Dinotopia: waar mens en dino in harmonie leven

Titel
Dinotopia
Acteurs
David Thewlis
Katie Carr
Jim Carter
Jaar
2002
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Een tijdje geleden keken Jimi en ik de miniserie Dinotopia, over een wereld waar mens en dinosaurus in harmonie leven. Hoewel het verhaal hier en daar voorspelbaar was, heb ik genoten van de prachtige dino’s en het vertederende plot. Een aanrader voor elke dinosaurus-fan en zeker ook geschikt voor families met kinderen.

Miniserie: Dinotopia

Een verloren continent

Dinotopia vertelt het verhaal van twee ruziënde broers, Karl en David, die maar één ding gemeen hebben. Ze vechten constant om de aandacht van hun vader. Op weg naar een vakantiebestemming komt hun vliegtuig in een onverwachte storm terecht, waardoor het toestel neerstort op de kust van Dinotopia, een verloren continent waar mensen en dinosurussen vreedzaam samenleven. Anders dan de dinosaurussen uit ons prehistorisch verleden, kunnen ze in Dinotopia praten en werken met hun menselijke medebewoners. Het is een complexe, maar vreedzame wereld, die berust op ingeburgerde principes van wederzijds respect en samenwerking tussen de bewoners.

In Dinotopia lijkt er een perfecte wereld gecreëerd te zijn, waarin mensen en dino’s naast elkaar leven. Door de ogen van buitenstaanders Karl en David blijkt algauw dat de utopie een beetje doorslaat. Er zijn ontzettend veel regels waar iedereen zich aan moet houden. Dat is zeker voor de nieuwkomers niet eenvoudig. Ze moeten de taal van de dino’s leren, alsook een beroep uitoefenen en hun dino-levenspartner ontmoeten.

Ik vond vooral de dinosaurussen prachtig gemaakt, zeker als je bedenkt dat deze serie al uit 2002 stamt. De trailer op Youtube is van zeer lage kwaliteit, maar de dvd-box is dat gelukkig niet. Zippo en baby dino 26 zijn mijn favoriete dino’s. De prijs voor mijn favoriete menselijke personage gaat naar Cyrus Crabb, een fantastiche rol van David Thewlis die we natuurlijk allemaal kennen als professor Lupos uit de Harry Potter films. Hij is sluw, egoïstisch en gemeen – maar dat op een geweldig overtuigende wijze. De acteurs die Karl en David spelen vind ik vooral heel oud voor de leeftijd die ze moeten voorstellen. Toen ik eenmaal in het verhaal zat viel dit gelukkig minder op.

Hoewel het plot van Dinotopia behoorlijk voorspelbaar is, bleef deze miniserie een feest om naar te kijken. Vooral door de prachtige dino’s, de kleurrijke personages en een geweldige rol van David Thewlis. Ik zou je alleen willen waarschuwen voor een love triangle: een van de personages eet van twee walletjes.

Miniserie: Dinotopia

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan