The 5th Wave: wanneer aliens de aarde bedreigen

Titel
The 5th Wave
Auteur
Rick Yancey
Serie
The 5th Wave #1
Uitgeverij
Penguin Books
Jaar
2013
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Ik heb er lang op moeten wachten, maar deze maand verschijnt eindelijk maar toch het derde en laatste deel in The 5th Wave trilogie. Voor mij als groot fan het uitgelezen moment om de eerdere boeken van deze trilogie te herlezen. Dat sluit ook nog eens goed aan bij mijn persoonlijke herlees uitdaging.

The 5th Wave - Rick Yancey

Trust nobody

De eerste golf liet alle elektriciteit uitvallen, als tweede golf volgde er een enorme tsunami en de derde golf bracht een afschuwelijke epidemie met zich mee. Het lijkt niet meer dan logisch dat de vierde golf inspeelt op de achterdocht van de overgebleven mensheid. Wie kan je vertrouwen in zo’n snel veranderende wereld vol gevaar? Als de mensheid aan het uitsterven is en de aliens gekomen zijn om de planeet over te nemen? Deze vraag stelt de zestienjarige Cassie zichzelf keer op keer. Ze staat er alleen voor. Beide ouders zijn overleden en haar broertje Sam is meegenomen door een groep militairen. Cassie heeft er alles voor over om Sam te redden, maar hiervoor zal ze toch echt bondgenootschappen moeten sluiten.

“But if I’m it, the last of my kind, the last page of human history, like hell I’m going to let the story end this way. I may be the last one, but I am the one still standing. I am the one turning to face the faceless hunter in the woods on an abandoned highway. I am the one not running but facing. Because if I am the last one, then I am humanity. And if this is humanity’s last war, then I am the battlefield.”

De belangrijkste reden waarom ik fan ben van The 5th Wave is de manier waarop Rick Yancey deze toekomstvisie vorm weet te geven. Alle waves zitten ingenieus in elkaar en de aliens in deze reeks zijn allesbehalve cliché. Het verhaal is origineel en klopt tot in de details.

De puzzel der personages

In The 5th Wave krijgen we te maken met verschillende Point of Views. Ieder deel van het boek is vanuit een ander personage geschreven. Het toffe hieraan is dat er niet bij staat vanuit welk personage je leest, wat het verhaal zeker in het begin behoorlijk mysterieus maakt. Langzaam maar zeker leer je de verschillende personages kennen en vallen de puzzelstukjes op hun plaats. Ondanks het feit dat je niet direct alle personen bij naam kent, is het onderscheid tussen hen wel altijd duidelijk aangezien elk personage een eigen stem heeft.

Het hoofdpersonage Cassie heb ik meteen vanaf het eerste hoofdstuk in mijn hart gesloten. Allereerst vind ik het fantastisch dat ze zo realistisch in het leven staat en dat ze eigenlijk niet echt in de aliens wil geloven. Gedurende het hele boek weet ze aan te tonen dat ze sterk is en stoer, en er alles voor over heeft om haar broertje te redden. Bovendien heeft ze net als ik karate gedaan, wat haar natuurlijk ook enorm veel pluspunten oplevert!

“Dance classes have nothing on karate when it comes to developing grace.”

Maar ook de andere personages – Evan, Ringer, Zombie en zeker ook Nugget – zijn enorm tof. Eigenlijk heb ik niet echt een voorkeur en wisten ze allemaal op hun eigen manier een plekje in mijn hart te veroveren.

Verslavend en onverwacht

Zelfs bij het herlezen wist The 5th Wave me keer op keer te verrassen. Het verhaal kent veel spannende en onverwachte plottwists, waardoor je alleen maar verlangt naar meer. Dit wordt nog eens versterkt door de verslavende schrijfstijl – die ervoor zorgde dat ik dit boek in één dag las.

The 5th Wave is een origineel en avontuurlijk verhaal over aliens die naar de aarde gekomen zijn om de mensheid uit te roeien. Gelukkig staat ons hoofdpersonage Cassie sterk in haar schoenen. Ze doet er alles aan om haar kleine broertje Sam in veiligheid te brengen. De verslavende schrijfstijl, de levensechte personages en de ingenieuze manier waarop het plot in elkaar zit slepen je mee in het verhaal en doen je verlangen naar meer. Ik ben ontzettend benieuwd naar het vervolg The Infinite Sea. Ik kan me alleen herinneren dat het boek me tegenviel, maar weet bijna niets meer over het verhaal. Hopelijk weet boek twee me deze keer wel te plezieren!

Ben jij ook zo’n fan van The 5th Wave?

De-vijfde-golfDit boek verscheen in het Nederlands bij A.W. Bruna.

 

12 reacties

 • RabbitBookz

  17 mei 2016 at 08:24

  Je maakt me benieuwd! Het boek heb ik laatst geleend van de bieb, dus ik ga er zo snel mogelijk in beginnen!

  Reageer

  • Marcia

   17 mei 2016 at 10:06

   Veel plezier!! Hopelijk geniet jij er net zoveel van als ik 😀

   Reageer

 • hetboekenik

  17 mei 2016 at 09:24

  Ik las enkel het eerste boek,maar ik vond die alvast een mooie binnenkopper

  Reageer

 • SoBeautyWomen

  17 mei 2016 at 10:02

  Klinkt wel als een stel hele goede boeken. Heb ze zelf nooit gelezen en ik moet eerlijk toegeven dat ik sowieso niet vaak een boek lees helaas.

  Reageer

 • robin

  17 mei 2016 at 12:09

  haha Zombie en Nugget, klinkt wel cool :p kende het boek nog niet!

  Reageer

 • Annabel Rianne

  17 mei 2016 at 16:32

  Jaa ik ben enorm fan van dit eerste boek! Ben gisteravond in deel 2 begonnen en ben erg benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren. En zodra hij er is koop ik uiteraard meteen deel 3! Ik vind de wereld ook origineel, goed beschreven en ben fan van de karakters. Ben heeft een speciaal plaatsje in mijn hart 😉 <3
  xxx

  Reageer

  • Marcia

   20 mei 2016 at 16:48

   Ik kan echt niet wachten op het derde deel! 😀

   Reageer

 • zwartraafje

  18 mei 2016 at 11:00

  De 5de golf vond ik echt fantastisch. Jammer genoeg heb ik nog steeds niet de tijd gevonden om het vervolg te lezen. Zodra het derde boek uitkomt ga ik dus weer moeite moeten doen om spoilers te vermijden. 🙂

  Reageer

 • Ellis - www.cinderellis.nl

  18 mei 2016 at 11:16

  Jaaaa!

  Reageer

 • Vivian

  18 mei 2016 at 19:39

  Ik heb deze een poosje terug gekocht (in het Nederlands) en ben erg benieuwd of ik het wat ga vinden!

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan