Les revenants gaf me een onaangenaam gevoel in mijn buik

Titel
Les Revenants
Seizoen
1
Regisseur
Fabrice Gobert
Acteurs
Anne Consigny
Clotilde Hesme
Frédéric Pierrot
Jaar
2012 - 2015
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

De Franse serie Les Revenants speelt zich af in een afgelegen bergdorpje in de Alpen. Overledenen keren plots terug naar hun woonplaats, zonder te beseffen dat ze eigenlijk dood zijn. Dit levert voor de nabestaanden bijzonder moeilijke situaties op. Stiekem vond ik Les Revenants af en toe behoorlijk eng om naar te kijken. Het plot is zo onverwacht en af en toe is er sprake van bruut geweld. Veel vaker is het echter het onbestemde gevoel dat de personages en hun acties met zich meebrengen. Ook de soundtrack doet een duit in het zakje. Een prachtige serie, die de kijker in een gevoel van onbehagen weet te brengen.

Les revenants seizoen 1

Terugkeer uit de dood

In Les Revenants keren overledenen plotseling terug in hun oude omgeving, zonder dat ze beseffen dat ze dood zijn. Het verhaal speelt zich af in een afgelegen bergdorp in de Alpen. De “terugkomers” hebben allemaal hun eigen tragische geschiedenis. Hun onverwachte terugkeer heeft een enorme impact op de kleine dorpsgemeenschap, en zeker op de directe nabestaanden. Intussen wordt het dorp ook nog geteisterd door onverklaarbare stroomstoringen en andere vreemde verschijnselen.

Iedere aflevering heeft de naam van een personage als titel. Op deze manier leer je ze stuk voor stuk beter kennen. Zowel de mensen die terugkeren als de inwoners van het dorp. Omdat het om zo’n klein dorpje gaat, kent iedereen elkaar. Alle levenden en doden staan wel op een manier met elkaar in verband. Dat maakt dat tijdens het kijken de puzzelstukjes steeds verder in elkaar vallen. Het seizoen eindigt met een knappe finale die doet verlangen naar meer. Gelukkig bestaat mijn dvd-box uit zowel het eerste als het tweede seizoen.

Een lugubere puzzel

Het afgelegen bergdorpje is niet alleen door de ons-kent-ons mentaliteit de perfecte locatie voor Les Revenants. De hoge bergen, de leegte en de stuwdam leveren ook prachtige beelden op. Sowieso is de cinematografie dik in orde. De bijzonder mooie shots geven een extra dimensie aan het verhaal, zeker in combinatie met de soundtrack. De muziek geeft vaak kippenvel. Je weet dat er iets naars staat te gebeuren, maar toch is het altijd iets anders dan verwacht. Het plot zit zo goed in elkaar dat het verhaal onvoorspelbaar blijft. Vanuit de zetel kon ik absoluut niet voorspellen wat er ging gebeuren. Of een verklaring vinden voor de terugkeer van de overledenen.

De acteurs zetten overtuigende, imperfecte personages neer. Ik vind het sowieso al fijn dat ze van uiterlijk niet allemaal het perfecte plaatje zijn. Hier gaat het om mensen van vlees en bloed. Mensen met een verleden. Allen met een eigen verhaal. Vooral de kleine Victor jaagt me de stuipen op het lijf. Ik liep laatst al eens in gedachten verzonken op het station en ik dacht dat hij opeens naast me stond. Je zal wel geloven dat ik me kapot schrok.

Ik ben zwaar onder de indruk van het eerste seizoen van Les Revenants. Waarom de overledenen terugkeren naar het bergdorpje in de Alpen? Ik heb geen flauw idee. Door de overweldigende locatie, de prachtige shots en de sfeervolle soundtrack weet de serie te overdonderen. Daarnaast zit het plot steengoed in elkaar en zijn de personages pijnlijk realistisch. Meer dan eens keek ik met een naar gevoel in mijn buik naar de televisie. Desalniettemin kan ik niet wachten om aan het tweede seizoen te beginnen.

Les revenants seizoen 1

2 reacties

 • zwartraafje

  7 maart 2019 at 15:33

  Het doet me een beetje denken aan De teruggekeerden van Jason Mott. Al is het wel al een hele tijd geleden sinds ik dat boek las.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   8 maart 2019 at 10:02

   Dat boek ken ik nog niet, bedankt voor de tip! Ik ga het eens opzoeken in de bibliotheek 🙂

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan