Ik kocht 5 bordspellen op Spel 2018!

Zaterdag 24 november ging ik naar een bordspellen beurs in Antwerpen: Spel 2018! De laatste tijd ben ik namelijk opnieuw verslaafd aan zowel computergames als bordspellen. Het was dan ook hoog tijd om mijn bordspellen verzameling aan te vullen en inspiratie op te doen. Natuurlijk ging ik niet met lege handen naar huis. Deze vijf spellen vond een plaatsje in mijn collectie.

Bordspel: Space Alert

Space Alert

Toen ik Space Alert zag staan, wist ik direct dat ik dit spel ging kopen. Ik was het spel al eerder online tegengekomen en ben er ontzettend nieuwsgierig naar. Het is een coöperatieve game, waarin de spelers als astronauten moeten zien te overleven. Het is de bedoeling om een gevaarlijke sector van de Melkweg te onderzoeken. Het ruimteschip brengt de sector automatisch in 10 minuten in kaart. Die tien minuten worden getimed door een op cd bijgeleverde soundtrack. Als het de bemanning lukt het schip te verdedigen, breng het schip waardevolle gegevens mee terug. Zo niet, moet er een nieuwe bemanning worden opgeleid.

Ik ben gek op coöperatieve spellen én ik houd van het thema outer space. Daarom kan ik niet wachten om dit spel te spelen. Ik vind het ook een leuke toevoeging dat het spel ook alleen te spelen is.

Space Alert, Czech Games Edition. Voor 1-5 spelers. Speelduur: 30 minuten.

Bordspel: Plague Inc.

Plague Inc.

Een week geleden kocht ik het computerspel Plague Inc: Evolved. In dit spel is het de bedoeling om de hele wereld te infecteren met een virus of bacterie. Toen ik ontdekte dat er ook een bordspel van bestond, ging deze meteen op mijn verlanglijstje. Op het moment dat ik dit bordspel zag staan op Spel 2018 maakte ik dan ook een vreugdedansje. Deze prachtige roze doos mocht mee naar huis! Je kunt het spel eigenlijk zien als het tegenovergestelde van Pandemie waarin je juist een dodelijk virus moet zien te genezen.

In Plague Inc. is elke speler een dodelijke ziekte. Het doel: verspreid je plaag en zorg dat jouw ziekteverwekker degene is die de mensheid uitroeit. Wie van de spelers is de ultieme plaag?

Plague Inc., NDEMIC creations. Voor 1-4 spelers. Speelduur: 60 minuten.

Bordspel: Not Alone

Not Alone

De prachtige doos van Not Alone trok algauw mijn aandacht. Dit kaartspel speelt zich af in de 25e eeuw. De vlucht van de mensheid richting de sterren werd vele generaties geleden al ingezet. Maar ondanks een jarenlange zoektocht doorheen de uiterste regionen van de melkweg werden er nog altijd geen tekenen van intelligent leven vastgesteld. Totdat je terecht komt in de atmosfeer van planeet Artemia. Terwijl je wacht op het reddingsteam besluit je om de planeet te onderzoeken. Maar een buitenaards wezen zit je op de hielen en opent de jacht.

Not Alone is een asymmetrisch kaartspel waarin één speler (Het Wezen) het opneemt tegen alle andere spelers (de Prooi). Maak je deel uit van de Prooi, dan onderzoek je Artemia met behulp van locatiekaarten. Door deze kaarten samen met overlevingskaarten uit te spelen, probeer je het wezen te ontlopen, verwarren of af te leiden tot er versterking arriveert. Speel je als het Wezen, dan jaag je op de schipbreukelingen. Door je jachtkaarten uit te spelen en de mysterieuze krachten van Artemia aan te weden, probeer je het Moreel van de Prooi onderuit te halen en hen zo door de planeet te laten absorberen.

Not Alone, Geek Attitude Games. Voor 2-7 spelers. Speelduur: 30-45 minuten.

Bordspel Triassic Terror

Triassic Terror

Na het zien van Jurassic Park en The Jurassic Games heb ik een soort obsessie voor dinosaurussen opgelopen. Ik kocht al eerder het bordspel Jurassic World. Toen mijn oog zaterdag op Triassic Terror viel, was ik meteen verkocht. En hetzelfde gold voor mijn vriend. Dus ook deze – behoorlijk zware – doos mocht mee naar huis!

In Triassic Terror begint elke speler met één kudde dinosaurussen. Het doel is om nieuwe kuddes te vestigen en ze te laten groeien tot grotere kuddes. Door je kuddes te migreren door de vier pre-historische landschappen, strijd je met je tegenstanders om de beste habitats. Let op! De buitenwereld is echter niet zonder gevaar. Zorg dat je dinosaurussen niet ten prooi vallen aan de T-Rex, de Velociraptors of de Pterodactyls. Tel daar de kans op uitbarstende vulkanen bij op en het gevaar is compleet. De speler die deze verschrikkingen het beste weet te vermijden en de grootste kuddes in alle vier de omgevingen onderhoudt, wint het spel.

Triassic Terror, Kayal Games. Voor 2-6 spelersSpeelduur: 90-120 minuten.

Bordspel: Ticket to Mars

Ticket to Mars

Tot slot mocht ook dit vrolijk uitziende spel mee naar huis. Ik werd direct vrolijk bij het zien van de illustraties. Daarnaast lijkt Ticket to Mars me een heerlijk spelletje voor tussendoor. De speelduur is slechts vijftien minuten. Heerlijk als opener van een spelletjesavond denk ik!

De aarde staat op het punt om te worden vernietigd, maar de mens is erin geslaagd om een paar ruimteschepen te bouwen om een deel van de bevolking naar Mars te evacueren Er is echter niet voor iedereen plaats. Slechts enkele bofkonten krijgen een ticket. Voor dit ticket wordt er gestreden in Ticket to Mars.

Ticket to Mars, Gdm games. Voor 2-5 spelers. Speelduur: 15 minuten.

Ik ben overigens druk bezig de games sectie van mijn blog nieuw leven in te blazen. Binnenkort ga ik dus weer vaker schrijven over bordspellen en computergames.

4 reacties

 • Nancy

  27 november 2018 at 17:59

  Als je ooit spelers nodig hebt… 😉

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   28 november 2018 at 10:20

   Altijd! We moeten nodig nog eens afspreken voor een bordspelavondje 😀 Is alweer veel te lang geleden!

   Reageer

 • zwartraafje

  14 december 2018 at 15:17

  Oh, wel jammer dat het een dodelijk virus moet zijn bij Plague Inc. Anders kon je iedereen proberen besmetten met Potteritis. Dat is immers super aanstekelijk.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   15 december 2018 at 17:36

   In het computerspel, waar dit bordspel op gebaseerd is, kun je het virus een naam geven. Dus je kunt ervoor kiezen om van Potteritis een heel besmettelijk virus te maken 😉

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan