Nederlandstalige literatuur, besloot ik een stapeltje feministische boeken aan te schaffen. Om internationale inspiratie op te doen. Mijn nieuwe aanwinsten zijn: The Yellow Wallpaper en Herland (Charlotte Perkins Gilman), The Female Man (Joanna Russ), When She Woke (Hillary Jordan) en The Carhullan Army (Sarah Hall). Ook kocht ik een aantal non-fictie boeken in hetzelfde thema: Women & Power (Mary Beard), She Said (Dominique Enright) en How To Be A Woman (Caitlin Moran).

Met in totaal 25 nieuwe boeken in één maand (oeps!), zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat ik mezelf voor de komende maanden verboden heb om boeken te kopen. In juli en augustus hoop ik geen enkel boek aan te schaffen.

Gelezen juni 2019

Ik las 10 boeken

In juni las ik zes recensie-exemplaren en vier eigen boeken. Aangezien er twee prentenboeken bij zaten, las ik voor mijn doen eigenlijk heel weinig. Misschien had dit te maken met het afscheid dat ik halverwege juni nam van mijn werk – nu ik niet meer dagelijks in de trein een boek kan lezen, heb ik nog geen ritme gevonden om te lezen.

Echo – Thomas Olde Heuvelt *
♥ Fokking druk – Thijs Launspach
De Prijs – Erik Betten *
Elke ochtend de zee – Karl-Heinz Ott * (b)
Een wonderlijke expeditie van robots – Taťána Rubášová *
♥ De berg – Carmen Chica
♥ Heimwee naar een andere wereld – Ottessa Moshfegh *
♥ Frankusstein – Jeanette Winterson *
♥ The Yellow Wallpaper – Charlotte Perkins Gilman
♥ Waar we over praten als we over verkrachting praten – Sohaila Abdulali

* = recensie-exemplaar
(b) = recensie op boekvinder.be

Ik las 4 FanFiction verhalen

Omdat Liesbet het niet eerlijk vond dat ik haar verslaafd maakte aan FanFiction om vervolgens zelf af te kicken, heb ik deze maand opnieuw een viertal verhalen gelezen. Ik kan Liesbet moeilijk alleen laten in haar verslaving.. Ik las Running on Air, waarin Harry Potter de vermissing van Draco – ondertussen al drie jaar geleden – onderzoekt. Ook in Lonely Moon ontstaat een relatie tussen Harry en Draco, wanneer Harry als leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten de zoon van Draco in de klas krijgt.

Daarna had ik zin in een romance tussen Sneep en Hermelien, maar Bewitch, Ensnare nam een wel heel erg onverwachte wending. Sommige elementen vond ik heel sterk, maar anderen deden me twijfelen. Omdat ik niet honderd procent overtuigd was, las ik daarna ook nog The Savage.

Passa Porta: Valeria Luiselli
Valeria Luiselli sprak over haar nieuwste roman Archief van verloren kinderen bij Passa Porta.

Een maand vol verjaardagen, concerten en evenementen

Op 4 juni vierde ik mijn 29ste verjaardag. Een tiental dagen later werd Jimi dertig. Op 12 juni gingen we naar een steengoed concert van Wiegedood en op zondag 16 juni was ik aanwezig op de Lezersontmoeting van Iedereen Leest in Kortrijk.

18 juni was het – na drie jaar – tijd voor mijn laatste werkdag bij Canvas. Dat werd gevierd met een afscheidslunch én een feestje.

Vrijdag 21 juni gingen Jimi en ik op restaurant in Brussel, om vervolgens naar Valeria Luiselli te gaan. De zaterdag erna ging ik naar de housewarming van een goede vriendin in Harelbeke. Een weekend later trok ik opnieuw het Vlaamse landschap in voor een verjaardagsfeestje in Aalter. Hier was ik voor het eerst aanwezig bij een readathon. In totaal las ik maar drie hoofdstukken en een artikel uit Charlie Magazine, maar de taart was heerlijk en het gezelschap was fijn. Ik denk dat dat het belangrijkste is.

View this post on Instagram

Happy (late) birthday to us ? ? ?

A post shared by Laure Dombrecht (@laure_dombrecht) on

Ondertussen op het scherm

In juni keken Jimi en ik naar de briljante reeks Fiskepark over de moord op Bent Van Looy. Ik vond de serie enorm goed gemaakt en het verhaal zat erg sterk in elkaar. Ook keken we het eerste seizoen van Westworld.

Daarnaast keken we de eerste film van The Hobbit opnieuw, maar ik vond dit persoonlijk erg lang duren. Ik weet niet of ik zo’n zin heb om de andere twee films ook opnieuw te kijken.. Daarnaast zagen we dat The Karate Kid op televisie was, dus haalde ik de dvd uit de kast en keken we vol plezier naar de remake van deze cultklassieker mer het zoontje van Will Smith.

Westworld

Bordspellen van de maand

In juni kwamen er nauwelijks bordspellen op tafel. We speelden een keer Het verboden eiland en een keer Jurrassic World. Beide keren verloren we het coöperatieve bordspel. Misschien een verklaring voor het feit dat we de rest van de maand geen spelletjes speelden..

Bestgelezen blogposts

♥ Een (bijna) perfect einde voor Under the Dome | Dit artikel valt iedere maand in de prijzen.

♥ Uitbraak: wanneer de hele school in quarantaine wordt geplaatst | Ik denk dat dit jeugdboek populair is onder schoolgaande jongeren. Misschien staat het zelfs wel ergens op een leeslijst. In ieder geval komt het vaak voor dat dit artikel een plaatsje heeft in de lijst met best gelezen blogposts.

♥ 7 dystopische boeken voor volwassenen | Ook een ‘oudje’ die me maandelijks veel verkeer oplevert.

Massastrandingen - Moya De Feyter
Volg mij op instagram om iedere zondag een poëzietip te krijgen.

Ondertussen op Boekvinder.be

In juni verschenen er ook diverse artikelen op mijn literaire boekenblog. Hieronder vind je een overzicht.

01/06: Ottessa Moshfegh over vervreemding: “Iedereen is een alien”
02/06: Op de rand van het zwijgen: het menselijke onvermogen te communiceren
04/06: Wonderboom: als het geheugen ons in de steek laat
06/06: Deze 12 boeken las ik in mei
08/06: De grote angst in de bergen: een bijzondere bergfabel uit 1926
12/06: 9 prachtige boeken van minder dan 200 pagina’s
21/06: Republiek van licht: niet alle kinderen zijn onschuldig
23/06: Massastrandingen: prachtig vormgegeven dichtbundel
26/06: Honderd: een tekening van ieder levensjaar
28/06: Valeria Luiselli: “Archief van verloren kinderen gaat over alle cycli van migratie”

Hoe was de maand juni voor jou?

6 reacties

 • Lalagè

  11 juli 2019 at 07:18

  Wat leuk dat je ook een vrouwenleesproject gaat starten! Ik ben benieuwd wat jouw insteek is.
  ‘How to be a woman’ vond ik een vreselijk boek, veel te Amerikaans, ik begreep ook niet alles. Hopelijk kan jij er wel wat mee…

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   11 juli 2019 at 16:24

   Ik ben nog niet aan ‘How to be a woman’ begonnen, maar ik heb hoge verwachtingen omdat het het favoriete boek is van een vriendin van mij! Mijn vrouwenleesproject zal zich voornamelijk afspelen op mijn andere blog, binnenkort volgt er meer informatie 😉

   Reageer

 • Annelies

  11 juli 2019 at 13:58

  Dat is een berg boeken! Ik ben trouwens ook heel benieuwd naar het vrouwenproject.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   11 juli 2019 at 16:24

   Haha ja ik schrok zelf ook een beetje van deze berg! Dus nu ga ik minstens twee maanden geen boeken kopen. (Is het plan..)

   Reageer

 • zwartraafje

  13 juli 2019 at 21:57

  Merci hé, dankzij jou heb ik vandaag luidop gelachen. Zullen we een Drarry-addicts clubje oprichten? Met een lidmaatschapskaart en zo. 🙂 Je hebt me dus echt terug aangestoken die eerste keer dat je me links toestuurde. Een aantal jaren geleden heb ik nog eens zo’n fanfiction-periode gehad waarin ik nogal veel fanfics las en blijkbaar heb ik nu opnieuw prijs. Ik snap nu trouwens wat je zei over het felle rood van de jurk die je pastte. Op één van de foto’s hier heb je immers een prachtige warmrode blouse of jurk aan en ook al vond ik de jurk in Antwerpen ook mooi staan, deze staat je nog mooier.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   14 juli 2019 at 11:52

   Zo’n addictsclubje lijkt me een goed plan! ? en warmrood is inderdaad meer mijn kleur dan dat felrode. Er was niets mis met dat jurkje in Antwerpen, maar ik had het gevoel dat ik het nooit zou dragen.. Dus dan laat ik het liever in de winkel hangen. Ik heb overigens gister wel een nieuw donkerrood kleed gekocht hihi!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan