Frozen: het spannende vervolg op Taken

Marcia van der Zwan17 oktober 201880/100
Titel
Frozen
Auteur
Erin Bowman
Serie
Taken #2
Uitgeverij
HarperTeen
Jaar
2014
Pagina's
359
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Na het uitlezen van Taken begon ik direct in het vervolg: Frozen. Ook het tweede deel in de Taken-trilogie las heel vlot. De personages worden verder op de proef gesteld tijdens een moeilijke tocht. 

Let op! Frozen is het vervolg op Taken. Als je dit boek niet gelezen hebt, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over Frozen zelf spoiler ik natuurlijk niet.

Frozen - Erin Bowman

Een wetenschappelijk experiment

Taken speelde zich af in het dorpje Claysoot. Hier verdwenen alle jongens op hun achttiende verjaardag. Dit werd The Heist genoemd. Ondertussen heeft Gray ontdekt dat zijn geboortedorp deel uitmaakte van het Laicos Project. Dit wetenschappelijke experiment startte met vijf testgroepen. Oftewel: vijf dorpjes zoals Claysoot, waarin de eerste generatie kinderen geen idee had waar ze vandaan kwamen. Deze kinderen groeiden op tot vindingrijke en sterke volwassenen – het perfecte leger. In Frozen is de tijd gekomen om voor zichzelf op te komen.

Gray Weathersby is ontsnapt uit Claysoot. Buiten de muren die het primitieve stadje omringen, hoopte hij antwoorden te vinden. Helaas deed hij een vreselijke ontdekking. Er is een meedogenloze dictator aan de macht, die jongens zoals zijn broer tot zijn leger jonge soldaten rekent. Gray zit niet bij de pakken neer, maar besluit om terug te vechten. In Frozen heeft hij zich aangesloten bij een rebellengroep op een moeilijke reis op zoek naar bondgenoten. Maar in een wereld gebouwd op leugens, moet Gray zich constant afvragen of een bondgenoot – of vijand – echt is wie hij/zij zegt te zijn.

Frozen - Erin Bowman

Een reis door sneeuw en kou

Frozen gaat meteen verder waar Taken eindigde. De expeditie van de rebellen naar het koude, ijzige westen is nog maar juist gestart. Gray en de anderen zijn twee weken onderweg wanneer het boek begint. Hun reisdoel is groep A, een van de testgroepen van het Laicos Project. Hier hopen ze medestanders te vinden om de strijd tegen de dictator aan te gaan. Het is echter alles behalve een gemakkelijke trip, waardoor ook het tweede deel van de trilogie boordevol actie zit. Als lezer hoef je je geen moment te vervelen!

Toch is het niet allemaal reizen en vechten wat de klok slaat. Aan de expeditie nemen namelijk twee jongedames deel, die allebei op hun eigen manier een plekje in het hard van Gray veroverden. Enerzijds heb je verpleegster Emma. Zij komt net als Gray uit Claysoot en de twee hebben een verleden samen. Zowel goede als slechte herinneringen maken hun relatie lastig. Bovendien is er ook nog Bree, een stoere chick die van aanpakken weet. Praten over haar gevoelens doet ze liever niet, maar het is overduidelijk dat ze verliefd is op Gray. En Gray, die weet zelf eigenlijk niet zo goed wat hij wil. Waar ik normaal gezien een hekel heb aan liefdesdriehoeken, vond ik het in dit boek helemaal niet storend. Misschien omdat Frozenvanuit een man geschreven is?

De Taken-trilogie startte met een interessante premisse: in het stadje Claysoot verdwijnen alle jongens op achttienjarige leeftijd. Gray Weathersby ontsnapt en ontdekt dat zijn geboortestad één van de testgroepen van het Laicos Project is. Een verschrikkelijke dictator gebruikt dit experiment om het perfecte leger te ontwikkelen. In Frozen heeft Gray zich aangesloten bij de rebellen en gaat hij met hen op reis om bondgenoten te verzamelen. Maar hoe weet je wie je kan vertrouwen? Frozen is een spannend tweede boek – er gebeurt zoveel en vele dingen zijn onverwacht. Een heerlijk Young Adult boek dat nieuwsgierig maakt naar de ontknoping.

Taken - Erin Bowman

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan