7 films over buitenaardse wezens

Ik kijk graag films die zich afspelen in outer space, maar ik ben ook gek op films waarin buitenaardse wezens centraal staan. Aliens die de aarde overnemen? Ik geniet ervan! Vandaag deel ik zeven van mijn favorieten met je.

films over buitenaardse wezens: Arrival

Arrival (Denis Villeneuve, 2016)

Arrival is een bijzonder ingetogen Science Fiction film. De aandacht gaat naar wetenschappelijk onderzoek over het communiceren met aliens, in plaats van spetterende actiescènes bomvol Special Effects. Taaldeskundige Louise Banks heeft de belangrijke opdracht de boodschap van de aliens te ontcijferen. Hierbij krijgt ze hulp van collega Ian Donnelly. De realistische personages komen algauw oog in oog te staan met de wonderlijke aliens. Na een aantal ontmoetingen lukt het ze steeds beter elkaar te begrijpen. Maar lukt het Louise en Ian de boodschap te ontcijferen voor de andere landen de aliens de oorlog verklaren? Een prachtig verhaal waarbij je absoluut een traantje zult wegpinken.

 films over buitenaardse wezens

Life (Daniel Espinosa, 2017)

Life is een ontzettend spannende film die zich afspeelt aan boord van het International Space Station. In deze claustrofobische ruimte krijgen de astronauten te maken met hun grootste angst. Buitenaards leven bestaat én het is kwaadaardig. Wat volgt is een bloedstollende strijd waarin je als kijker van actie naar actie wordt gesleurd. Dit afgewisseld met een aantal persoonlijke gesprekken zorgt voor een film die in balans is en niet enkel de outer space variant van The Final Destination is. Het einde vond ik enigszins voorspelbaar, maar buiten dat heb ik oprecht genoten van Life. Deze film doet overigens enorm denken aan de Alien-franchise van Ridley Scott.

District 9 (Neill Blomkamp, 2009)

District 9 is een verrassende film binnen het aliengenre. De buitenaardse wezens komen niet naar onze planeet om ons te vermoorden, maar als vluchtelingen. Helaas is de mensheid allesbehalve gastvrij en komen de prawns terecht in een slecht onderhouden vluchtelingenkamp. Ik genoot van de levensechte personages, de onverwachte verhaallijn, de documentaire-achtige sfeer en de goed uitgewerkte special effects. Absoluut een onverwacht goede film.

The Host (Andrew Niccol, 2013)

In The Host probeert een alien de geest van een mens te overmeesteren. ‘Wanderer’ is de ziel die in het lichaam van Melanie wordt geplaatst. Maar Melanie is niet van plan zich zomaar gewonnen te geven. Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephenie Meyer. Wat mij betreft is de verfilming bijna net zo goed als het boek.

films over buitenaardse wezens

E.T. (Steven Spielberg, 1982)

De prijs voor het schattigste buitenaardse wezen ooit gaat natuurlijk naar E.T. Deze film uit 1982 kan ik nooit kijken zonder een traantje weg te pinken. E.T. the Extra-Terrestrial is natuurlijk geen actiefilm, maar wel een hartverwarmende familiefilm.

The 5th Wave (J. Blakeson, 2016)

The 5th Wave is zonder twijfel één van mijn favoriete Young Adult Science Fiction reeksen, maar helaas wist de verfilming me slechts teleur te stellen. Het verhaal blijft briljant, maar komt helaas niet uit de verf door de gekozen vertelvorm. Als kijker hoef je nooit eens na te denken, omdat de personages en hun voice overs alles voorkauwen. Actiescènes duren sowieso erg kort, waardoor de spanning ver te zoeken is. Bovendien worden personages nauwelijks geïntroduceerd, wat ervoor zorgde dat ik totaal geen emotie voelde tijdens het kijken. Al met al voelt de verfilming van The 5th Wave wat mij betreft kinderachtig aan. Nog wel een vermakelijk film, maar er had gewoon veel meer in dit fantastische verhaal gezeten.

Close Encounters of the Third Kind (Steven Spielberg, 1977)

Tot slot nog een meesterwerkje van Steven Spielberg. Qua thematiek kun je de eerder genoemde film Arrival met deze klassieker vergelijken. Ook in Close Encounters of the Third Kind gaat het over communiceren met buitenaardse wezens. Een mooie film met fantastische Special Effects. Zeker als je bedenkt dat deze film al in 1977 gemaakt is. Het verhaal over UFO’s zet je aan het denken. Door de wetenschappelijke invalshoek krijgt het ook een meer berekenende kant. Een heuse klassieker, maar nog altijd actueel!

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan