Het recht van de Radch: een Science Fiction verhaal als geen ander over een ruimteschip in menselijke gedaante

Marcia van der Zwan2 september 2016100/1004
Titel
Het recht van de Radch
Oorspronkelijk
Ancillary Justice
Auteur
Ann Leckie
Serie
Imperial Radch #1 
Uitgeverij
LS Fantasy
Jaar
2015
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Het recht van de Radch heeft enorm veel prijzen gewonnen, maar op de één of andere manier was het totaal mijn aandacht ontsprongen. Totdat ik op Hebban op een artikel stuitte van Lindy, die uit haar comfortzone las en besloot een kansje te wagen met het Science Fiction genre. En ze kreeg meteen een hardcore science fiction boek voor haar kiezen. Ondanks dat haar recensie van Het Recht van de Radch niet al te lovend was, besloot ik dit boek een kans te geven. Wie weet kon het mij als Science Fiction liefhebber wel behagen.

Het Recht van de Radch

De Radchaai vormen de ideale beschaving

Het recht van de Radch speelt zich af in een verre toekomst, waar de mensheid verspreid door het hele universum leeft. De Radchaai zien zichzelf als de ideale beschaving en hebben als missie om het hele heelal volgens hun normen en waarden te laten leven. Hiervoor gaan ze geweld allesbehalve uit de weg. Ze annexeren andere bevolkingen en sommigen van hun tegenstanders worden na hun dood gebruikt als ingelijfde. Hun lichaam staat dan in dienst van een AI (meestal een ruimteschip).

Op een afgelegen planeet nadert ons hoofdpersonage Breq het einde van haar zichzelf opgelegde missie. Breq is alles wat er over is van het kolossale ruimteschip Recht van Toren, een ruimteschip met een artificiële intelligentie dat over duizenden ingelijfden beschikte. Alles is haar afgenomen en nu heeft Breq nog slechts één kwetsbaar lichaam over. Toch geeft ze niet op. Haar doel: wraak nemen op Anaander Mianaai, de bijna onsterfelijke Heer van de Radch, die over duizenden lichamen beschikt.

Het Recht van de Radch

Breq is meerdere personages tegelijkertijd

Het Recht van de Radch is een boek waar je je volle aandacht voor nodig zult hebben. Niet alleen de militaristische wereld die tot in de details beschreven wordt zit namelijk ingewikkeld in elkaar, maar ook de verschillende tijdlijnen kunnen je in de war brengen. De hoofdstukken spelen afwisselend in het ‘nu’ en in het verleden, totdat de verhaallijnen bij elkaar komen. Ook al hebben we maar één hoofdpersonage, Breq, toch zien we verschillende kanten van haar. We lezen over Recht van Toren, Eerste Esk en de verschillende ingelijfden die ze bestuurde. Het is heel bijzonder om te zien hoe één personage eigenlijk zoveel verschillende personages tegelijk kan zijn.

Nog iets wat je in verwarring zou kunnen brengen tijdens het lezen: er wordt in de wereld van de Radchaai geen onderscheid gemaakt in geslacht. Hierdoor weet je als lezer negen van de tien keer niet zeker of een personage mannelijk of vrouwelijk is. Voor het verhaal zou dit in principe niet uit moeten maken, maar het is soms heel verwarrend als een personage de ene keer met ‘hij’ en de andere keer met ‘zij’ aangesproken wordt. Het feit dat Breq vaak simpelweg niet weet welk geslacht iemand heeft, maakt het er voor de lezer ook niet gemakkelijker op.

Het Recht van de Radch

Een origineel verhaal

Ondertussen heb ik heel wat punten aangehaald waarom Het techt van de Radch geen eenvoudig boek is om te lezen. Hierdoor denk je misschien dat ik niet van het lezen genoten heb, maar niets is minder waar. Het koste in het begin inderdaad wat doorzettingsvermogen, maar daarna werd ik beloond met een werkelijk origineel, spannend en avontuurlijk verhaal vol toffe personages. Van Breq tot luitenant Awn en van Seivarden tot Sigrin; allemaal hebben ze een duidelijke persoonlijkheid en maken ze veel persoonlijke groei door.

Daarnaast mogen we niet vergeten dat ons hoofdpersonage niet menselijk is. Breq is een AI, een robot, geprogrammeerd om bevelen van Anaander Mianaai, de Heer van de Radch, op te volgen. Toch heeft ze zich op een bijzondere manier tegen hem weten te keren. Zouden AI’s dan toch over gevoelens kunnen beschikken? Ik geloof van wel!

Het recht van de Radch is ongetwijfeld het meest bijzondere boek dat ik ooit gelezen heb. Het is gewoon bijna niet onder woorden te brengen hoe geniaal dit verhaal eigenlijk is. Een ruimteschip als hoofdpersoon dat ook nog eens gevoelens blijkt te hebben? En een toekomstvisie waarin heel de mensheid verspreid door de ruimte leeft? Mij wist Ann Leckie enorm te verrassen met dit spannende verhaal. Het koste wat moeite om in het boek te komen, maar dat was zeker en vast de moeite waard. Mijn advies: zorg dat je Het recht van de Radch in huis haalt en beleef het zelf. Ik prijs mezelf in ieder geval gelukkig dat het vervolg al op me ligt te wachten!

Het Recht van de Radch

4 reacties

 • runawayisabella

  2 september 2016 at 21:13

  De samenvatting van het boek doet me heel erg denken aan de Borg uit Star Trek, aliens die half mens half machine zijn en samen een ‘collectief’ vormen om zo andere volken te vernietigen en in hun collectief op te nemen, want zij zijn perfect. Het waren een van mijn favoriete slechteriken uit de serie, dus nu ben ik ook wel erg benieuwd naar dit boek! 🙂

  Reageer

 • Nancy

  3 september 2016 at 14:22

  Ik heb het eerste deel gelezen toen het verscheen.
  Het was niet helemaal mijn smaak. Ik lees af en toe wel graag scifi, maar fantasy geniet toch echt mijn voorkeur.
  Dit boek was dan toch iets te ingewikkeld voor mij. Chapeau voor Ann Leckie om dat helemaal te bedenken en uit te werken, maar ik moest er mijn hoofd teveel bijhouden. Dit was echt een boek waarvoor ik helemaal alleen in een stille ruimte moest zijn om verder te kunnen lezen.
  Hopelijk geniet jij wel van deel 2. Ik heb het wel aangekocht voor mijn bib, maar ga het toch aan me laten voorbijgaan 😉

  Reageer

  • Marcia

   4 september 2016 at 10:10

   Ik vond het in het begin ook zeer ingewikkeld, maar uiteindelijk was het al mijn moeite zeker waard! Jammer dat het boek jouw tegenviel, maar smaken verschillen nou eenmaal 😉 en tof dat je deel 2 toch gewoon hebt aangekocht voor de bib!

   Reageer

   • Nancy

    4 september 2016 at 10:56

    Gelukkig maar dat smaken verschillen! Anders zou ik veel te veel op boeken moeten wachten omdat anderen er in bezig zijn 🙂

    Ik vind het boek misschien niet leuk, maar dat betekent niet dat mijn leners dat ook niet leuk vinden. Ik heb wel een paar mannen die graag hardcore scifi lezen, dus voor hen koop ik het met plezier aan!

    Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan