The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy: humoristische space opera die je gelezen moet hebben

Titel
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Auteur
Douglas Adams
Serie
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy #1
Uitgeverij
Pan Books
Jaar
1979
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Vandaag is het Towel Day, de dag waarop de échte science fiction geek eerbetoon brengt aan Douglas Adams – de veel te jong overleden schrijver, bekend van The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Dit jaar besloot ik een week op voorhand om dit fantastische boek opnieuw te lezen. Vandaag deel ik mijn recensie met jullie. Happy Towel Day!

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Het einde van planeet aarde

Op een donderdag rond lunchtijd wordt de aarde vernietigd, om ruimte te maken voor een nieuwe snelweg door de ruimte. Maar dat is niet de eerste vernietiging waar Arthur Dent mee te maken krijgt. Eerder die ochtend stond er een gele bulldozer voor zijn deur. Zijn huis stond in de weg voor de aanleg van een snelweg. Ondanks het feit dat Arthur zich voor de bulldozer werpt, wordt zijn huis vernietigd. Gelukkig is er zijn vriend Ford Prefect, die hem mee neemt op avontuur in de Melkweg. Gedurende hun doldwaze avontuur is er één houvast om Arthur wegwijs te maken in de ruimte: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, een transgalactisch liftershandboek. Al op de cover prijkt een goede raad: Don’t Panic!

Een bizar en absurd verhaal

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy is een vlot geschreven verhaal dat gemakkelijk leest. Het boek telt, in mijn versie, slechts 158 pagina’s dus het is uit voordat je het weet. Maar niet getreurd, hierop volgen nog vier andere boeken vol doldwaze avonturen in outer space.

Het bizarre plot zit vol grappen en onverwachte wendingen. Wat denk je van een depressieve robot, een ruimteschip dat haar keuzes baseert op kansberekening en een walvis die opeens opduikt in het Melkwegstelsel? Niets is Douglas Adams te gek. Toch wordt het verhaal nergens flauw of overdreven. Adams neemt je mee op avontuur en weet je te overtuigen van de vreemde wereld die hij geschapen heeft.

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Hilarische quotes

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy bevat een veelvoud aan diverse personages, de één nog raarder dan de ander. Ondanks de moeilijke namen had ik geen enkel probleem de personages uit elkaar te houden – daar zorgen hun karaktereigenschappen wel voor.

Bekende geeky quotes als ‘Don’t Panic, always bring your towel’ en ‘So long, and thanks for all the fish’ vinden hun oorsprong in dit hilarische boek. Mijn tip voor deze #TowelDay is dan ook om vandaag zo veel mogelijk te smijten met dergelijke quotes. En vergeet niet iedere vraag te beantwoorden met ’42’.

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy is een hilarische Science Fiction cult klassieker die zich afspeelt in outer space. Samen met earthling Arthur Dent ontdek je het Melkwegstelsel op een heel andere manier. Bovendien leer je wat het eigenlijke nut is van planeet aarde. En vergeet niet dat dit boek het antwoord heeft op het leven, het universum en alles!

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

4 reacties

 • Lalagè

  25 mei 2017 at 08:25

  Dit moet ik ook echt eens lezen… Ga je de andere delen nu achter elkaar verslinden?

  Reageer

  • Marcia

   28 mei 2017 at 18:21

   ik weet uit een eerdere ervaring dat alle boeken achter elkaar te lezen bij deze serie soms een beetje te overweldigend is.. dus ik herlees de serie met tussenpozen 😉

   Reageer

 • Evelyne

  25 mei 2017 at 13:47

  Waw, 40 jaar Star Wars vandaag en dan ook nog eens Towel day. Het kan niet op voor de SF-fanaten onder ons. 😉

  Misschien lees ik het boek ook nog eens vandaag als ik 5 minuten tijd vind, ik heb de “trilogy in five parts” als omnibus in mijn kast staan en deel 1 heeft daarin slechts 138 pagina’s.

  Reageer

 • Annemieke

  27 mei 2017 at 20:17

  Ja Towel Day. Super leuk. Ik vond de eerste wel de beste van de hele serie.

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan