Westworld: waar robots bestaan voor jouw plezier

Titel
Westworld
Seizoen
1
Acteurs
Evan Rachel Wood
Jeffrey Wright
Ed Harris
Jaar
2012 - heden
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Westworld stond al lange tijd op mijn verlanglijstje om te kijken. Ondanks mijn torenhoge verwachtingen stelde deze met prijzen overladen Science Fiction reeks niet teleur. Ik hield van de robots en leefde eigenlijk meer mee met hen dan met de mensen. Vooral het personage Maeve wist mijn hart te stelen. Westworld heeft er aan mij een nieuwe fan bij!

Westworld

Het pretpark van de toekomst

Westworld is een geavanceerd pretpark in thema van het Wilde Westen. Dit park wordt bevolkt door robots – de zogenoemde Hosts – die de gasten entertainment bieden. Het park kent honderd verschillende hosts, die elk hun eigen verhaallijnen uitspelen. Veel mensen trekken naar Westworld om cowboytje te spelen. Het vermoorden en verkrachten van de Hosts lijkt één van de favoriete bezigheden van de Nieuwkomers (de mensen die het park bezoeken).

Na iedere dag worden de Hosts gereset. Zij herinneren zich niets van het onrecht dat de bezoekers hen keer op keer aandoen. Op deze manier zijn de Nieuwkomers veilig voor vergelding van de Hosts. Maar dan lijkt het plots alsof sommige Hosts zich toch zaken beginnen te herinneren. Zo komt Maeve, eigenaresse van een bordeel, tot de ontdekking dat haar bestaan een leugen is. Hetzelfde geldt voor plattelandsmeisje Dolores, die tot een van de oudste modellen in het park behoort. En dan heb je ook nog een mysterieuze gast die al jaren door het pretpark reist, op zoek naar de diepere geheimen die er volgens hem verborgen moeten liggen in het park.

Terwijl de gasten genieten van de verschillende verhaallijnen in het amusementspark, spelen de gemoederen binnen het bedrijf Delos hoog op. Dr. Robert Ford – de directeur van het park – is nieuwe verhaallijnen aan het uitwerken voor zijn geestenkindje, zijn Westworld. Ondertussen probeert het bestuur van het miljardenbedrijf Ford zo snel mogelijk te lozen. Zonder dat hij het hele park opblaast en al zijn expertise meeneemt.

Het wilde westen vs. high tech

Westworld kent een zeer interessante verhaallijn, waarvan de de puzzelstukjes naarmate je vordert in het seizoen steeds verder in elkaar vallen. Wat mij betreft is het verhaal allesbehalve voorspelbaar. Net als je denkt het plot ontrafeld te hebben, neemt het verhaal een compleet andere wending. Het is gecompliceerd, maar niet té. Je wilt blijven kijken en het mysterie ontrafelen. Er is wel een maar. De afleveringen duren vaak bijna een uur en dat voelt soms wat lang. Zeker als je na een zware dag thuiskomt van je werk is dit geen aanrader. Je moet namelijk wel goed opletten om de puzzel compleet te maken.

Het amusementspark is compleet in thema van het Wilde Westen. Voor mij persoonlijk sprak dit in eerste instantie minder aan. Ik ben geen paardenmeisje en ook cowboys doen me weinig. Toch ging ik al snel van deze wereld houden. Deze setting zorgt bovendien voor een prachtig contrast met moederbedrijf Delos. Achter de schermen van een park zien we een enorme hightech business, waar de Hosts van begin tot eind gebouwd en geoptimaliseerd worden. In het western-themapark komen de Hosts vervolgens tot leven. Deze setting in het Wilde Westen draagt ook bij om het slechtste in de mens naar boven te doen komen. Blijkbaar was in de tijd van cowboys alles veroorloofd. Mishandelen, vermoorden en verkrachten zijn aan de orde van de dag in het amusementspark.

Toch keek ik liever naar de stukken die zich afspeelden binnen de muren van Delos – in de kille high tech control rooms. De politieke spelletjes binnen het bedrijf waren intrigerend om te ontrafelen. Net als het proces waarin we zien hoe de robots steeds meer geoptimaliseerd worden. Ze worden menselijker en menselijker, maar tegen welke prijs?

Westworld

Sterke vrouwen

Niet alleen het verhaal van Westworld laat je op het puntje van je stoel zitten. Het zijn ook de fantastische acteurs die de serie dragen. Zo schittert Anthony Hopkins in de rol van Dr. Robert Ford. Dan weer een vriendelijke oude man, dan een angstaanjagende oude gek. Hij heeft een heel spectrum aan persoonlijkheden. Dit maakt hem een onvoorspelbaar en soms ronduit intimiderend personage.

Het toffe is ook dat het verschil tussen mens en robot minimaal is. Hierdoor weet je niet altijd wie er nu mens is en wie een Host. Dit zorgt voor onverwachte wendingen in het verhaal.

Mijn favoriete personage is zonder twijfel Maeve. Deze stoere vrouw weet wat ze wil. Sowieso heeft Westworld een groot aantal sterke vrouwen in de hoofdrol. Zowel in het amusementspark als in het Delos-kamp. Naast Maeve, heb je ook nog Dolores, Charlotte Hale en Theresa Cullen.

Westworld is een intrigerende Science Fiction reeks, waarin de mens haar lusten botviert op nietsvermoedende robots. Wanneer verschillende Hosts in het western-themapark zich steeds meer lijken te herinneren, kan het zomaar opeens gedaan met de heerschappij van de mensheid. In tien prachtig gefilmde afleveringen onderzoeken de makers het contrast tussen het Wilde Westen en een futuristisch toekomstbeeld. Net als de grens tussen mens en robot. Sterke vrouwen spelen een belangrijke rol in het verhaal, evenals een mysterieuze Man In Black. Een heerlijke puzzel om vanuit de zetel op te lossen – onderwijl filosoferend over de toekomst van AI.

Westworld seizoen 1

8 reacties

 • Niek

  26 juni 2019 at 19:40

  Deze serie heb ik gekeken toen de aflevering elke week uitkwamen. Ik vroeg me af bij het lezen van jouw recensie in welk tempo jij gekeken hebt. Zoals je schrijft is het geen serie om na een vermoeiende dag even naar te gaan kijken. Een half oog is niet genoeg om er volledig van te kunnen genieten. Ik had dan nog dat wat ik gemist had tegenkwam in recensies op SF-sites of in de nieuwsgroep nkSF waar we afleveringen bespraken. Heb jij in je eentje gekeken en begreep jij het allemaal gelijk? Ik denk dat het een serie is die met een herkijk een nieuwe ervaring geeft. En…seizoen drie is op komst.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   27 juni 2019 at 10:24

   Ik heb over het eerste seizoen denk ik een drietal of een viertal weken gedaan. Hoewel ik meerdere afleveringen per week keek, had ik tussendoor echt ‘rustdagen’ nodig. Dagen waarop ik gewoon naar onnozele tv-programma’s keek haha. Ik keek overigens samen met mijn vriend en ik moest hem wel een aantal keer uitleggen hoe de vork in de steel zat. Over het algemeen had ik wel het gevoel dat ik alles begreep wat ik moest begrijpen, maar ik denk zeker dat een tweede keer kijken een geheel nieuwe ervaring zal opleveren. En aangezien ik de dvd-box heb, zal ik de serie in de toekomst hoogstwaarschijnlijk nog eens kijken! Nu zijn we bezig met seizoen twee – geleend via de bibliotheek, dus daar zit wel een beetje ’tijdsdruk’ op. En dan is het inderdaad afwachten tot seizoen drie..

   Reageer

 • Jessica

  28 juni 2019 at 21:17

  Jaaaa, Westworld is vet gaaf! Al vond ik seizoen 1 wel leuker dan het tweede seizoen.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   1 juli 2019 at 09:50

   Ik ben nu ongeveer halverwege het tweede seizoen en tot nu toe vind ik het net zo goed als het eerste!

   Reageer

 • Annemieke

  2 juli 2019 at 18:27

  Ik ben nog steeds zo benieuwd naar deze maar de laatste tijd komen we niet toe aan het kijken van series. Maar zodra we door onze stapel heen zijn is dit wel een van de eerste nieuwe series die ik wil zien. Ik ben trouwens wel begonnen aan Extant!

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   8 juli 2019 at 14:37

   Met Extant ben ik na twee afleveringen gestopt.. ik wil het nog steeds opnieuw oppakken, maar het is er nog niet van gekomen!

   Reageer

 • zwartraafje

  5 juli 2019 at 11:23

  De laatste jaren lijk ik steeds minder series en films te zien maar deze vind ik wel nog steeds interessant klinken. Weer eens even iets helemaal anders. Ik hou hem dus toch maar in mijn achterhoofd.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   8 juli 2019 at 14:36

   Deze serie is inderdaad ontzettend origineel én absoluut de moeite waard!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan