Februari: ik las 9 boeken, ontmoette Murat Isik en keek veel te veel tv

Februari was een maand vol boekenplezier. Voor mijn werk mocht ik Murat Isik en Daisy Johnson interviewen. Ik ging naar KORT.2019 en las 9 boeken. Ik voegde 7 boeken aan mijn collectie toe en ik keek veel te veel televisie. 

Fen - Daisy Johnson

7 nieuwe boeken in mijn kast

In februari voegde ik zeven nieuwe boeken aan mijn collectie toe. Van collega’s kreeg ik Hex van Thomas Olde Heuvelt. Een boek dat ik al jaren wil lezen, maar waar ik ook een beetje bang voor ben. Dit jaar moet ik er toch echt aan geloven!

Zelf kocht ik Everything Under en Fen van de Britse auteur Daisy Johnson. Ik mocht haar de afgelopen maand interviewen voor mijn werk, dus ik wilde me goed voorbereiden. Daisy Johnson is een heel toffe chick. Haar boeken hebben een feministische ondertoon: ze schrijft over vrijgevochten vrouwen. Heel fijn! En hoe cool is het dat ze de jongste auteur ooit is die op de shortlist van de Booker Prize stond? En dat is dus gewoon iemand van mijn leeftijd. Ik ben onder de indruk!

Van L&M Books ontving ik een recensie-exemplaar van Explicador (Sander Pleij). Wegens een leesclub op Hebban ontving ik Nicolas en het einde van de wereld (Anne Eekhout). VBK Uitgevers stuurde mij De leesclub aan het einde van de wereld (Sophie Green) en Simpelweg Hawking (Rüdiger Vaas) op. Ik kan weer even vooruit!

Gelezen februari 2019

Ik las 9 boeken

Ik las twee dichtbundels, een non-fictieboek en een verhalenbundel. Daarnaast las ik vijf romans, waarvan twee met een vleugje Science Fiction. Hier waren twee recensie-exemplaren en twee bibliotheekboeken bij. Verder haalde ik er vijf uit eigen kast.

♥ There but for the – Ali Smith
Woorden temmen – Kila & Babsie * (b)
♥ De wafelfabriek – Roman Helinksi
♥ Lieve Ijeawele – Chimamanda Ngozi Adichie
♥ Geef de moed niet op – Toyo Shibata
♥ Everything Under – Daisy Johnson
Fen – Daisy Johnson
Explicador – Sander Pleij *
♥ Nicolas en de verdwijning van de wereld – Anne Eekhout

* = recensie-exemplaar
(b) = recensie op boekvinder.be

Explicador - Sander Pleij

Marcia ♥ FanFiction

Op aanraden van Liesbet las ik ook nog een heerlijk FanFiction verhaal: Bond (22 hoofdstukken, 204,036 woorden). In dit verhaal worden Harry en Draco tegen wil en dank verliefd op elkaar. Pas tegen het einde besefte ik me dat ik dit verhaal al eerder had gelezen, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik was weer helemaal in zwijmel stemming!

Murat Isik

Ik ontmoette Murat Isik

In februari mocht ik Libris Literatuur Prijs winnaar Murat Isik interviewen voor mijn werk. Dat deed ik natuurlijk heel graag! ’s Avonds ging ik bovendien ook naar La Lettre A waar de auteur geïnterviewd werd.

Sowieso staat mijn werk meer en meer in het teken van literatuur. Zo interviewde ik bijvoorbeeld ook drie misdaadauteurs over de ingrediënten van een goed misdaadverhaal. Hoewel ik zelf weinig weet over het genre (ik ben een bangerik) was het erg leuk om te doen. Ook maakte ik met Annelies Moons een video voor vrouwendag.

Daisy Johnson

Kort.2019

Donderdag 21 februari ging ik naar literair festival Kort, een avond in het teken van het korte verhaal. Ik genoot van de voordrachten van Sien Volders, Wiljan van den Akker, Caro van Thuyne en natuurlijk van Daisy Johnson! Ook gingen presentator Christophe Vekeman en Bent Van Looy het gesprek aan over 100 jaar J.D. Sallinger. Erg interessant. Diezelfde dag mocht ik bovendien Daisy Johnson interviewen, waarvan het eindresultaat later deze maand bij Canvas te zien zal zijn.

Les revenants seizoen 1

Ik ben verslaafd aan televisie

In februari heb ik veel te veel tijd doorgebracht met het kijken van tv. Ik volgde Flikken Maastricht, Wie is de mol?, Tempation Island, Blind Getrouwd, Down the Road en Hotel Römantiek.

Daarnaast keken Jimi en ik het eerste seizoen van Les Revenants. Dat vond ik soms stiekem wel een beetje eng!

Bestgelezen blogposts

Dit zijn de meest gelezen blogposts van de maand februari:

Een (bijna) perfect einde voor Under the Dome | Dit artikel valt iedere maand in de prijzen.

7 dystopische boeken voor volwassenen | Ook een ‘oudje’ die me maandelijks veel verkeer oplevert.

Januari: ik las 15 boeken en ik kocht er 14 (oeps!) | Gelukkig ook een nieuw artikel in de top 3. Mijn terugblik op de maand januari werd veel gelezen.

Bordspel: Plague Inc.

Ik speelde voor het eerst Plague Inc.

In februari hebben we ook weer een aantal bordspellen gespeeld. Zo kwam Jurassic World een tweetal keer op tafel, evenals Uno. Daarnaast speelden we eenmaal Hogwarts Battle en eenmaal Harry Potter Labyrinth. Bordspellen in het thema van Harry Potter doen het bij mij nu eenmaal goed.

Daarnaast testten we mijn aankoop van Spel 2018Plague Inc. Ik vond dit een heel tof bordspel. De gelijkenissen met het computerspel zijn groot, maar ik vond het misschien zelfs leuker om het in het echt te spelen. Bovendien zijn er een aantal hilarische regels. Bijvoorbeeld dat de speler die het laatst zijn handen gewassen heeft mag beginnen. Of dat, bij een gelijkspel, de persoon die als eerst op de grond gaat liggen en doet alsof hij dood is, wint.

Ondertussen op Boekvinder.be

In februari schreef ik natuurlijk ook artikels over literatuur, romans en non-fictie. Deze vind je op Boekvinder.be.

02/02: Ik haalde een stapeltje dichtbundels uit de bibliotheek
04/02: Weerwater: alleen Almere overleeft de apocalyps
08/02: Deze 15 boeken las ik in januari
10/02: ik ben al 11 jaar geen 16 meer: grappige en gevoelige dichtbundel
12/02: Mensen zonder uitstraling: lessen voor een behapbaar leven
14/02: Ik ben in de ban van non-fictie
16/02: Woorden temmen: een poëzie-doe-boek
20/02: Mannen leggen me altijd alles uit: de man als boosdoener

Hoe was februari voor jou?

4 reacties

 • zwartraafje

  11 maart 2019 at 21:19

  Ik moest lachen toen ik mijn naam opnieuw zag opduiken. Binnenkort gaan de mensen nog denken dat ik jouw fanfic-dealer ben terwijl ik net meer fanfictie ben gaan lezen dankzij jouw lijstje met tips. Het moest maar niet zo ontspannend zijn hé. Hex heb ik zelf ook nog steeds niet gelezen. Ik ben er op zich wel benieuwd naar hoor maar het is er tot nu toe nog nooit van gekomen. Televisie kijken staat hier trouwens nog steeds op een heel laag pitje. Er staan nochtans drie seizoenen van Lucifer op me te wachten. Dus misschien moet ik mijn schermtijd wat evenwichtiger gaan verdelen tussen laptop, gsm én televisie.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   12 maart 2019 at 18:20

   Haha sowieso dat jij mijn dealer bent! En ik de jouwe 😀

   Reageer

 • Annemieke

  12 maart 2019 at 12:49

  Las Revenants ziet er wel leuk uit. Tot nu toe volg ik voornamelijk The Passage op tv en kijken we af en toe een dvd maar niet zo vaak eigenlijk op het moment.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   12 maart 2019 at 18:19

   Ik vond Les Revenants echt heel tof! The Passage wil ik ook nog heel graag kijken, maar volgens mij wordt het voorlopig niet uitgezonden in België. Of ik heb het compleet gemist, dat kan natuurlijk ook..

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan