7 leestips voor fans van The Handmaid’s Tale

Kan je maar geen genoeg krijgen van The Handmaid’s Tale? Heb je het boek, de film én de serie verslonden? Dan geef ik je vandaag 7 leestips.

Vox - Christina Dalcher

Vox – Christina Dalcher

In de nabije toekomst heeft de Amerikaanse regering besloten dat vrouwen dagelijks niet meer dan 100 woorden mogen spreken. Dr. Jean McClellan kan niet geloven dat dit haar overkomt. Dat dit in Amerika kan gebeuren. Maar het is de realiteit. De helft van de bevolking is het zwijgen opgelegd. Dit is nog maar het begin. Vervolgens mogen vrouwen geen baan meer hebben. Meisjes leren op school niet langer lezen of schrijven. Vrouwen zijn enkel goed voor het huishouden en het aanbidden van god. Laat Jean zich in Vox tot zwijgen brengen?

leestips voor fans van The Handmaid's Tale

Only Ever Yours – Lousie O’Neill

Only Ever Yours schetst een toekomstige wereld waarin vrouwen niet langer op de natuurlijke wijze ter wereld komen. Meisjes worden op scholen gefokt en getraind totdat ze klaar zijn voor de buitenwereld. Hun doel: mannen plezieren en zoons voortbrengen. frieda en isabel zijn hun hele leven al beste vriendinnen. De twee zestienjarige dames – ook wel eves genoemd – zitten in het laatste jaar van de School. Hier worden ze voorbereid op hun leven als Companion, de echtgenote die de kinderen mag baren, of als Concubine, om de seksuele lusten van de mannen te bevredigen. Ieder jaar worden er drie keer zoveel vrouwen gemaakt dan er zonen geboren zijn, zodat die wat te kiezen hebben. Aan het eind van het schooljaar maken de zonen hun keuze, dus de spanning tussen de dames onderling neemt steeds verder toe.

In dezelfde thematiek: The Jewel (Amy Ewing) en Eve (Anna Carey).

 

The Power – Naomi Alderman

In The Power van Naomi Alderman ontdekken jonge meisjes overal ter wereld dat ze een bijzondere kracht bezitten. Met een eenvoudige beweging kunnen ze folterende pijnen veroorzaken en zelfs doden. Door hun gave te gebruiken kunnen de tienermeisjes ook volwassen vrouwen helpen hun kracht te vinden. Ineens hebben de mannen op aarde de macht niet meer in handen. De Dag van de Meisjes is aangebroken. Verschillende vrouwen komen in opstand tegen het gezag of gebruiken de gave in onmenselijke situaties. Op deze manier is The Power eigenlijk het tegenovergestelde van The Handmaid’s Tale.

Het boek verscheen in het Nederlands als De macht.

In dezelfde thematiek: Who runs the world? (Viriginia Bergin)

 

Eve of Man – Giovanna & Tom Fletcher

In de nabije toekomst geschetst in Eve of Man worden al vijftig jaar geen meisjes meer geboren. Totdat Corinne bevalt van een dochter: Eve. Voorlopig blijft het bij één enkele vrouw op de wereld, waardoor Eve een zware taak op haar schouders krijgt. Als enige jonge vrouw is zij verantwoordelijk voor de herbevolking van de planeet.

In dezelfde thematiek: Children of Men (P.D. James) en Partials (Dan Wells)

leestips voor fans van The Handmaid's Tale

 

The Core of the Sun – Johanna Sinisalo

De republiek Finland heeft een nieuwe menselijke ondersoort voortgebracht van onderdanige vrouwen, eloi genaamd. Speciaal gemaakt voor seks en voortplanting. Ondertussen worden intelligente, onafhankelijke vrouwen gedegradeerd tot eenvoudige jobs. Bovendien worden ze gesteriliseerd zodat ze hun “gebrekkige genen” niet voortzetten. Vanna, opgevoed als een eloi maar stiekem intelligent, heeft geld nodig om haar popachtige zuster te helpen, die is verdwenen.

 

Future Home of the Living God – Louise Erdrich

De wereld zoals we die kennen is ten einde gekomen. Er is sprake van een omgekeerde evolutie: planten en dieren reproduceren zich nog wel, maar met als resultaat bevreemdende oerversies van zichzelf. Er gaan geruchten dat ook vrouwen bevallen van een primitievere mensensoort. Als gevolg van repressieve nieuwe wetten worden alle zwangere vrouwen opgepakt door speciale politie-eenheden. Straten krijgen bijbelse namen en buren keren zich tegen elkaar. Terwijl de samenleving langzaam instort, probeert de zwangere Cedar Hawk Songmaker te vluchten en haar biologische ouders te vinden in een indianenreservaat in het noorden van de Verenigde Staten.

Het boek verscheen in het Nederlands als Toekomstig huis van de levende god.

 

Red Clocks – Leni Zumas

Abortus is opnieuw illegaal verklaard in de Verenigde Staten. Evenals ivf, en adoptie door alleenstaande ouders. Vier vrouwen uit een klein vissersdorp in de staat Oregon laveren tussen deze nieuwe beperkingen op het vrouwenlichaam en moederschap. De alleenstaande lerares Ro probeert wanhopig zwanger te worden voordat ze te oud is. Susan, de gefrustreerde moeder van twee kleuters, zit vast in een uitzichtloos huwelijk dat haar carrière als advocate in de kiem heeft gesmoord. De vijftienjarige Mattie is ongewenst zwanger. De natuurgenezeres Gin kan ze allemaal helpen – totdat zij het slachtoffer dreigt te worden van een hedendaagse heksenjacht.

In november verschijnt de Nederlandse vertaling van dit boek: Rode klok.

3 reacties

 • Karlijn

  23 oktober 2018 at 09:53

  Ik vond Future Home of the Living God heel interessant, vooral op het gebied van religie en native americans, maar het einde vond ik dan wel weer zoveel lijken op The Handmaid’s Tale dat het meer een soort letterlijke kopie was dan iets wat in hetzelfde genre past 🙁

  Reageer

 • Charlotte

  24 oktober 2018 at 08:00

  Amai, dat zijn veel nieuwe boeken voor mijn te lezen-lijst! Ik las nog maar enkel de Handmaid’s Tale en verder hoorde ik nog maar alleen over Only Ever Yours. Merci voor de inspiratie!

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   24 oktober 2018 at 11:31

   Veel leesplezier gewenst 😀

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan